Το Εισαγωγικό Μουσικό Απόσπασμα είναι από το "Kill The Poor" των Dead Kennedys.
Μια Συζήτηση (29/05/2015) με τον Γιάννη Μπίλλα Για Την Αποανάπτυξη και την Τοπικοποίηση.
Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου ώστε να κάνουμε αυτή την συζήτηση, όπως επίσης και για τα δώρα που μού προσέφερε.
Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη και τον Γιώργο Μελέτη (για την πολύτιμη βοήθειά τους στην οδική μεταφορά μου, αφού λόγω μικροτραυματισμού μου λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της συζήτησης ήταν αδύνατον είτε να περπατήσω είτε να οδηγήσω), όπως επίσης και τον Δημήτρη από τις "Εκδόσεις Των Συναδέλφων" (Καλλιδρομίου 30, Εξάρχεια) για την φιλοξενία στο Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων.
Δύο απαραίτητες Σημειώσεις:
1) Ο Γιάννης Μπίλλας εκ παραδρομής παρέλειψε να αναφέρει τον Ζαν-Κλωντ Μισεά στην απάντηση για τους θεωρητικούς της Αποανάπτυξης (Μερικοί Θεωρητικοί... (01:09:28) και μετά από τηλεφωνική του επικοινωνία μαζί μου με προέτρεψε να επισημάνω αυτή του την παράλειψη και να την αποκαταστήσω γραπτώς.
2) Ο Γιάννης Μπίλλας μαζί με τον Γιώργο Κολέμπα έχουν συγγράψει το βιβλίο "Ο Ανθρωπολογικός Τύπος Της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης", που έχει εκδοθεί από τις "Εκδόσεις Των Συναδέλφων".
Θεματολογία
- Αυτοσυστάσεις... (1:03)
- Αποανάπτυξη (Γενικά Πλαίσια & Περιεχόμενο) (2:48)
- Αποανάπτυξη & Τοπικοποίηση (1) (9:14)
- Οικολογικό Αποτύπωμα" (9:48)
- Αποανάπτυξη & Τοπικοποίηση (2) (14:52)
- Εγχώρια Κοινοτιστική Παράδοση (16:30)
- Ο Νέος Ανθρωπολογικός Τύπος
(Διαδοχή & Παραλληλία Ανθρωπολογικών Τύπων)
(19:28)
- Παραγωγικός & Χρηματοπιστωτικός
Καπιταλισμός
(Ανθρωπολογικός Τύπος)
(22:33)
- Αυτοθέσμιση & Δημιουργία (26:06)
- Αποανάπτυξη & Καπιταλισμός
(Ενσωμάτωση & Άμυνες)
(27:07)
- Φιλελευθερισμός & Μαρξισμός (1) (29:48)
- Τα Ρωσικά Μιρ (30:40)
- H Μαρξική Αφήγηση (32:21)
- Φιλελευθερισμός & Μαρξισμός (2) (33:48)
- "Αρχαϊκές Κοινωνίες & Καπιταλισμός (34:54)
- Η Ιδέα Της Προόδου
(Μια Ευθύγραμμη Αντίληψη)
(35:53)
- Περί Αναγκών & Νοημάτων (45:43)
- Τα Προτάγματα Της Αποανάπτυξης (49:58)
- Επιστήμη & Τεχνολογία
(Καπιταλιστικός & "Αποανεπτυγμένος" Κόσμος)
(52:03)
- Περί... Ανοικτότητας (54:59)
- "Πράσινη Ανάπτυξη"
(Ένα Καπιταλιστικό Ιδεολόγημα)
(57:40)
- Κοινωνική/Συνεργατική & Αλληλέγγυα Οικονομία (01:02:00)
- Μερικές Σκέψεις...
(Ανάθεση- Αυτενέργεια-Δικτύωση)
(01:06:38)
- Μερικοί Θεωρητικοί... (01:09:28)
- Κοινωνική Ευθύνη & Αυτενέργεια (01:11:09)
Άλλη μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ελευθεριακού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα συνοπτικό περίγραμμα της ιδέας της αποανάπτυξης μπόρεσα να βρω εδώ
http://www.lasttapes.gr/old/item/143-degrowth.html
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του Γ. Μπίλλα. Από άλλα που έχω διαβάσει καταλαβαίνω το πρόταγμα της αποανάπτυξης περίπου σαν οικο-σοσιαλισμό με άμεση δημοκρατία.
Έχω τρεις απορίες βασικά που ουσιαστικά κάποιες από αυτές τις έχει διατυπώσει στη συνέντευξη ή τις υπαινίχθηκε κι ο ίδιος ο Γ. Μπίλλας:
1)Ποιος είναι ο φορέας, κίνημα, συλλογικότητα κλπ που θα μαζικοποιήσει ένα τέτοιο πρόταγμα; Η εθελοντική δράση μικρών ομάδων αρκεί΄; Πρέπει να γίνει ένα ΄΄κόμμα΄΄ αποανάπτυξης που θα μετέχει στις εκλογές κλπ με όλες τις αντιφάσεις που εμπεριέχει αυτό ή με κάποιο τρόπο διάσπαρτες νησίδες αυτής της ΄΄φιλοσοφίας΄΄ θα ενωθούν σε επίπεδο χώρας κλπ;
2)Τι νόημα έχει η αποανάπτυξη αν δεν επεκταθεί στο σύνολο του πλανήτη; Μπορεί μια χώρα μόνη της μέσα σε μια θάλασσα καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης να σταθεί όρθια πολιτικά ,οικονομικά , οικολογικά κλπ.: Το πρόβλημα αυτό μοιάζει ίδιο με το πρόβλημα που είχαν οι χώρες του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού- ότι δηλαδή ο σοσιαλισμός σε μια χώρα ή ακόμα και σε ένα μόνο σύνολο χωρών αποδείχτηκε αδύνατος ή οδηγήθηκε και για μια σειρά κι από άλλους λόγους σε εκφυλισμό (δεν εξετάζω εδώ αν η ΕΣΣΔ π.χ ήταν απλά κρατικός σοσιαλισμός ή κρατικός καπιταλισμός όπως λένε μερικοί ή γραφειοκρατικά εκφυλισμένο εργατικό κράτος όπως λένε άλλοι κλπ)
3)Όπως λέει και το άρθρο που παραθέτω πιο πάνω, τι νόημα έχει να προτείνεις
την τοπικοποίηση π.χ στη πόλη-τέρας του Mexico city των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων; Τι νόημα έχει να προτείνεις αποανάπτυξη στο 80% του πληθυσμού του πλανήτη που ζει με εισόδημα 2 δολλαρίων την ημέρα; Πρόσφατα διάβασα κάπου ότι αν γινόταν αύριο ο λεγόμενος Τρίτος Κόσμος να αποκτούσε το μέσο επίπεδο διαβίωσης του αναπτυγμένου κόσμου, τότε σε 2-3 χρόνια ο πλανήτης θα μετατρέπονταν σε σεληνιακό τοπίο λόγω της ραγδαία αυξανόμενης εξάντλησης των φυσικών πόρων. Ποια δύναμη μπορεί να εμποδίσει τον κινέζο ,τον ινδό, τον νιγηριανό κλπ να αποκτήσει κι αυτός ένα αυτοκίνητο, ένα ψυγείο,2 τηλεοράσεις, τηλέφωνο και υπολογιστή , να τρώει 2-3 φορές τη βδομάδα κρέας- συνήθεια που συμβάλλει τα μέγιστα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην εξάντληση της καλλιεργήσιμης γης-κλπ κλπ όταν κι αυτοί οι άνθρωποι ζουν πλέον με το φαντασιακό του καπιταλισμού;
Προσωπικά είμαι απαισιόδοξος. Αν και ο καπιταλισμός με τα άπειρα εποικοδομήματα που έχει δημιουργήσει ,καταφανώς καταστρέφει την ουσία του ανθρώπου, τελικά μάλλον θα καταστρέψει και τον πλανήτη λόγω του ανυπέρβλητου εμποδίου της περατότητας των φυσικών πόρων. Κι ένας ακόμα κίνδυνος δημιουργίας τεράτων είναι η επέμβαση που γίνεται στο γενετικό υλικό-πάντα με σκοπό το κέρδος και με πρόσχημα την επιστημονική ΄΄εξέλιξη΄΄.
Μπορεί και να πέφτω έξω σ΄αυτή την εκτίμηση, εννοείται. Μπορεί με κάποιο τρόπο ο καπιταλισμός να πάει κάπου αλλού ή η ανθρωπότητα να αλλάξει πορεία .
Όποιος έχει άλλη άποψη , ας την ακούσουμε.