Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Μαρξισμός & Αναρχισμός Για Το Σοσιαλιστικό Κράτος (Μια Συζήτηση Με Τον Γιώργο Ρούση)







14 σχόλια:

  1. Πολυ ενδιαφερον εγχειρημα! Θα την διαβάσω άλλη στιγμη βέβαια ολη τη συνεντευξη. Απλα ηθελα να σου πω μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Θα δείξει πώς θα πάει κι αν θα πάει τελικά.
    Σε ευχαριστώ και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!
    ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ
    ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΡΟΥΣΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΣΤΟΧΕΣ ΤΟΣΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΑΡΞΙΣΜΟ - ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ ανώνυμε για τα καλά σου λόγια. Θα ήθελα να τον ρωτήσω κι άλλα, αλλά τα σκέφτηκα μετά... ως συνήθως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πληρη απουσια σε ολα αυτα....της λεξης σταλινισμος.....καμμια αναφορα στο βιασμο της Μαρξιστικης θεωριας απο τον Λενιν και την μπολσεβικικη συμμορια του...οταν το Μαρξιστικο "στον καθενα συμφωνα με τις αναγκες του"...μετατραπηκε στο οποιος δεν εργαζεται(δεν παραγει αξια....δεν αποδεχεται την αφηρημενη εργασια...) δε τρωει που διακηρξε ο υπερμαχος του γραφειοκρατικου καπιταλισμου....Λενιν....
    τι καλα...!εμπρος λοιπον για την συμμαχια του αχταρμα....και ολα αυτα την στιγμη που η ολικη κριση αναπαραγωγης του κεφαλαιου...κανει επιτακτικη την επιθεση των προλεταριων...απεναντι στο καταρρεων συστημα ...με το πιο ολικο προταγμα:καταστροφη των καπιταλιστικων σχεσεων παραγωγης....της εργασιας ως διαχωρισμενης ανθρωπινης δραστηριοτητας...του εμπορευματος και της αξιας....Καταστροφη με λιγα λογια του καπιταλισμου...
    καμμια συμμαχια με τις τελευταιες σταλινικες εφεδρειες του ειτε ειναι οι σταλινικοι της καθεστωτικης αριστερας...ειτε τα υπο αποσυνθεση αριστεριστικα πτωματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε,γίνεται λόγος για Σταλινισμό (στην τελευταία απάντηση).
    Πάντως,κανένας δεν πιστέυω πως περίμενε να ακούσει κριτική από τον Ρούση για τον Λένιν, εφόσον- από ό,τι έχω καταλάβει- είναι και ο ίδιος Λενινιστής. Δεν νομίζω πως θεωρεί τον Λένιν αλάνθαστο, αλλά σίγουρα βρίσκει περισσότερα θετικά από αρνητικά. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.
    Πάντως η συζήτηση δεν αφορούσε άμεσα τον Λένιν.
    Εγώ προσωπικά αντιπροτείνω σε αυτό που λες αχταρμά, όχι συμμαχία, αλλά συζήτηση και προσπάθεια κατανόησης, αφού υπάρχει κοινό πεδίο, όχι απαραίτητα στην πρακτική των δύο θεωριών, αλλά τουλάχιστον στην θεωρία.
    Τώρα ειδικά, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε σοβαρά, όχι για να φτιάξουμε αχταρμά, μα για να έχουμε μία πιθανότητα σωτηρίας όλοι μας.
    Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει. Κανείς δεν μπορεί να βιαστεί ώστε να ενωθεί, αλλά και κανείς δεν έχει απόλυτο δίκιο.
    Η απόλυτη αλήθεια αφορά στους ιδεαλιστές κι όχι στους υλιστές.
    Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια, πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, με απλά λόγια που ξεκαθαρίζει αρκετά πράγματα.
    Σου εύχομαι να βρεις το χρόνο και τη δύναμη να κάνεις και άλλες παρόμοιες συνεντεύξεις!

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ευχαριστώ πολύ Βασίλη. Θέλω να κάνω κι άλλες παρόμοιες συνεντεύξεις και θα προσπαθήσω να κάνω και με ανθρώπους εντελώς άσχετους ιδεολογικά με μένα. Οι συζητήσεις με αντίθετους των πιστεύων μου ανθρώπους με ενδιαφέρουν πάρα πολύ.
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδια πολυ καλο το επιπεδο της συνεντευξης και πιστευω οτι σε περισσοτερο χρονο η συζητηση θα απλωνοταν σε ολα τα καιρια θεματα.
    Θα η θελα ομως να κανω μια επισημανση σχετικα με τον ντετερμινισμο στο 4:00 της συνεντευξης. Ο κος Ρουσης το ανεφερε επιφανεικα χωρις ομως να αναφερει κατι που ξεκαθαριζει περισσοτερο την κατασταση. Ανεφερε τα λεγομενα του Engels. Οντως ο Ενγελς (μαλλον σε αυτα αναφερεται) εγραψε μεταξυ 1890 - 1894, 5 επιστολες και μαλιστα η τελευταια στον W. Borgius. Σε αυτες λεει οτι εδωσαν υπερεμφαση στην οικονομικη πλευρα της ιστοριας αλλα δεν ειχαν την προθεση να υποτιμησουν τον αλληλενδετο ρολο του πολιτικου, του θρησκευτικου και των αλλων ιδεολογικων παραγοντων, εστω και αν θεωρουν τον οικονομικο ως πρωτευοντα. Επισης στην Συμβολη στην Κριτικη της Φιλοσοφιας του Δικαιου του Χεγκελ αναφερει: "η θεωρια μπορει να γινει υλικη δυναμη μολις γινει κτημα των μαζων"
    Με βαση τα παραπανω ειναι παραπανω απο ξεκαθαρη η θεση και των δυο (Μ-Ε)και μπορουμε να για το αν ειναι ντετερμινιστες ή θεωρουν νομοτελειακη την εκβαση στον σοσιαλισμο

    Αν μπορω να κανω μια προταση θα ηταν να βλεπουμε και συνεντευξεις οχι μονο απο ατομα του προοδευτικου χωρου αλλα και απο αλλους με σκοπο την αντι-προπαγανδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Ανώνυμε σε ευχαριστώ για τις επισημάνσεις, είναι πολύ καλές

    Γράφεις: "Αν μπορω να κανω μια προταση θα ηταν να βλεπουμε και συνεντευξεις οχι μονο απο ατομα του προοδευτικου χωρου αλλα και απο αλλους με σκοπο την αντι-προπαγανδα"

    Επειδή ήδη έχω σκεφτεί κάτι τέτοιο, μπορείς να μου πεις πώς ακριβώς το εννοεις;

    Περιμένω την απάντησή σου

    Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταρχας οριζω ως προπαγανδα οτι εχει σχεση με τους κρατικους μηχανισμους που επιβαλλουν μια ιδεολογια, με τροπους που ειναι περιττο να αναλυσουμε.
    Σε τομεις οπως Παιδεια, Υγεια, Ασφαλεια, Δικαιοσυνη, Νομοι, Θρησκεια και αλλα ,καθημερινα "βομβαρδιζομαστε" με μια ιδεολογια. Νομιζω οτι σε ολα αυτα τα καθημερινα ζητηματα και προβληματα ειναι αναγκαια η αντι-προπαγανδα.
    "Ποιος ειναι ο σκοπος της Παιδειας και τι αποτελεσμα εχει?", "Με τι κριτηρια γινονται οι ερευνες στην Υγεια?", "Ποια ειναι η αιτια της εγκληματικοτητας και αν το σοφρωνιστικο συστημα ειναι οντως σοφρωνιστικο"...
    Φανταζομαι πολλα παρομοια. Υπαρχουν ανθρωποι ομως -ας πουμε- ανεξαρτητοι που με τις καταληλες ερωτησεις μεσα σε μια συνεντευξη θα δωσουν μια καλη εικονα.
    Επισης θα ηταν ωραιο μεσω skype να γινουν συνεντευξεις σε ξενους συντροφους, ειδικα σε χωρες με ενδιαφερον οπως Αργεντινη, ΗΠΑ, Αγγλια...
    Αυτα! Δεν θελω να το παιξω εξυπνος, απλα νομιζω οτι γενικα λειπει ενα οπτικοακουστικο "καναλι" ως αντιβαρο στα ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα.
    Οι ιδέες σου είναι πολύ καλές και σε καμία περίπτωση δεν κάνεις τον έξυπνο. Άλλωστε ζήτησα τη γνώμη σου.
    Υπάρχουν κάποια δίκτυα αντι-πληροφόρησης (πχ Indymedia, Πολιτικό Καφενείο, Omnia tv, aformi.gr και άλλα βέβαια, απλά μου έρχονται στο μυαλό αυτή τη στιγμή) τα οποία προσπαθούν με τον τρόπο τους να πληροφορήσουν με εναλλακτικό τρόπο.

    Το blog "Ελευθερία ή Τίποτα" συντηρείται και δουλεύεται από έναν άνθρωπο, από τον γράφοντα.
    Δεν υπαρχει κάποια ομάδα.

    Εχω ήδη στα σκαριά και κάποιες άλλες συνεντεύξεις και ελπίζω να πάει καλά το εγχείρημα.

    Στο λέω πραγματικά: αν θέλεις να συνεργαστούμε, να γνωρισtούμε και να μιλήσουμε για το τί θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερο (οι ιδέες σου είναι καλές), στείλε μου mail. Η ισχύς εν τη ενώσει. Καλύτερα συλλογικά παρά μοναδικά.

    Αναμένω την απάντησή σου ή το mail σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολλά συγχαρητήρια για τις συνεντεύξεις που έχεις κάνει.
    Ως τώρα έχω δει ολόκληρες του Ρούση που με ενδιέφεραν αρχικά περισσότερο, αλλά επειδή μου αρέσει αυτό που κάνεις συνολικά θα δω σιγά - σιγά όλα σου τα βίντεο.

    Σου εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πεζοΠΟΡΩ Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, είναι πολύ ενθαρρυντικά.
    Καλή δύναμη σε όλους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή