Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Ο.Υ.Κ.: "Μια Ωραία Πεταλούδα"

Χρόνια τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δημιουργείται απορία και εντύπωση (πολύς κόσμος πέφτει από τα σύννεφα εν ολίγοις, κυρίως αριστερών φρονημάτων) με τα εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα των Ο.Υ.Κ., των Ειδικών Δυνάμεων και άλλων υπερστρατόκαυλων σωμάτων, που ακούγονται στις παρελάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών τέτοιων- που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα στρατιωτικά, παρά μόνο στο ότι αυτά είναι πολιτικά, δηλαδή ουσιαστικά  αποτελούν τον πολιτειακό στρατό της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ένας εθνικιστικός και ρατσιστικός θεσμός όπως είναι ο στρατός και η αστυνομία δεν θα  μπορούσε να προπαγανδίζει στο εσωτερικό και εξωτερικό ακροατήριο τον ρόλο του με συνθήματα όπως "περνά περνά η μέλισσα και τα μελισσόπουλα" ή "μια ωραία πεταλούδα"!
Γιατί αν γινόταν αυτό, και το κύρος του θα έχανε, και την απήχησή του, ιδιαίτερα στο εξωτερικό ακροατήριο (κοινωνικό σώμα).
Κανονικά, θα έπρεπε να απορούσαν και να εξανίστανται όσοι το κάνουν σήμερα, αν ακουγόταν ο ύμνος των στρουμφ κι όχι όταν τα συνθήματα ταυτίζονται απόλυτα με θεσμούς, που στον πυρήνα τους ήταν, είναι και θα παραμείνουν ολοκληρωτικοί.
Γιατί, Στρατός και Αστυνομία είναι εκφάνσεις του ολοκληρωτισμού που χαρακτηρίζει την ίδια τη δομή του Κράτους, την ιεραρχία του, την προπαγάνδα που ασκεί εντός κι εκτός, τον ρόλο που θέλει ιστορικά να διαδραματίσει.
Εκτός αν τεθούν ως εσωτερικοί ή εξωτερικοί εχθροί ο Μπομπ Σφουγγαράκης, ο Μίκι Μάους και ο Ποπάυ.

Η "απορία", κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι η εξής:
γιατί πολύς κόσμος χειροκροτά και ταυτίζεται με αυτά τα συνθήματα, νιώθει εθνικά υπερήφανος και κορδώνεται μέσα από τους "εθνικούς ράμπο" και τις εθνικές επετείους, ενώ στο άκουσμα ταξικών-εργατικών ή άλλων τέτοιων συνθημάτων όλοι- εκτός των συνηθισμένων υπόπτων- σφυρίζουν αδιάφορα;
Γιατί ο κόσμος που συγκεντρώνεται στις παρελάσεις είναι περισσότερος π.χ. από την πορεία της 1ης Μαΐου και μάλιστα φαίνεται να ψυχαγωγείται με συνθήματα που αναφέρονται σε ξεκοιλιάσματα αλλοδαπών και αλλόθρησκων, άλωσης της... Πόλης κ.α.;
Γιατί πολύς κόσμος τα προηγούμενα χρόνια ένιωθε τόσο ανελεύθερος, επειδή δεν μπορούσε να θαυμάσει λόγω των κιγκλιδωμάτων τα "υπερήφανα ελληνικά στρατά";
Ναι, τα κάγκελα δεν προάγουν την ελευθερία, να τα ρίξουμε αλλά όχι για να είμαστε ελεύθεροι να παρακολουθούμε ερπύστριες και στρατιωτικούς βηματισμούς.
Ναι, να σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά για να αναπνέουμε καλύτερα και να καθαρίζει το βλέμμα μας αλλά όχι για να θαυμάζουμε τα f-16.
(Και βέβαια, υπάρχουν απαντήσεις για τα παραπάνω ερωτήματα, απλά δεν είναι σκοπός μου να τις καταγράψω εδώ, αυτη τη στιγμή).

Η νέα συγκυβέρνηση νομίζει ότι βρήκε τον τρόπο να συνδυάσει και τα θέλω των ακροδεξιών-στρατόκαυλων και τα θέλω των αριστερούληδων κι έτσι έκανε παρέλαση-λαϊκό γλέντι, φέρνοντας στο μυαλό μας εικόνες και πλάνα της επτάχρονης δικτατορίας.
Αν παρακολουθήσει κανείς δε πώς όλες οι ακροδεξιές και φασίζουσες εφημερίδες ύμνησαν την πρωτοβουλία αυτή, θα καταλάβει ποιό κοινό προσπαθεί να προσελκύσει ή και να διατηρήσει στο πλευρό της η κυβέρνηση μέσω τέτοιων εκδηλώσεων κι όχι μόνο.

Οι ίδιοι, που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν τις παρελάσεις πεδίο μάχης, γιατί διαφωνούσαν με την διεξαγωγή τους, είναι οι ίδιοι που σήμερα δημιούργησαν αυτό το υβρίδιο εορτασμού εθνικής επετείου, κάτι μεταξύ "στην υγειά μας ρε παιδιά" και "περνάει ο στρατός, της Ελλάδος φρουρός".

Συγχαρητήρια, επιτέλους, το Κιτς και ο θεαματικός Ολοκληρωτισμός ξαναβρήκαν σε τέτοια ένταση τον βηματισμό τους.

Κυβέρνηση με ολίγη ή πολλή από Αριστερά δεν έχουμε;
Ε, συντονιστείτε, θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου