Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

ΠΕΡΙ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ...


Η συμμετοχή μου στην πορεία της 6/12/09 μου έδωσε την αφορμή για αυτήν την ανάρτηση.
Δεν ανήκω σε καμία ομάδα (όχι πλέον τουλάχιστον) και θέλω να κάνω Διάλογο για κάποια πρακτικά ζητήματα του Α/Α χώρου.

Με αυτό το άρθρο δεν κομίζω κάτι καινούργιο, μόνο καταγράφω κάποιους προβληματισμούς μου.
Πολύ πιθανόν να έχω άδικο, έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω στις απόλυτες αλήθειες.
Οι προβληματισμοί μου είναι καλοπροαίρετοι και να είστε σίγουροι πως δεν έχω καμία διάθεση κακόπιστης κριτικής.
ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ

Πιστεύω πως η Βία δεν είναι εξω-ανθρώπινο φαινόμενο αλλά βαθιά ανθρώπινο και πως αναλόγως της σφοδρότητας και της έντασής της αποβαίνει περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική
(Θετικά ή Αρνητικά).
Η Βία δεν είναι αξιωματικά κάτι κακό κι όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο μάλλον πάσχουν από ηθικισμό.
Πουθενά στην ιστορία του ανθρώπου δεν συνέβησαν αλλαγές χωρίς τη χρησιμοποίηση Βίας. Από την καθημερινότητα μέχρι τους πολέμους (τοπικούς και εθνικούς), από την επιστήμη μέχρι τους χώρους δουλειάς, από εδάφια των Χριστιανικών Ευαγγελίων και της Παλαιάς Διαθήκης μέχρι τις οργανωμένες θρησκείες η Βία είναι βασικό συστατικό της Ανθρώπινης ζωής.
Πέρα από αυτά, η παντελώς ηλίθια επωδός που ακούγεται συχνά από τους πολιτικούς και τους "νοικοκυραίους", ότι δηλαδή καταδικάζουν τη Βία από όπου κι αν προέρχεται, είναι απόρροια της υποστήριξης από πλευράς Επαγγελματιών Πολιτικών και ενσωμάτωσης από πλευράς "νοικοκυραίων" της Κυρίαρχης Κρατικής-Εθνικής Βίας.
Αν όντως καταδικάζουμε τη Βία από όπου κι αν προέρχεται, τότε γιατί δεν βγαίνει ο Καρατζαφέρης να καταδικάσει τη Βία του Κολοκοτρώνη στην Άλωση της Τριπολιτσάς κατά την Επανάσταση του 1821;
Φαίνεται λοιπόν πως καταδικάζουμε είτε τη Βία που αντιτίθεται στη δική μας Βία είτε τη βία που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε.

Μακάρι ο κόσμος να ήταν αγγελικά πλασμένος και οι άνθρωποι να καταλάβαιναν το κοινό τους συμφέρον, αλλά επειδή αυτό δεν συμβαίνει, η Βία είναι και θα παραμείνει είτε έμμεσα είτα άμεσα κινητήριος δύναμη της Ιστορίας.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι η Βία ως φαινόμενο, αλλά από ποιόν χρησιμοποιείται,
πώς,
πού,
για ποιους λόγους.

Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει κάποιος τη διαφορά μεταξύ της δολοφονίας ενός Δικτάτορα και της δολοφονίας ενός Διαδηλωτή.

Η Βία έχει επίπεδα, συμπεριέχει αξίες, φορτία ηθικής και κυρίως δεν είναι αξιωματικά κακή.
Ποιός μπορεί να πει ότι η προσπάθεια απελευθέρωσης των αποικιοκρατουμένων λαών της Αφρικής θα μπορούσε να επέλθει με άλλο τρόπο, εκτός από τη χρησιμοποίηση Βίας;
Φαντάζομαι κανείς λογικός.
Ποιός μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά πως ο περυσινός Δεκέμβρης θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς βίαια φαινόμενα, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα βιαζόταν διαστρωματικά η ελληνική κοινωνία από την Αστυνομική Αυθαιρεσία των Πραιτόρων και Πολιτικάντηδες βυσσοδομούσαν παντοιοτρόπως επί του Εκλογικού Σώματος;
Ακόμα και το γεγονός της εν ψυχρώ εκτέλεσης ενός Ανθρώπου από σφαίρα Κρατικού Υπαλλήλου είναι τόσο βίαιο, που όσοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τα επακολουθούντα γεγονότα ως ανεξήγητα και υπερβολικά, φαντάζομαι πως σήμερα θα έχουν αλλάξει γνώμη.

ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ & ΚΡΑΤΟΣ

Είναι ο Αναρχικός μόνο Βίαιος ή μπορεί να είναι και μη Βίαιος;
Προφανώς μπορεί να είναι Βίαιος ο Αναρχικός, όπως το ίδιο Βίαιος μπορεί να είναι ο Φιλελεύθερος, ο Δεξιός, ο Σοσιαλιστής, ο Κομμουνιστής, ο Εθνικοσοσιαλιστής (εγγενές φαινόμενο της ιδεολογίας του), ο Απολιτικός, ο οπαδός μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, ο καθένας από εμάς.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΙΑΙΟ;

Φυσικά και είναι, χωρίς δεύτερη κουβέντα (ακόμα και με δεύτερη…είναι).
Νομίζω πως όποιος σκέφτεται έστω και με τους βασικούς τρόπους μπορεί να το αντιληφθεί, άλλωστε δεν χρειάζεται να στύψεις το μυαλό σου για να καταλήξεις τουλάχιστον στα προφανή συμπεράσματα.
Καταρχήν το Κράτος αποκαλύπτει την ουσία του μόνο από το όνομά του.
Κάτι κρατάει, κάποιους κρατάει, είναι… Κράτος.
Συνήθως όταν κρατάς κάτι, κάποιους, έχεις Δύναμη.
Ο Ησίοδος στην περίφημη "Θεογονία" του παρουσιάζει το Κράτος να έχει ως αδέρφια τη Βία, το Ζήλο και τη Νίκη.
Μάλλον οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν αντιληφθεί την ουσία του Κράτους πολύ καλύτερα από εμάς και κυρίως πολύ περισσότερο από αυτούς (Δεξιούς και Αριστερούς) που τους επικαλούνται συχνά-πυκνά.

Το Κράτος, ερήμην της κοινωνίας την οποία υποτίθεται πως υπηρετεί, κατασκευάζει κυρίαρχη ιδεολογία και την επιβάλει.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της ιδεολογίας είναι το Φαντασιακό της αντιπροσώπευσης μας μέσω των εκλογών.
Κάθε τέσσερα χρόνια υποχρεούσαι να ψηφίζεις και το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές πρέπει να έχεις το στόμα σου κλειστό ή και ανοιχτό αν θες, αρκεί βέβαια να συμφωνείς με τις επιταγές των κυβερνώντων.
Το Κράτος απολύει, δίνει συντάξεις αναλόγως υποτίθεται της προσφοράς σου στο κοινωνικό σύνολο, χορηγεί και καταργεί άδειες, κάνει αυξήσεις και μειώσεις μισθών, δίνει και κόβει επιδόματα και γενικώς κάνει αυτό που θέλει έχοντας πάντα τη νομιμοποίηση των εκλογών
Τώρα, γιατί οι περισσότεροι από εμάς αποδέχονται, συντηρούν και έστω με την απάθειά τους στηρίζουν αυτόν τον κυρίαρχο ρόλο του Κρατικού "έτσι γουστάρω", είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Αν όλα αυτά δεν είναι Κυρίαρχη Βία, τότε τι μπορεί να είναι;

Το Κράτος κατέχει τη Βία ως νόμιμο όπλο, αφού υποτίθεται πως την χρησιμοποιεί αναγκαστικά, ώστε να είναι σε θέση να υπηρετεί την έννομη τάξη.
Βέβαια, η Έννομη Τάξη είναι Γέννημα του Κράτους, αφού αποτελείται από νόμους που το ίδιο ψηφίζει και θεσμοθετεί μέσω του Συντάγματος και του Αντιπροσωπευτικού του Συστήματος. Αν για παράδειγμα αύριο το πρωί ψηφιστεί νόμος που απαγορεύει την βρώση πορτοκαλιών, θα συλλαμβάνεται οποιοσδήποτε Υπήκοος τρώει πορτοκάλια.
Κανείς δεν ψάχνει τον λόγο που του απαγορεύουν ή του επιτρέπουν κάτι, γιατί κυριαρχεί μόνιμα το εξής: έτσι λέει ο Νόμος, η Έννομη Τάξη το απαιτεί, αλλιώς θα ήμασταν ζούγκλα.
Μα μήπως αυτή τη στιγμή τί είμαστε;
Με το πέρασμα των ετών μπορεί Κρατικοί Νόμοι να καταστούν στοιχεία του Εθιμικού Δικαίου με αποτέλεσμα να θεωρούνται τόσο φυσικοί που κανείς να μην τους αμφισβητεί

(για παράδειγμα η μέχρι πρόσφατα νομική και κοινωνική νομιμοποίηση παιδιών μόνο εντός του γάμου ή η εναλλακτική νομιμοποίηση του πιο πρόσφατου συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης).
Έτσι λοιπόν μπορεί να θεωρείται εξίσου έννομο το να πρέπει να σταματάς στο κόκκινο φανάρι, με το να μην πρέπει να τρως πορτοκάλια.

Το πρώτο λύνει ένα πρακτικό πρόβλημα, το δεύτερο αποτελεί ηλιθιότητα.
Υπάρχει λοιπόν ο Νόμος που έτσι κι αλλιώς θα ίσχυε και χωρίς την θεσμοθέτηση του Κράτους, αφού επιλύει ένα πρακτικό κομμάτι της καθημερινότητας, ενώ από την άλλη υπάρχει και ο "ΠορτοκαλοΝόμος" που πολύ πιθανόν να βολεύει τους κρατούντες και τα συμφέροντα τους.
Όμως, αφού το "επιτάσσει ο νόμος" κι αφού είναι ένας νόμος στου οποίου την επικύρωση δεν έχουμε λάβει μέρος, καλά να πάθουμε…
Εμείς λοιπόν οι Υπήκοοι δεν έχουμε καμία επαφή με τους Νόμους που ψηφίζονται και ισχύουν, αλλά απ΄ ό,τι φαίνεται αυτό μάς φτάνει και μάς περισσεύει.


Για την επιβολή των Νόμων, που είναι Δημιουργήματα του Ανθρώπου και ειδικότερα του Ανθρώπινου Κράτους, του απεχθέστερου δημιουργήματος μας, που θα μας έλεγε και ο Νίτσε, συγκροτούνται Αστυνομίες παντός τύπου:
Γραφειοκρατικές
Ειδικές
Κατασταλτικές
Δημοτικές
Ιδιωτικές.
Επίσης υπάρχουν
Δικαστήρια
Νομικές Υπηρεσίες
Νομικές Σπουδές
και διάφορα άλλα υποστηρικτικά της 'Εννομης Τάξης.

Το Κράτος λοιπόν ακριβώς επειδή το "Δίκαιο" που παράγει δεν είναι στο σύνολό του αξιωματικά Φυσικό ή τουλάχιστον Λογικό, χρειάζεται και Βοήθεια από Κρατικά Οργανωμένες Υπηρεσίες ώστε το "Δίκαιο" αυτό να ισχύει, να μην αμφισβητείται, να μην καταστρατηγείται.
Ακόμα κι έναν άνθρωπο αν έχεις απαγάγει ως όμηρο, χρειάζεσαι ένα όπλο-έστω και σουγιά- για να υποστηρίξεις σοβαρά αυτή σου την ενέργεια.
Όμως το "Δίκαιο" δεν τους αφορά όλους, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο.
Αν κλέβεις επειδή είσαι φτωχός και θα ΄θελες να είσαι πλούσιος δεν έχεις την ίδια τύχη με εκείνον που κλέβει επειδή είναι πλούσιος και θέλει να γίνει πλουσιότερος.
Ο Νόμος δεν είναι ίδιος για όλους κι αυτό πιστεύω πως το έχουμε καταλάβει όλοι μας, είτε είμαστε Αναρχικοί, είτε Πασοκτζήδες, είτε Νεοδημοκράτες ή ο,τιδήποτε άλλο.

Το ίδιο το Κράτος διδάσκει Βία με τρόπο άμεσο και ξεκάθαρο και μετά στέκεται ως αθώα περιστερά καταστέλλοντας την Αντι-Βία που δέχεται από τους Υπηκόους του.
Και αυτό μπορεί να το κάνει γιατί είναι η Νόμιμη πηγή Βίας, ο νόμιμος κάτοχός της.
Η Αντι-Βία των Υπηκόων μπορεί να έχει διάφορες μορφές.
Από το γεγονός ότι εκατομμύρια πολύ μεγάλοι, μεγάλοι, μεσαίοι, μικροί Οικονομικοί Υπήκοοι φοροδιαφεύγουν και προσπαθούν να κοροϊδέψουν το Κράτος για ατομικό όφελος, μέχρι εκείνους (Αναρχικούς ή μη) που συμπλέκονται με τις Κρατικές Δυνάμεις Καταστολής. Πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο αφού και οι δύο ομάδες ασκούν Βία, η πρώτη έμμεσα, η δεύτερη άμεσα.
Η πρώτη είναι κάτι σύνηθες, η δεύτερη τείνει να γίνει μέσω των κοινωνικών αγώνων.

ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ & ΒΙΑ

Εμένα προσωπικά με απασχολεί η δεύτερη γιατί αποκτά ιδεολογικό περιεχόμενο ή τουλάχιστον κάποιοι της προσδίδουν τέτοιο και μάλιστα με πρόσημο αποκλειστικότητας:
όποιος πετάει μολότοφ και συγκρούεται με τους μπάτσους είναι Αναρχικός,
όποιος δεν το κάνει δεν είναι.

Αν ο Αναρχισμός έχει κάποια ουσία, αυτή δεν είναι μονοσήμαντη, κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια.
Γιατί όποιος Αναρχικός ισχυριστεί κάτι τέτοιο, μοιάζει περισσότερο με Χιλιαστή παρά με Αναρχικό. Άλλωστε, για αυτό το λόγο και στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν
Μεγαλύτερες, Μικρότερες και Μικρές ομάδες Αναρχικού προσανατολισμού.
Η Απόλυτη Αναρχική Αλήθεια δεν υπάρχει σίγουρα,
όμως όλοι οι Αναρχικοί /Αντιεξουσιαστές / Ελευθεριακοί
δεν έχουν κοινούς στόχους ή τουλάχιστον κάποια συγκλίνοντα σημεία σκέψης;
Ουσιαστικά ο Αναρχικός χώρος βρίσκεται σε πολυδιάσπαση και μερικές φορές η συμπεριφορά του χρήζει ψυχο-κοινωνιολογικής ερμηνείας.
Γιατί δεν μπορείς να κατηγορείς τον Μαρξισμό και την Καθεστωτική Αριστερά για πολυδιάσπαση, επικαλούμενος, και πολύ σωστά, μικροσυμφέροντα και προσπάθεια ηλίθιας Ιδεολογικής Καθαρότητας κι από την άλλη να βρίσκεσαι σε ίδια ίσως και χειρότερη κατάσταση.

Αν κάποιοι (όχι όλοι) έχουν υιοθετήσει τσιτάτα Βίας του Μπακούνιν ή του Μαλατέστα,
μάλλον έχουν δώσει σημασία κυρίως στον Ατομικιστικό Αναρχισμό του Στίρνερ,
τον οποίον κατά τη γνώμη μου και ακολουθούν.
Ο Μπακούνιν δεν είχε μιλήσει μόνο για Εξεγερσιακή Βία.
Η Βία δεν είναι αυτοσκοπός για τον Αναρχικό.
Χρησιμοποιείται όταν υπάρχει λόγος (λόγοι υπάρχουν πολλοί) και με συγκεκριμένο στόχο.
Οι εξεγέρσεις ή οι εξεγερσιακές καταστάσεις δεν επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο.
Ο Μάης του ’68 και ο Δεκέμβρης του ’08 δεν μπορούν να ξανασυμβούν παρά μόνο ως καρικατούρα του εαυτού τους.
Η περυσινή οργή που υπέκρυπτε συσσώρευση κοινωνικών προβλημάτων στον ψυχισμό του καθενός από εμάς και στην σύνολη κοινωνία δεν μπορεί να επαναληφθεί φέτος με τον ίδιο τρόπο.

Έτσι κι αλλιώς ο Δεκέμβρης ’08 ξεπέρασε οποιοδήποτε κίνημα του Α/Α χώρου και της ευρύτερης Αριστεράς, αφού ήταν κάτι αυθόρμητο, κυρίως α-ιδεολογικοποιημένο και το βασικό του αίτημα ήταν μια μεγάλη ερώτηση που περίμενε απάντηση.
Κανένας δεν μπόρεσε να δώσει την απάντηση. 
να χρόνο μετά επικρατεί η ίδια κατάσταση.
Οι κοινωνικές πλάκες κινούνται χωρίς τη θέλησή μας και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επηρεάσουμε την κίνηση αυτή. Με ποιο τρόπο όμως;

Υπάρχει ο "κλασικός" τρόπος της μολότοφ και των συγκρούσεων με τις Αστυνομικές Δυνάμεις. Μεταξύ μας, ποιός από εμάς πιστεύει πως η σύγκρουση αυτή έχει σοβαρές δυνατότητες να αποφέρει καρπούς όχι μόνο συμβολικούς αλλά ουσιαστικούς;
Ποιος θα σκεφθεί θετικά για τον Α/Α χώρο όταν το μόνο που παίζεται στα κανάλια είναι οι συγκρούσεις, όταν η εικόνα του Αναρχικού κυριολεκτικά ξοδεύεται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων;
Μήπως τελικά ο συμβολισμός είναι περισσότερο αρνητικός παρά θετικός, τουλάχιστον στο μυαλό εκείνων που βλέπουν τα γεγονότα από την τηλεόραση και προσπαθούν να εξηγήσουν τις ενέργειες κάποιων που είτε δηλώνουν Αναρχικοί είτε όχι, καθίστανται εκπρόσωποι του "χώρου";
Κακά τα ψέματα: κανείς δεν θα σπαταλήσει χρόνο με τις υπόλοιπες ενέργειες του Αναρχικού Κινήματος.
Κανείς δεν θα ασχοληθεί με τη Θεωρία, όταν αποτυπώνονται στο μυαλό του οι τηλεοπτικές Πράξεις. Ναι, το ξέρω ότι η εικόνα δεν είναι η ουσία.
Αλλά ο Α/Α χώρος δεν διαθέτει κανάλι επικοινωνίας με το σύνολο της κοινωνίας και επιπλέον προτιμά μάλλον την ουσία από την εικόνα.
Εκδίδει εφημερίδες και έντυπα, υπάρχουν καταλήψεις και στέκια, γίνονται δράσεις μαζί με κινήματα πολιτών, προσπαθεί για αντι-πληροφόρηση, όμως πόσοι δίνουν σημασία σε αυτά, πόσοι τα γνωρίζουν πραγματικά;

Η εικόνα του Αναρχικού στην ελληνική κοινωνία είναι η τυποποιημένη εικόνα του ανθρώπου με την κουκούλα ή το μαντήλι, συνήθως μαυροφορεμένου, που πετάει μια μολότοφ ή θρυμματίζει μια βιτρίνα εμπορικού ή τραπεζικού καταστήματος.

Το ξέρω πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που σε ωθούν να συγκρουστείς με τις Κατασταλτικές δυνάμεις. Μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν είναι αιτία σύγκρουσης.
Το ίδιο ισχύει και για τις Τράπεζες ή οποιοδήποτε άλλο Καπιταλιστικό Εμπορευματικό Οίκο. Θα συμφωνήσω, όμως εδώ τίθεται περισσότερο θέμα Στρατηγικής.
Γιατί το κύριο πρόβλημα είναι η ίδια η ύπαρξη του Κράτους.
Όσο κι αν συγκρούεσαι με την Αστυνομία ή θρυμματίζεις Τραπεζικά Τζάμια δε θα καταφέρεις τίποτα, γιατί ακόμα κι αν εκλείψει στο σύνολό της η Αστυνομική Δύναμη, θα αντικατασταθεί πολύ γρήγορα από άλλη και το ίδιο θα συμβεί και με τις βιτρίνες.
Ήμουν στην πρόσφατη πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο όταν ανέβηκε η Μαυροκόκκινη σημαία στο Πανεπιστήμιο, αναρτήθηκε το πανό που φαίνεται στη φωτογραφία και κάηκε λίγο αργότερα η Ελληνική σημαία.
Δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί σοβαρά πως λόγω αυτού του γεγονότος επικράτησε η Αναρχία στην Ελλάδα.
Πρόκειται προφανώς για κίνηση εντυπωσιασμού, ισχυρή μεν, συμβολική δε.
Σίγουρα είχε θετικό συμβολικό πρόσημο στους ανθρώπους που είναι φίλα προσκείμενοι στο χώρο, όμως όλοι οι υπόλοιποι τι είδους συμβολισμό εισέπραξαν;

Αν τυχόν δε μάς ενδιαφέρει και θέλουμε να απευθυνόμαστε στους εαυτούς μας και στους φίλους, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Ο μέσος όμως άνθρωπος τι κατάλαβε από όλο αυτό;
Αν δεν μας ενδιαφέρει ο μέσος άνθρωπος, ο "νοικοκυραίος", τότε δεν μας ενδιαφέρει η Ελληνική Κοινωνία.
Οι ριζοσπαστικοποιημένοι πολύ πιθανόν να έρθουν από μόνοι τους.
Οι "νοικοκυραίοι" πώς θα συνταχθούν μαζί μας;
Πώς θα μάθουν τις ενέργειες του Α/Α χώρου και τα πεδία που δραστηριοποιείται,
πώς θα καταλάβουν την καθημερινή υποτίμηση της Ελευθερίας τους,
πώς θα τους δώσουμε να καταλάβουν τα πιστεύω μας,
το όραμά μας,
πώς θα τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πως η μόνη λύση είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι άνθρωποι;

Γιατί έχουμε επιλέξει την ανέξοδη σύγκρουση και όχι την προσπάθεια να κατανοήσουμε τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας;
Δε χρειαζόμαστε την κοινωνία, δεν ζούμε μέσα σε αυτήν, δεν είμαστε πολλοί από εμάς παιδιά "νοικοκυραίων", δεν θέλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν τι θέλουμε;
Ας μην έχουμε αυταπάτες σε σχέση με την εικόνα που προβάλουν τα ΜΜΕ.
Αυτά κάνουν καλά τη δουλειά τους, εμείς τι κάνουμε;
Θα αφήσουμε την Συστημική Αριστερά να καρπωθεί την απογοήτευση του κόσμου ή θα πρέπει να συζητήσουμε τρόπους για να τον οδηγήσουμε κοντά μας;
Μάς ενδιαφέρει ο κόσμος της δουλειάς ή πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τους μπάτσους, τις αυθαιρεσίες τους και τους ψυχαναγκασμούς τους;
Δε θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συζητήσουμε στα σοβαρά για την ίδρυση Αναρχοσυνδικαλιστικού φορέα; Είναι κάτι εντελώς ουτοπικό;
Δε θα μπορούσαμε μέσα από το Διάλογο να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους παρέμβασης στην καθημερινότητα;
Έχω πολλά ακόμα να γράψω όμως δε θέλω να κουράσω περισσότερο.

Για μένα πάντως το κύριο ερώτημα είναι το εξής:
Θέλουμε τον κόσμο μαζί μας ή προτιμάμε να πορευόμαστε μόνοι μας;
Είμαστε με την κοινωνία ή προτιμάμε την κοινωνία του θεάματος;

44 σχόλια:

  1. Άργησες αλλά τα έγραψες...

    Καταρχήν θα συμφωνήσω με το σύνολο των θέσεων σου, αν και υποψιάζομαι πως αν υπάρξουν αντιδράσεις από κάποιους, αυτές θα εμφανιστούν στην πρότασή σου περί δημιουργίας αναρχοσυνδικαλιστικού φορέα (για τους ίδιους λόγους που κατακρίθηκε ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά και στα της Βίας. Κυρίως στο αν "θέλουμε την κοινωνία να συμπράξει ή αν θέλουμε να πορευόμαστε μόνοι". Προβλέπω μάλλον και τα επιχειρήματα για όλα αυτά (άρα μάλλον θα έχω και απαντήσεις...) Ας μη βιαζόμαστε όμως, ας διαφωνήσει κάποιος πρώτα και μετά...

    Very very nice Ελευθεριακέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεκινάς με το «η βία δεν είναι αξιωματικά κάτι κακό». Η βία είναι κάτι κακό από τη στιγμή που κάνεις δεν θέλει να την υποστεί. Η βία είναι κάτι «παρά τη θέληση μου» συνεπώς πως μπορεί να είναι καλό; Δεν ξέρω αν είναι αξιωματικά ή απλά λόγω φυσικότητας, δηλαδή οτιδήποτε σε «βγάζει» από τη βούληση σου, όπως η βία, είναι μη επιθυμητό. Αυτή ήταν η θεωρητική διαφωνία μου. Σε όλα τα άλλα συμφωνώ. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο ένας αναρχικός χώρος που επικοινωνούσε τις ιδέες του σε μεγαλύτερη κλίμακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο "σωστά" ακούγονται αυτά που διαβάζω στα δικά μου τουλάχιστον αυτιά είναι άλλο θέμα.Το θέμα είναι ότι ο Α/Α χώρος υπάρχει γιατί αν είχε την ίδια υπόσταση με τα υπόλοιπα ιδεολογικά σχήματα που έχουν πρόσβαση στα κανάλια επικοινωνίας,εννοόντας την τηλεόραση βασικά,δεν θα ήταν το ίδιο,διότι ο χώρος αυτός λειτουργεί χωρίς αρχηγό και χωρίς ιεραρχεία.Λειτουργεί όταν το συνολικό αίσθημα είναι άδικο,γι'αυτό εξεγείρεται.Η βία που ασκείται είναι αποτέλεσμα έκφρασης χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
    Το μόνο που έχουν (έχουμε) αποκτήσει είναι μία ταπέλλα απο τους "νοικοκοιραίους":αναρχικός=καταστροφές,εικόνα παντελώς σκιαγραφημένη απο όσους δεν έχουν την ανάγκη να καταλάβουν γιατί αυτός ο κόσμος εξεγείρεται.Αυτοί είναι σίγουροι ότι η επόμενη μέρα πάλι η ίδια θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Happy Hour καλησπέρα
    Eξαρτάται τι σκοπό έχει η βία. Και ο Τσε Γκεβάρα με τον Κάστρο άσκησαν βία και ο Λένιν το ίδιο και ο Μπακούνιν, και ο Ντουρρούτι στην Ισπανική Επανάσταση και τόσοι άλλοι. Αλλά ποιος μπορεί να πει σοβαρά ότι δεν ήταν δίκαιη η βία αυτή; Έτσι κι αλλιώς η βία υπάρχει και δρα στην καθημερινότητα.
    Αν γίνει επανάσταση και για να μην ασκηθεί βία θα πρέπει να συμβεί αυτό το απίστευτο που είχε πει η Αλέκα: «Στην πραγματική Επανάσταση δε θα σπάσει ούτε ένα τζάμι». Αυτό όμως δεν γίνεται (το ξέρει και η Αλέκα βέβαια. Απλά δεν ήταν η δική της "Επανάσταση" για αυτό και αντέδρασε). Ακόμα και 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα να ήθελαν να αλλάξουν τα πράγματα, θα έπρεπε να ασκήσουν βία γιατί κανείς δεν θα τους έδινε τα κλειδιά της χώρας με χαμόγελο.
    Το δίλημμα αν η βία είναι κάτι καλό ή κάτι κακό είναι ψευτοδίλημμα. Η βία είναι καλή ή κακή, ηθική ή ανήθικη, αποτελεσματική ή μη αναλόγως των σκοπών της. Από το σκοπό της δικαιώνεται ή όχι.
    Δεν είναι καλή ή κακή αφ’ εαυτού της. Χρωματίζεται μέσα στις καταστάσεις, τους ανθρώπους, τους σκοπούς και τα πιθανά αποτελέσματα από τη χρήση της.

    Koutso καλησπέρα
    Συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά δεν έχει να κάνει με το αν υπάρχει αρχηγός ή ιεραρχία. Απλά δεν υπάρχει οργάνωση και οι συγκρούσεις με τους μπάτσους έχουν θεοποιηθεί, λες και μόνο αυτό είναι το πρόβλημα της κοινωνίας. Ούτε κανάλια χρειάζονται, ούτε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες, χρειάζεται οργάνωση και ξεκόλλημα του μυαλού. Τα υπόλοιπα θα βρεθούν στην πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για το θεωρητικό μέρος:
    «…γνῶτε ὅτι τό ἁπλῶς λεγόμενον κακόν, οὐ πάντως κακόν· ἀλλά πρός τι μέν κακόν, πρός τι δέ οὐ κακόν. Ὡσαύτως καί τό ἁπλῶς λεγόμενον καλόν, οὐ πάντως καλόν, ἀλλά πρός τι μέν καλόν, πρός τι δέ οὐ καλόν· καί τήν ἐκ τῆς ὁμωνυμίας βλάβην φυλάξασθε.» Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, Περί διαφόρων απόρων, Migne P.G. 90, 413B
    (δηλαδή: «…να γνωρίζετε ότι αυτό που γενικά λέγεται κακό δεν είναι κακό με κάθε τρόπο, αλλά σχετικά με κάτι είναι κακό, σχετικά με κάτι άλλο όμως δεν είναι κακό. Ομοίως και αυτό που γενικά λέγεται καλό δεν είναι καλό με κάθε τρόπο, αλλά σχετικά με κάτι είναι καλό, σχετικά με κάτι άλλο όμως δεν είναι καλό. Και να προσέχετε τη ζημιά απ’ την ομωνυμία»)

    Πόσο συμφωνώ με το σχόλιο του κειμένου περί «Χιλιαστών» (αυτό μου θύμισε τον Άγιο, που όσο νά ’ναι μια διαφορά από το δογματισμό και τον ηθικισμό την έχει.)

    Και η βία λοιπόν δεν είναι, ως «απλώς λεγόμενον», πάντα καλό ή πάντα κακό. Αλλά πότε καλό και πότε κακό. Η βία είναι σχετικό κακό. Που σημαίνει ότι είναι και σχετικό καλό.
    Ως φυσικός προσδιορισμός η βία (ομόρριζη με τη λέξη ο βίος) συνάπτεται με την έννοια της ανάγκης. Συνεπώς η βία ως δύναμη και ορμή, αλλά και ως ανάγκη, είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την ίδια την έννοια της φύσης. Η φύση όμως και η ανάγκη γνωρίζουν ένα όριο, την ελευθερία. Για ν’ απαντήσω στη ΧάπυΆουαρ θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που λέει: Η ελευθερία της βούλησης που αντιπαρέρχεται και αντιμετωπίζει τη βία είναι κάτι καλό κι όχι η βία που είναι κάτι παρά τη θέλησή μου είναι κάτι κακό. Αυτά για τη φυσική διάσταση της βίας.

    Ο τόπος, όμως, μέσα στον οποίο ο άνθρωπος φύσει υπάρχει και μέσα στον οποίο η ανθρώπινη θέληση αντιπαρέρχεται τη φυσική βία, είναι η «πόλις», ή πιο απλά είναι το κοινωνικό. Εδώ αρχίζουν τα σοβαρά προβλήματα, για τα οποία δεν ευθύνεται τόσο η βία όσο το αδερφάκι της το Κράτος. Όταν η κοινωνία κυριαρχηθεί από ένα μόνο μέρος της (ή από μια άλλη κοινωνία), τότε ο φυσικός κοινωνικός προσδιορισμός του ανθρώπου παύει να δίνει τον τόνο σ’ αυτή την κοινωνία και στη θέση του εμφανίζεται ένα τέρας χειρότερο από τη βία, η Εξουσία. Η Εξουσία, θά ’λεγε κανείς, είναι η βία του κράτους προς τα μέσα, προς την ίδια δηλαδή την κυριαρχημένη (ή υποταγμένη) κοινωνία. Κι αν το κράτος ως απόφαση μιας ελεύθερης κοινωνίας να διατηρήσει την ελευθερία της θα μπορούσε και να νομιμοποιείται, το κράτος ως εξουσιαστικός μηχανισμός, ως βία δηλαδή με την οποία υποτάσσεται και κυριαρχείται μια κοινωνία, στερείται κάθε νομιμοποίησης.

    Τέτοιο είναι το κράτος σήμερα και η αντίσταση σ’ ένα τέτοιο κράτος εκτός από επιβεβλημένη και δίκαιη είναι και φυσική. Η αντίσταση είναι βία. Ακόμα κι όταν η αντίσταση παίρνει την ειρηνιστική μορφή ενός κινήματος μη βίας, δεν παύει να ασκεί νόμιμη βία απέναντι στο εξουσιαστικό κράτος και έτσι την αντιμετωπίζει και το κράτος. (Τους Χριστιανούς τους τρώγαν τα αυτοκρατορικά λιοντάρια και τον Γκάντι με τους οπαδούς του τα αποικιοκρατικά όπλα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για το πρακτικό μέρος:
    Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, πετυχαίνει το φολκλόρ της βίας, εικόνα που συντηρείται τεχνηέντως από τον εξουσιαστικό μηχανισμό, είναι ακριβώς αυτό που υποστηρίζει και το κείμενο: απομονώνει τον αντιεξουσιαστικό χώρο από την κοινωνία. Και χωρίς την κοινωνία ούτε επανάσταση ούτε ελευθερία γίνεται.

    Πώς αντιμετωπίζεται όμως αυτό το πρόβλημα; Νομίζω όχι με τη συμμετοχή στο σύστημα και μάλιστα με τον τρόπο που το σύστημα επιτρέπει. (Για παράδειγμα όχι με το συνδικαλισμό ή τον κομματισμό, αυτοί είναι τρόποι που σκόπιμα επιτρέπει ο εξουσιαστικός μηχανισμός, γιατί μπορεί να τους ελέγχει και γιατί τον βοηθούν να συσκοτίζει το πρόβλημα ελευθερίας που υπάρχει σήμερα. Το πρόβλημα της ελευθερίας συσκοτίζεται όταν τίθεται σαν ζήτημα πάλης και πολέμου ανάμεσα σε διαφορετικά συμφέροντα. Έτσι διαιρείται η κοινωνία και αναζητεί την αιτία της ανελευθερίας της μέσα στην αντιπαράθεση των ομαδοποιημένων συμφερόντων και του συσχετισμού των δυνάμεών τους. Έτσι φταίει πάντα κάποιος άλλος, εκτός από αυτόν που ασκεί την κυριαρχία του στην υποταγμένη κοινωνία, ο οποίος φαίνεται σαν ο μόνος αναγκαίος ρυθμιστής αυτής της ενδοκοινωνικής αντιπαράθεσης των ομάδων και σαν ο μόνος ικανός εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης, της τάξεως, της ομαλότητας και του μέλλοντος της κοινωνίας. Η συμμετοχή ενισχύει αυτόν τον αποπροσανατολισμό.)

    Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας μεθόδευσης είναι, νομίζω, η διατύπωση με απαλλαγμένο από τα τετριμμένα ιδεολογήματα, καθαρό και σαφή τρόπο του στόχου της Ελευθερίας για όλη την κοινωνία. Με απλά λόγια πρέπει να αναπτυχθεί και να διατυπωθεί προς την κοινωνία ένα καινούργιο αίτημα ελευθερίας. Δεν σημαίνει αυτό ένα συγκεκριμένο μοντέλο κρατικής οργάνωσης, μια άλλη «αλήθεια», ένα άλλο σύστημα αντίπαλο προς το αυτό σύστημα. Σημαίνει αρχικά το αίτημα της ελευθερίας και αργότερα τον τρόπο που η κοινωνία μπορεί να αυτό-οργανώνεται στη βάση του κοινοτισμού και ν’ αποφασίζει μόνη της για τον εαυτό της. Δεν ψάχνουμε μια αλήθεια για να στήσουμε πάνω της έναν εξουσιαστικό κρατικό μηχανισμό, αυτό είναι ανελευθερία. Θέλουμε ένα πολίτευμα με το οποίο θα εξασφαλίζουμε για ’μάς τους ίδιους τη δυνατότητα ν’ αναζητούμε απρόσκοπτα την κατά τη γνώμη μας αλήθεια, αυτό είναι ελευθερία.

    (Μπορεί να φαίνεται ασαφής ο όρος αλήθεια, γι’ αυτό μια διευκρίνιση: Αλήθεια δεν είναι, σώνει και καλά, μια μεταφυσική αλήθεια. Είναι και το αν είναι δίκαιος αυτός ή ο άλλος νόμος, είναι και το αν είναι συμφέρουσα ή όχι μια οικονομική επιλογή, είναι και το αν η παιδεία πρέπει να οργανώνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι και το αν πρέπει να φτιάξουμε ή όχι ένα νοσοκομείο, ένα στάδιο ή ένα στρατόπεδο. Ζήτημα αληθείας είναι κάθε κρίση σωστού ή λάθους και κάθε απόφαση. Κι επειδή η Αλήθεια θα μας διαφεύγει πάντα, γι’ αυτό πρέπει η οργάνωση των κοινωνιών να μη γίνεται επί τη βάσει θεωριών και ιδεολογημάτων, που κατέχουν δήθεν την Αλήθεια, αλλά επί τη βάσει της πραγματικής φυσικής δυνατότητας του ανθρώπου ν’ αποφασίζει για τον εαυτό του και την κοινωνία του. Δεν είναι η ελευθερία ζήτημα σοσιαλισμού, καπιταλισμού ή φεουδαρχίας, δεν είναι ζήτημα επιστημονικό ή οικονομικό, είναι ζήτημα πολιτικό, ζήτημα σήμερα κοινοβουλευτισμού ή δημοκρατίας.)

    Ευχαριστώ για το χώρο και συγγνώμη για το μακροσκελές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιάνο καλησπέρα
    Δεν υπάρχει θέμα με το μακροσκελές γιατί είχε ενδιαφέρον. Θα συμφωνήσω στην απόδοση της Βίας και της Αλήθειας, θα διαφωνήσω ως προς τον συνδικαλισμό, που έτσι κι αλλιώς τον έφερα ως παράδειγμα για να καταδείξω την αντίθεση οργάνωσης (συνδικαλισμός) και ανοργανωσιάς (μολότωφ).
    Επίσης θα διαφωνήσω ως προς το ότι ο Καπιταλισμός θα μπορούσε ποτέ να είναι ποτέ προαγωγός της Ελευθερίας. Και δεν είναι ζήτημα επιστημονικό αλλά καθαρά και ουσιωδώς οικονομικό, όχι οικονομίστικο. Όταν λίγοι έχουν τα πολλά και πολλοί τα λίγα, δεν μπορεί να ανθήσει η ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα.

    Επί της ουσίας συμφωνώ με την αντίθεση στον καπιταλισμό, που αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα στήριξης του εξουσιαστικού μηχανισμού σήμερα και που συντηρεί την λεγόμενη κοινωνική αδικία. (Το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, όμως, δεν είναι το σύστημα που εκμεταλλεύεται για να εκμεταλλεύεται την εργατική δύναμη των ανθρώπων. Αλλά την εκμεταλλεύεται συσσωρεύοντας τον πλούτο σε λίγους – μεγιστοποίηση του κεφαλαίου, έχουμε συνηθίσει να το λέμε – προκειμένου να συντηρεί τον εξουσιαστικό μηχανισμό. Δεν υπάρχει η Εξουσία για το Κεφάλαιο, αλλά το Κεφάλαιο για την Εξουσία.)

    Αυτό που λέω είναι ότι, επειδή έχει φθαρεί το ιδεολογικό σχήμα που προτείνει την κατάργηση του καπιταλισμού και δεν πείθει με την εναλλακτική του πρόταση, επειδή το καπιταλιστικό σύστημα κυριαρχεί παγκοσμίως, στηρίζεται για να κυριαρχεί παγκοσμίως και φαντάζει αδύνατο να καταρρεύσει εξ αιτίας των προσπαθειών της ελληνικής κοινωνίας για απελευθέρωση, γι’ όλα τούτα νομίζω ότι, αν θέλουμε σ’ αυτή τη ζωή να δούμε κάτι ν’ αλλάζει προς το καλύτερο, πρέπει να αναδιατυπώσουμε το αίτημα της κοινωνίας μας προς μια κατεύθυνση πολιτειακή. Αν δηλαδή δειχθεί ότι το κράτος μέσω του κοινοβουλευτισμού δεν εξυπηρετεί τις διακηρυγμένες αρχές του ισονομία, ισοπολιτεία , ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία (και είναι διά τυφλού οφθαλμού φανερό ότι δεν τις εξυπηρετεί), τότε τι εμποδίζει να τεθεί το ζήτημα του δημοκρατικού μετασχηματισμού του; (Εννοώ αμεσο-δημοκρατικού)

    Μέχρι σήμερα το πρόταγμα της Αριστεράς ήταν ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, που τώρα τελευταία έχει εκπέσει σε φιλελεύθερο αστικό εκσυγχρονισμό του Κράτους με αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικολογία και το κοινωνικό κράτος. Δηλαδή το πρόταγμα έχει γίνει μεταρρυθμιστικού τύπου, να βελτιώσουμε τον καπιταλισμό. Κάτι τέτοιο μάλιστα προτάσσεται με το επιχείρημα του ρεαλισμού (είναι τόσο παγκόσμια η ισχύς και η εξάπλωση του κεφαλαίου που δε γίνεται αλλιώς, μάς λένε). Και το αποτέλεσμα: μια Αριστερά που διαχειρίζεται ιδεολογικά την «αποτυχία» του καπιταλισμού να στηρίξει ένα «δίκαιο» κράτος, εφευρίσκοντας τρόπους με τους οποίους το σύστημα θα μπορούσε να αποκτήσει «ανθρώπινο πρόσωπο». Είναι νομίζω κοροϊδία. Και εξηγείται από την κατάρρευση της εναλλακτικής λύσης που παραδοσιακά πρότεινε η Αριστερά.
    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (συνέχεια στο προηγούμενο)

    Αντιθέτως, ο αντιεξουσιαστικός χώρος φαίνεται να καταλαβαίνει αυτό το αδιέξοδο και να θέτει το ζήτημα σε άλλες πιο στέρεες βάσεις, φυσικά χωρίς να ανέχεται ή να δικαιολογεί τον καπιταλισμό δήθεν σαν αναγκαιότητα. Έχει στραφεί από καιρό στο φαινόμενο της εξουσίας για να εξηγήσει την αδικία και την ανελευθερία. Και μάλιστα υποστηρίζει ότι η άμεση φυσική κοινωνική σχέση των ανθρώπων μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μένει βέβαια ακόμη πιστός στη διεθνιστική καταβολή της Αριστεράς, πιστεύοντας ότι αν είναι να γίνει κάτι θα γίνει παντού.

    Χωρίς να διαφωνώ ότι χρειάζεται να γίνει παντού, χωρίς δηλαδή να παίρνω αποστάσεις από την πανανθρώπινη διάσταση της Ελευθερίας, λέω ν’ ασχοληθούμε πρώτα με το μικρό χωριό μας. Το χωριό μας που – γιατί άραγε; – προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον τον περασμένο «Δεκέμβρη». Και λέω πως και πειστικό και εφικτό είναι να απαιτήσουμε την ανατροπή του κοινοβουλευτισμού και την δημιουργία εκείνου του «πολιτεύματος της ελευθερίας» που ευνοεί, καλλιεργεί και στηρίζεται στην άμεση (αδιαμεσολάβητη, έχουμε συνηθίσει) και φυσική κοινωνική σχέση των ανθρώπων, λύνει το πρόβλημα της εξουσίας και κατακρημνίζει άρδην τα θεμέλια του καπιταλισμού, αφαιρώντας από το κεφάλαιο την κοινωνική και πολιτική του επιρροή.

    Γιατί είναι πειστικό και εφικτό και πώς περίπου θα λειτουργεί ένα αμεσοδημοκρατικό πολίτευμα επιφυλάσσομαι να αναπτύξω σε άλλη ευκαιρία. Αυτό που προέχει είναι να κατανοηθεί η αναγκαιότητα να τίθεται έτσι το ζήτημα του αιτήματος και της οργάνωσης με βάση ένα τέτοιο αίτημα.

    Συνεπώς, για να απαντήσω στο ερώτημα για την οργάνωση, πρέπει να υπάρχει οργάνωση αλλά στη βάση ενός συγκεκριμένου και απλού αιτήματος. Αυτό νομίζω ότι λείπει και γι’ αυτό υπάρχει πολυδιάσπαση, όχι μόνο στην Αριστερά ή τον Αναρχικό/Αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά και στην κοινωνία εν γένει. Αυτό το αίτημα πρέπει να διατυπωθεί. Κι αν διατυπωθεί, θα καταστήσει δυνατή την οργάνωση ενός «απελευθερωτικού» κινήματος με πλατειά κοινωνική απήχηση. Πρώτα το αίτημα, μετά η οργάνωση. Πρώτα η συνείδηση και μετά η πράξη. Η αντίθετη εκδοχή είναι αυτό που εύστοχα χαρακτηρίζεις η «ανοργανωσιά» της μολότωφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια αποψη οσων αφορα στο αρχικο κειμενο. Θεωρω πως πιο σημαντικο ειναι να παραμεινεις σταθερος στο πολιτικο σου προταγμα παρα να "αρεσεις" στην κοινωνια. Να παρεις απο το χερι την κοινωνια και να της πεις "κανε επανασταση" δεν προκειται να γινει, αυτο θα γινει με τον χρονο(δεν ειμαστε ουτε κοντα ουτε μακρια κατα την ταπεινη μου αποψη) . Οταν πολιτικα ωριμασει η κοινωνια και αντιλληφθει πως ζει σε ενα ανελευθερο καθεστως, τοτε ειναι το μεγαλο στοιχημα. Εσυ να μην εχεις αλλοιωθει απο τον χρονο, να εχεις παραμεινει σταθερος και να τους δειξεις πως αυτος ειναι ο δρομος. Αρα προς το παρον ,ισως ακουγεται καπως κυνικο, ας τους υπενθιμιζουμε την υπαρξη μας, ακομα και αν αυτο δεν αρεσει στην συντηρητικη κοινωνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιάνο καλησπέρα
    Συμφωνώ πως το θέμα είναι το αίτημα. Για αίτημα μιλάω κι εγώ και για τον τρόπο που μπορεί να τεθεί, σοβαρά, πειστικά, χωρίς κραυγές. Σε ό,τι αφορά τον Καπιταλισμό, δεν θα άφηνε σε καμία περίπτωση να τεθεί πολιτειακό θέμα με αμεσοδημοκρατικό προσανατολισμό, θα αυτοακυρωνόταν, γιατί αμεσοδημοκρατία (δημοκρατία αλλιώς για να μην ξεχνιόμαστε) σημαίνει σκέψη, γνώση,εγρήγορση, υπευθυνότητα, δράση και άνοιγμα του μυαλού στη σφαίρα της αμεσότητας, της συντροφικότητας (τι ωραία λέξη!). Όλα αυτά βέβαια θα έπαιρναν πολύ χρόνο, χρόνο που ο Καπιταλισμός δεν θα άφηνε να υπάρξει αφού ο ανθρώπινος χρόνος είναι ένας από τους βασικούς του πυλώνες.

    Καλησπέρα Ανώνυμε.
    Νομίζω ότι έγινε παρεξήγηση σε σχέση με το άρθρο. Δεν κατέκρινα τις μολότωφ επειδή δεν αρέσουν στην κοινωνία. Απλά δεν τις καταλαβαίνω πλέον γιατί δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν και πιστεύω πως ο Α/Α χωρος θα μπορούσε να "τσιγκλήσει" την κοινωνία με ποιο ευφάνταστους τρόπους, αλλιώς. Οι μολότωφ έχουν καταστεί βαρετή εικόνα πλέον, τουλάχιστον για μένα. Ακόμα και τη σημαία όταν καις, καλό είναι να βρεις έναν τρόπο να εξηγήσεις προς τα έξω τι συμβολίζει αυτή σου η ενέργεια, τι είναι η σημαία, τι σημαίνει για σένα Ελλάδα κτλ. Όχι επειδή θα αρέσει στην κοινωνία, αλλά επιδή η κάθε σου πράξη σε αυτήν απευθύνεται, εκτός αν κάνω λάθος.
    Δεν είπα να πάρεις την κοινωνία από το χέρι, αλλά αν φτάσει η κοινωνία από μόνη της να αντιληφθεί την ανελευθερία της, τότε δεν χρειάζονται οι Α/Α, ο δρόμος πλέον θα είναι πιο εύκολος.
    Μπορούμε να υπενθυμίσουμε την παρουσία μας και με άλλους τρόπους. Αυτούς θα τους βρούμε μέσα από τον αδογμάτιστο διάλογο και την προσπάθεια για κάτι διαφορετικό. Και η προσπάθεια αρκεί, ώστε οι αόρατοι να γίνουν περισσότερο ορατοί. Και αόρατοι είμαστε δυστυχώς όλοι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου και παλι. (ο ιδιος ανωνυμος)
    Δεν θεωρω πως ο ρολος του Α/Α χωρου ειναι μονο να προκαλεσει την επανασταση. Το μεγαλο στοιχημα παιζεται λιγο πριν κατα την διαρκεια και αμεσως μετα απο αυτην. Για τα αλλα νομιζω οτι εχεις δικιο. Θελουμε νεες ιδεες νεες μεθοδους. Εχουμε μεινει καπως πισω. Αν και νομιζω πως στον μικροαστο τιποτα δεν θα αρεσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το κείμενο "Περί Αναρχισμού και Βίας" το "ανέβασα" στο Indymedia και στο
    Politiko Kafeneio. Παράλληλα το ανέβασαν κάποιοι (όχι εγώ) στα:
    1) http://www.phorum.gr/ και
    2)http://www.rocking.gr/
    Παρακάτω παραθέτω τα σχόλια που γράφτηκαν και στους τέσσερις διαδικτυακούς τόπους. Παρέλειψα εκείνα που δεν είχαν άμεση σχέση με το θέμα

    ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ INDYMEDIA

    Είναι για σένα θέαμα η σύγκρουση με την εξουσία και τους εκπροσώπους της;
    από no drugs, no cops 10:56μμ, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

    Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν εσύ από τη μεριά σου δέχεσαι τη σύγκρουση ως θέαμα.
    1112851

    φωστηρας!
    από φουφουτος 11:07μμ, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009
    Αν εισαι του σαλονιου το καμαρωνεις απο την tv!...ΤΗΛΕ//ΘΕΑΖΕΙΣ,ΘΕΑΜΑ,ΘΕΩΣΗ,ΑΠΟ/ΘΕΩΣΗ Κ.Λ.Π.
    Αν εισαι αγωνιστης μαχεσαι ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΒΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ και μονο!
    Βαση του Αστικου και θεοσταλτου νομου Η ΝΟΜΙΜΗ ΑΜΥΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!
    ΕΤΣΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ!
    ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ,ΤΑ ερωτηματα να τιθονται προς στους ηθικους και φυσικους αυτουργους της ΒΙΑΣ................το κρατος και το παρακρατοςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς
    Αυτη η αποψη μπορει να κατανοηθει απο ολους πλην των ΚΝΙΤΩΝ!
    ΔΙΟΤΙ ΕΙΠΑΝ,ΠΡΟΦΗΤΕΨΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΒΛΕΨΑΝ.........
    ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΨΡΙς ΤΗΝ ΦΘΟΡΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑΣ ΤΖΑΜΑΡΙΑΣ!
    ΘΕΝΚΣ.

    1112890

    Δεν είμαστε στο 1989 για να μιλάς για σαλόνια, καναπέδες και τηλεοράσεις
    από άλλαξαν οι εποχές και οι χρόνοι 1:54πμ, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
    φούφουτε, δε χρειάζεται να είναι σε απευθείας σύνδεση κάτι για να αποτελεί θέαμα. Μπορεί να είναι θέαμα και σε επανάληψη/μαγνητοσκόπηση/προσαρμογή/διανομή. Οπότε, το επιχείρημά σου για το σαλόνι και την t.v. μπάζει, τον καιρό του internet και του YouTube.
    1112933

    sostos
    από Eksegermenos 5:34πμ, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
    Συμφωνώ.
    Για κάποιο λόγο ως κίνημα έχουμε μείνει στην κρίση των άλλων και δεν κάνουμε αυτοκριτική και διόρθωση των κινήσεών μας.
    Και μου φαίνεται περίεργο που δεν συζητάμε σχεδόν καθόλου για τα του οίκου μας.
    Από κει θα φανεί η μαγκιά μας..να κάνουμε αυτοκριτική και να διορθώσουμε τα τυχόν λάθη που θα εντοπίσουμε.
    Ένας ισχυρός αναρχοσυνδικαλιστικός φορέας είναι μία πολύ καλή αρχή.
    Η έντονη αντιπληροφόρηση ακόμα και μέσα από σαμποτάζ (καταλήψεις κλπ) των καθεστωτικών μέσω ακόμα καλύτερη ιδέα.
    Άλλο σημαντικό..η στρατηγική.
    Μας κυκλώνουν απ'το πουθενά μπάτσοι και καταλήγουμε με την ψυχή στο στόχμα να ξεφύγουμε τη στιγμή που το κίνημα έχει τον κατάλληλο αριθμό ανθρώπων ώστε να παρακολουθεί τις κινήσεις των μπάτσων και να τις αποφεύγει.
    Ασφαλίτες μπαίνουν μέσα,ή για να δέσουν κόσμο ή για προβοκάτσια,βγάζουν φωτογραφίες και καταλήγουμε όλοι φακελωμένοι και ουσιαστικά μας έχουν στο χέρι.
    Ας ασχοληθούμε και με αυτούς τους μαλάκες κάποια στιγμή..
    επίσης..άτομα χωρίς ιδεολογία,χωρίς συνείδηση μπαίνουν σε αναρχικά μπλοκ ή καταλήψεις και αρχίζουν να σπάνε μπακάλικα στο όνομα μίας αναρχίας που δεν ξέρουν καν τί πρεσβεύει.Πέταγμα έξω με τη μία..
    Το αναρχικό κίνημα δε πρέπει να αλλάξει τη δράση του..δε πρέπει να γίνει αντι-βίαιο επειδή αυτό επιβάλλουν στον μέσο πολίτη να πιστεύει.
    Το αναρχικό κίνημα πρέπει να είναι αυτό που είναι αλλά να έχει μία επικοινωνία με την κοινωνία για τις δράσεις του,τους λόγους που καταφεύγει σε αυτές.

    Και τα παραπάνω τα περιμένω κυρίως από αυτούς που θέλουν να λένε πως είναι σε αναρχική οργάνωση (ΑΚ πχ).Αυτοί θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα έχουν βρει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα και σε συνεργασία με τους εντελώς ελευθεριακούς αναρχικούς να υπάρξει επιτέλους ένα μεγάλο και στενά δεμένο και οργανωμένο αναρχικό κίνημα,που θα έχει από τη μία ανεξάρτητη σκέψη και βούληση ο καθένας αλλά απ'την άλλη θα είναι τόσο οργανωμένο που θα καταλήξει να κάνεις έξυπνες κινήσεις στο δρόμο και στα σπίτια..κινήσεις που θα το κάνουν αδιάσπαστο στα διάφορα κολπάκια των εξουσιαστών που χρησιμοποιούν ΜΜΕ,μπάτσους και παρακράτος για να αμυνθούν στο τωρινό ανοργάνωτο κίνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    από Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ 10:11πμ, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
    Όχι δεν δέχομαι τη βία ως θέαμα αλλά τη βία ως ουσία. Αν δερνόμαστε με τους μπατσους δεν καταφέρνουμε και πολλά πράγματα και δεν είμαι κνίτης ούτε ήμουν ποτέ. Επίσης δεν παριστάνω τον φωστήρα ούτε είμαι βέβαια, απλά είπα την άποψή μου. Αλλωστε από φωστήρες που παίζουν τον Αναρχισμό στα δάχτυλα, έχουμε πήξει, και δεν θα ήθελα να είμαι ένας από αυτούς.Αν ο Αναρχικός χωρος δεν έχει ανάγκη εκτίμησης της δράσης του και τα βλέπει όλα καλως καμωμένα, δεν υπάρχει πρόβλημα.
    φωστηρας!
    από φουφουτος 12:01μμ, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

    1.το φωστηρας απευθυνοταν προς εμενα για την πεφωτισμενη γνωμη μου αστειευομενος!
    2.Ο αναρχικος χωρος εχει οργανα ληψεων αποφασεων και εκθεσεων καθε αποψης και γνωμης.
    3.αδυνατω να εννοησω η καλυτερα αρνουμαι να διανοηθω οτι το σπασιμο μαγαζιων αποτελεσε το επιμαχο θεμα οχι για τα ΜΜΕ μονο αλλα και απο συναγωνιστες.
    Ολη αυτη η δαιμονοποιηση και η στοχοποιηση των αγωνιστικων κινητοποιησεων εξαιτιας της δολοφονιας του γρηγοροπουλου,ολο αυτο το ξεσαλωμα κρατικης και παρακρατικης βιας να παραπεμπεται στο πυρ τω εξωτερον διοτι καποιοι εσπασαν βιτρινες!
    μονο μπακαλικα ηταν?
    μονο περιπτερα?
    Απο ποτε καποια μεμονομενα περιστατικα τα γενικευουμαι και στοχοποιουμαι εναν ολοκληρο χωρο?
    Ενας ποιητης καποτε ειπε> ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ.
    Εμπρος στην θρασυδειλη καταστολη και ακρατη βια του κρατους&παρακρατους την λαικη οργη καποιοι την ονομασαν ΜΠΑΧΑΛΑ!
    Εμπρος στην αναδρη δολοφονια του γρηγοροπουλου καποιοι την λαικη βια και οργη την ονομασαν τρομοκρατια!
    Η φτωχια,η εξαθλιωση,η μιζερια,η ακυρωση καθε εργασιακου κεκτημενου,η λογοκρισια,ο φασισμος,η καταστολη των απατεωνων και κλεφτων που μας διοικουν απο τα εδρανα της βουλης η απο εξω απο αυτην, γενναει την ΑΝΤΙΒΙΑ του λαου!
    Ειναι αναφαιρετο δικαιωμα να υπερασπιζομαι τις ιδεες μου...
    διαλογο θελουν...διαλογο θα εχουν,το κρατος και οι καπιταλιστες εννοω!
    μαχαιραν εδωκαν...μαχαιρα θα λαβουν
    Καμμια κατακτηση του λαου απεναντι στους καπιταλιστες δεν επιτευχθηκε ποτε με ειρηνικα μεσα και ουτε προκειται!

    Αν καποιοι απο ολες τις κινητοποιησεις απο περσι μεχρι σημερα ενθυμουνται τα σπασμενα "μπακαλικα" και το προβαλλουν ως επιχειρημα για αναθεωρηση αρχων και αξιων του χωρου...
    Λυπαμαι πραγματικα και βαθυτατα και θα τους προτεινα να βλεπουν λιγοτερο ειδησεις,να διαβαζουν λιγοτερο ελευθεροτυπια η οτι αλλο.
    Ο αναρχικος χωρος δεν απολογειται για κανεναν και τιποτα,ο καθεις αναλμβανει την ευθυνη των πραξεων του και αναλογα με τις δυνατοτητες και ικανοτητες του ο καθενας ειτε ατομικα,ειτε συλλογικα πραττει και ευθυνεται για καθε κινηση του.
    Ο αναρχικος χωρος δεν εκπροσωπει ουτε αντιπροσωπευει κανεναν και τιποτα,δεν ειναι κομα ουτε αποκομα,δεν εχει εκπροσωπους τυπου,ΑΠΛΑ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ!
    Δεν ηγειται κανενος,δεν ακολουθει κανεναν και τιποτα.
    Αυτο ειναι η ΕΛΛΟΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και οχι οι παπαριες που λενε η τα ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΑ η ΤΑ ΑΝΑΡΧΟ/ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΑ.
    Πριν απευθυνουμαι τον λογο σε καποιον ενδεικνυται να γνωριζουμε περι τινος προκειται πρωτα και επειτα οι κρισεις και οι επικρισεις.
    αυτα τα ολιγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. INDYMEDIA 3
    αν επιτρεπεται μια παρεμβαση
    από αριστερος 12:33μμ, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
    ένα σημαντικο κριτηριο για την αποτελεσματικοτητα μιας δρασης ειναι αν ενδυναμωνει η αποδυναμωνει το κρατος και τον καπιταλισμο. οι απαλλοτριωσεις των σουπερ μαρκετ και το μοιρασμα των τροφιμων ηταν πραγματικα παρα πολυ καλες. σπαγανε την εικονα του «τρομοκρατη» που καλλιεργούν τα ΜΜΕ, εφερναν τους αναρχικους κοντα στην κοινωνια, κερδιζαν πολιτικη υποστήριξη και συμπαθεια και υποχρέωναν τους παντες να συζητησουν για πραγματικα προβληματα. τετοιες ενεργειες με την καταλληλη συνεχεια φτιαχνουν ορους συμμετοχης και αναπτυξης κινηματων και δρασης. και αν ενας μπατσος συλλαμβανε και ξυλοφορτωνε καποιο παιδι που συμμετειχε σε μια τετοια δραση, κανεις δεν θα επαιρνε το μερος του μπατσου. αντιθετα ομως, «τυφλα» σπασιματα, προκλητικες ενέργειες κλπ οχι μονο δεν εχουν τετοια αποτελεσματα αλλα ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ τους κατασταλτικους μηχανισμους σε βαρος και των αναρχικων και του συνολου της κοινωνιας. η οικονομικη κριση ειναι μια ποολυ χρησιμη καραμελα για τους κυβερνωντες για να δικαιολογήσουν καθε ειδους αναγκαιο για αυτους μετρο. χρειαζεται νομιζω μεγαλη προσοχη στην επιλογη των μορφων παλης και οι συμβολισμοι πρεπει να εχουν μαζικη απευθυνση και οχι - ας μου επιτραπει- εξεγερσιακη αυτοαναφορα. συντροφικα
    όσο
    από ιιι 3:35μμ, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
    ατακαδόροι τύπου φωστήρα παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση δράσεων του χώρου τόσο θα κοπανάμε το κεφάλι μας στο ντουβάρι. Οκ ,να το χτυπάμε, αλλά να πέσει και το ντουβάρι κάποτε.
    Πολύ ύφος φιλαράκι, και τους χαρακτηρισμούς "χαζοχαρούμενοι" να τους προσέχεις..
    .......
    από τζον 7:50μμ, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
    ''ΑΠΛΑ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ!''
    Είσαι σίγουρος φίλε μου? Γιατί αυτό δεν συνέβη ποτέ στην ''ιστορία'' του αναρχικού κινηματος παγκοσμίως. Νομίζεις οτι συμβαίνει τώρα στην ελλάδα?Ειδικά για το δεύτερο σκέλος της φράσης σου, φαντάζομαι θα γνωρίζεις τις διαφορές που υπήρχαν στον αναρχισμό τον 19ο αιώνα κλπ. Ακόμα να γίνει κατανοητό ότι ο αναρχισμός δεν είναι ''χώρος'' με μια φωνή? Ότι δεν είναι μια ''ταυτότητα΄΄? Πώς το λένε? Ακου εκεί προτείνει συστημα διανομής του πλούτου. Εδώ διαφωνούσαν (και καλα κάναν) Μπακούνιν και Κροπότκιν για αυτό το ζήτημα - δείχνοντας οτι ο αναρχισμος δεν ειναι δογμα- και εσεις εκει στην Αθήνα έχετε μοντέλο έτοιμο? Μωρε μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. INDYMEDIA 4
    Εύλογη απορία νομίζω
    από QB 1:28πμ, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
    Υπάρχει βία που να μη μπορεί να μετατραπεί σε θέαμα από τα καρτέλ των ΜΜΕ;
    1114900

    Δεν υπάρχει
    από Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ 12:09μμ, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
    όχι δεν υπάρχει. Τα κανάλια καλά κάνουν τη δουλειά τους, το θέμα είναι τι θέλουμε να κάνουμε εμείς

    1114925

    προς τζον
    από φουφουτος 1:52μμ, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
    1.Τι συνεβει τον 19 αιωνα περα απο πολιτικες ζυμωσεις Ατομικες η Συλλογικες η οποιες δεν εχουν σταματησει ουτε και θα σταματησουν ποτε στο παρον ουτε και στο μελλον?
    Aν μπορεις να μου αναλυσεις θα ημουν υποχρεως.
    2. Δεν ειμαι απο αθηνα και η λεξη "χωρος" αποτελει σχημα λογου και κατεξοχην λεξη που χρησιμοποιουν οσοι δεν γνωριζουν περι τινος προκειται.Αναφερω σε προηγουμενο ποστ παραπανω ακριβως αυτο,αλλα λογω χρονου ισως το εξεφρασα λιγο βιαστηκα.
    3.αμεσοδημοκρατικες διαδικασιες δια της ομοφωνιας και της απολυτης ισοτιμιας αποτελει την αντιπροταση για την διαχειρηση καθε κοινωνικου πλουτου οπως και για την διανομη του.
    Αναλογα με τις ικανοτητες και τις αναγκες του καθενα απο εμας και χωρις καμμια διακριση η ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ...διοτι η Αναρχικες τασεις,ατομικες η συλλογικες,αποτελουν μια αεναη αναζητηση και πειραματισμου συλλογικου και ατομικου οποτε τα περι δογματος ειναι ακυρο.
    Η αναρχια ειναι πολιτικο&οικονομικο συστημα,ουτε δογμα,ουτε ιδεολογια,ουτε τροπος ζωης,ουτε ουτοπια ουτε καμμια παραμυθα!
    Δεν προλεγει και δεν προαποφασιζει απο θεμα αρχης και οχι απο ελλειψη προτασεων ειδικων και συγκεκριμενων.
    Ολοι θα συνδιαμορφωσουμε και θα συναποφασισουμε οταν ερθει η ωρα,ακριβως για να μην ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ καποιοι και αυτοματα γινουμε ΔΟΓΜΑ και ΕΚΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΟ!
    Θα συναποφασισουμε και θα πειραματιστουμε για το κοινο συμφερον μας και οχι απο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ,ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ,Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ.
    Αλλιως στους δρομους εσσαει,προπαγανδα εσσαει και ανενδοτο πολεμο εσσαει απεναντι σε καθε ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΟΥ.
    ΚΑΝΑΠΕΔΙΑΡΗ Η ΜΗ,ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ Η ΜΗ.
    Αυτα τα ολιγα λογω πιεσης χρονου.
    Ένα ερώτημα παραπέρα, για τη βία και τα ΜΜΕ -
    από fuck santa! 4:50μμ, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
    Η βία εναντίον των καρτέλ των ΜΜΕ, μπορεί να μετατραπεί σε θέαμα το ίδιο εύκολα με οποιαδήποτε άλλη βία;

    1115060

    σόρρυ, φίλε, Ελευθεριακέ,
    από @ 8:43μμ, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
    αλλά επειδή μας έχουν μουρλάνει τα ΜΜΕ με τη βία και σε όποιες διαδηλώσεις έχω συμμετάσχει τελευταία, δεν είδα βία παρά μόνο από τη μεριά των μπάτσων, τι έγινε ακριβώς στις 6/12/09 σαν αντι-βία εκ μέρους των αναρχικών; Δεν μπόρεσα να κατέβω εκείνη την μέρα και το μόνο που πληροφορήθηκα ήταν ο τραυματισμός της Τροτσκίστιρας από τον μπάτσο με το μηχανάκι. Μπορείς να μου πεις εσύ τι αντι-βία υπήρξε εκείνη τη μέρα;
    1115548

    ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
    από Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ 11:42πμ, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009
    εγώ μίλησα με αφορμή τη συγκεκριμένη πορεία, όχι συγκεκριμένα για ΑΥΤΗΝ την πορεία. Αλλά ακόμα και σε αυτήν, κατά τη γνώμη μου, επικράτησε το αναρχικό θέαμα (μολότωφ, έπαρση σημαίας, κάψιμο ελληνικής). Προσπαθώ να μιλήσω με αφορμή την πορεία, όχι για αυτήν καθ΄εαυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. POLITIKO KAFENEIO 1
    Holden Caulfield
    Εγώ διαφωνώ με τη βία των αναρχικών όταν ασκείται από δέκα άτομα στις πλάτες δέκα χιλιάδων που έχουν αποφασίσει να διαδηλώσουν ειρηνικά και το αποτέλεσμα αυτής της βίας είναι να καταλήγουν αθώοι στη φυλακή. Είναι άλλο μια μαζική βίαιη εξέγερση και άλλο το ατομικό ξέσπασμα που γίνεται την ώρα της πορείας από κάποιους που εκμεταλλεύονται την αναμπουμπούλα. Επίσης διαφωνώ με το σχεδόν εθιμοτυπικό πέσιμο στη διμοιρία στη Χ.Τρικούπη που πάντα έχει ως αποτέλεσμα την αστυνομική κατοχή των Εξαρχείων και τον ξυλοδαρμό ανύποπτων ανθρώπων που πίνουμ τη μπύρα τους.
    Κινήσεις όπως αυτή με τη μαυροκόκκινη σημαία στην
    Πρυτανεία δείχνουν ότι κάποιοι απ' αυτό το χώρο παίζουν το παιχνίδι του θεάματος, όπως και το Π.Α.Μ.Ε. που ενώ απέχει απ' το κίνημα κρεμάει πανώ ή κάνει μια συμβολική σύγκρουση έξω απ' το Υπουργείο Εργασίας για να το παίξουν στα κανάλια.

    ΝΤΑΝΤΟΝ
    Το ανάγνωσμα του παραπάνω αρχικού δημοσιεύματος ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Απόδειξη πως ¨κάτι κινείται ¨ προς την κατεύθυνση αποδέσμευσης από τις δογματικές και φανατικές εμμονές που δεν εξυπηρετούν κανένα , η μάλλον τελικά εξυπηρετούν την κοινωνική και πολιτική συντήρηση στην χώρα .
    Μέσα στην αίσθηση της τεράστιας μοναξιάς μου σχετικά με τα παρακάτω αποσπάσματα από παρεμβάσεις τις τελευταίες μέρες , κατάλαβα πως δεν είμαι ο μόνος ¨αντεπαναστάτης¨ .
    Θεωρώ σωστό επίσης ότι το κείμενο των φίλων εστιάζεται στο ιδεολογικό φαινόμενο του ¨Στιρνερικού¨ ατομικίστικου Αναρχισμού , ο οποίος μάλλον είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο των ¨παιδιών¨ . Δεν φαίνεται να κυριαρχεί ιδεολογικά ούτε ο ¨Αναρχοκομμουνισμός¨ , ούτε ο ¨Αναρχοσυνδικαλισμός¨ .

    Ο ετσιθελισμός και η βουλησιαρχία τους ¨κάπου εκεί¨ , στον Στίρνερ , πρέπει να αναζητηθεί , ίσως και στο τραγούδι ¨ ένας μάγκας στον βοτανικό …¨ .
    Με αυτό το ¨πρίσμα¨ ίσως πρέπει να ασκηθεί κριτική στους νταβραντισμένους ¨κολασμένους¨ του 21ου αιώνα . , που ¨δεν μπορούν¨ , ¨δεν αντέχουν¨ , ενώ όλοι οι άλλοι ¨μακάκες¨ αντέχουν …
    Στο ψυχολογικό πεδίο η κριτική πρέπει να ασκηθεί στο φαινόμενο του ¨ναρκισσισμού ¨ των συμμετεχόντων σε ¨συμβολικές¨ ενέργειες ¨πρόκλησης¨ των αστών ( μήπως τρομάξουν και συνέλθουν ) και της ¨μάζας¨ που τους ακολουθεί , όπως και στην ¨κοινωνία του θεάματος ¨ .
    Παραθέτω αποσπάσματα δικών μου παρατηρήσεων και διαπιστώσεων που ¨συγκοινωνούν ¨ με τις παραπάνω απόψεις των φίλων , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΟΧΕΙΑ .




    ΝΤΑΝΤΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ” Holden Caulfield¨

    Έχω διαβάσει τελευταία διάφορες αγωνιώδεις ¨εκκλήσεις¨ για τον Δεκέμβρη που ¨πρέπει¨ να συνεχιστεί , ¨πρέπει ¨να επαναληφθεί και άλλα σχετικά.
    Σκέπτομαι όμως ότι οι Εξεγέρσεις είναι πάντα ένα Αυθόρμητο ξέσπασμα και οι Επαναστάσεις ένα αυθόρμητο ή πολλές φορές ( τότε που τυχαίνει να έχουν και αποτέλεσμα ) ένα οργανόμενο γεγονός .
    Τίποτα δεν ¨πρέπει¨ να γίνει εάν δεν είναι ώριμο να γίνει .

    Και είναι γνωστή η ρήση του Κ. Μαρξ :
    Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. POLITIKO KAFENEIO 2
    Σίγουρα δεν θα ζήσουμε την ¨συνέχεια¨ του Δεκέμβρη του 2008 , εάν δεν μπορούν να γίνουν όλα αυτά τα ¨ονειρικά¨ και ίσως ¨εφιαλτικά¨ για ορισμένους , που αναφέρω.

    Ίσως στην κοινωνία του θεάματος που ζούμε να δούμε μόνο τις ¨διπλοβάρδιες¨ και τα ¨έκτακτα¨ δελτία στα ΜΜΕ των Νταβατζήδων που θα μας προβάλουν μουσικά πλαισιωμένες σκηνοθετημένες εικόνες ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ .
    Ίσως απολαύσουμε τον ναρκισσισμό της ¨αυτοπραγμάτωσης¨ και της ¨εκδίκησης¨ , σαν μια σύγχρονη μέθοδο αμερικάνικης Ατομικής ψυχοθεραπείας και εκτόνωσης με βάση την ΑΡΧΗ ΤΗΣ ¨ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ¨ ( με καταστρέφεις , σε καταστρέφω - όλοι μαζί αυτοκαταστρεφόμαστε , ¨σου κάνω - για να καταλάβεις πως είναι όταν εσύ μου ¨κάνεις ) .
    Τα γράφω όλα αυτά διότι ανακαλώ στην μνήμη μου με ελαφρό μειδίαμα μια περσινή τηλεοπτική εκπομπή ¨ αυθεντικών ερμηνευτών του πνεύματος του Δεκέμβρη¨ , μια ¨φιλική συζήτηση¨ μεταξύ Σώτης Τριανταφύλλου , ¨Αρίστου¨ και Στέφανου Μάνου ( θεωρώ τον συνδυασμό αυτό αντικειμενικό και απόλυτα πετυχημένο ) , όπου άκουσα τα ¨πιο ωραία παραμύθια απ΄όσα μ΄χεις διηγηθεί¨ , για τους ¨Αθλίους¨ του Ουγκώ τους ¨Λουδήτες¨ ( καταστροφέων των ¨διαβολικών μηχανών¨ στην Αγγλία του Μεσαίωνα ) όπως και τα ¨I Have A Dream¨ ( για την ¨Ελευθερία¨ ) της παραπάνω ειδικής σύνθεσης ομιλητών ...
    ¨ΦΤΟΥ - ΞΕΛΕΦΤΕΡΙΑ ΜΑΣ¨ λοιπόν , όπως το ¨επαναστατικό πανό που αναρτήθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ¨ , αλλά ας προσθέσουμε και κάτι παραπάνω...
    Με την κοινωνία ή χωρίς την κοινωνία , που συμβαίνει η ¨πουτ...να¨ να είναι στην πλειοψηφία της ¨μικροαστική¨ .
    Να την ¨τρομάξουμε¨ , μπας και ¨συνέλθει¨ ( ; )
    That's the Question !

    ΝΤΑΝΤΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ¨ DE- PROFUNDIS “ ΚΑΙ ¨ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ¨

    Σου διαφεύγει όμως ότι βρισκόμαστε στην εποχή της αμερικανόπνευστης ¨ατομικής¨ ψυχανάλυσης και ¨αντιιεραρχικής ¨ και όχι της κοινωνικής επανάστασης , διότι τα ¨σύνολα¨ και οι ¨κανονικότητες¨ , καταπιέζουν το ¨εγώ¨ με το καταραμένο το ¨υπέρ-εγώ¨ που το κουβαλάνε οι διαχρονικοί ανθρώπινοι πολιτισμοί , οι θρησκείες κ.τ.λ.
    Σου διαφεύγει φίλε ότι πάντα οι μειοψηφίες και οι μειονότητες έχουν το δίκαιο , οι ¨πλειοψηφίες¨ είναι εξ-ορισμού ¨φασιστικές¨. Αυτό δεν το λέμε μισάνθρωπη αριστοκρατική ( ¨οι κάλλιστοι¨ ) αντίληψη , αλλά ¨πρωτοπορία¨ του πνεύματος , της ¨τάξης¨ και ότι άλλο ωραίο μπορείς να φανταστείς.

    ¨ΝΤΑΝΤΟΝ¨ ΠΡΟΣ ΦΙΛΟ ¨Holden Caulfield ¨


    " Narodnaya - ΤΙ ; ¨

    Τέλος οι ρώσοι αναρχικοί που σκότωσαν τον Τσάρο Αλέξανδρο τον ΙΙ και άλλους πολλούς πρίγκιπες πολεμούσαν με την οργάνωση ¨¨Narodnaya Volya¨ ( δηλαδή ¨ΛΑΪΚΗ ΘΕΛΗΣΗ¨ ) και θέλανε να υπηρετήσουν τον λαό.
    Μερικοί από αυτούς όταν έμπαιναν στην φυλακή έσκυβαν και φύλαγαν τις χειροπέδες τους ( ! ) με την έννοια ότι εκείνη την στιγμή ένιωθαν πραγματικά ελεύθεροι !
    Ορισμένους από τους σημερινούς πως θα τους ονομάζαμε ( ; ) , ¨Narodnaya του Πουτσ...μου¨;
    Ξέχασα βέβαια ότι , για πολλούς , ο σημερινός ελληνικός λαός , δεν είναι ¨πια¨ λαός , αλλά μια εκφυλισμένη τάξη μικροαστών – ιδιοκτητών…
    Μα και οι Αναρχικοί της Ρωσίας ήταν υπερασπιστές της μικρής ιδιοκτησίας της αγροτιάς και δεν επιθυμούσαν την κολεκτιβοποίηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. POLITIKO KAFENEIO 3
    Fot!
    Παρα πολυ καλα δομημενο και ορθολογιστικο κειμενο κατα τη γνωμη μου, με σαφη επιχειρηματα και μακρια απο κλισε. Μπραβο συντροφε!!

    Πολυ σωστη παρουσιαση της εννοιας της βιας με μια ενσταση: Η βια δεν πιστευω οτι ειναι καλο πραγμα (πες με και ηθικιστη), μπορει να ειναι κινητηρια δυναμη και "μαμη" της ιστοριας, αλλα δεν παυει να ειναι μια ασχημια στην ανθρωποτητα αλλα και στη φυση που υπαρχει ακομα εξαιτιας της αδικιας και της πνευματικης αδυναμιας των ανθρωπων (αυτο οσον αφορα την ανθρωπινη κοινωνια), ενω λογω της υπαρξης της λογικης και του εκπολιτισμου της κοινωνιας θα επρεπε να εκλειψει. Εξου και εγω τη θεωρω ως "αναγκαιο κακο" για την εξελιξη της ιστοριας και οχι ως κατι ευχαριστο. Πιστευω οτι ο αληθινος επαναστατης, οταν κληθει να σκοτωσει ή οταν ασκει βια, το κανει με συνειδηση του τι κανει και με λειπει (γιατι ο επαναστατης ειναι ανθρωπιστης πανω απο ολα και η βασικη κινητηρια δυναμη μεσα του ειναι η αγαπη!) και οχι με την οποιαδηποτε ευχαριστηση ( αυτο θα ηταν σαδισμος) - ενας τετοιος χαρακτηρας που εχει καρφωθει στο μυαλο μου πχ. ειναι ο γερος ανταρτης Ανσελμο στο "Για ποιον χτυπαει η καμπανα" του Χεμινγουεϊ.
    Συνεχιζοντας, οι περισσοτεροι προβληματισμοι που τεθηκαν με εχουν απασχολησει και με απασχολουν κι εμενα συνηθως. Το θεμα βεβαια αυτο ειναι τεραστιο και χρηζει ατελειωτης συζητησης. Ενα απο τα πιο βασικα ερωτηματα που εθεσες ειναι το θεμα "πώς ο αναρχικος θα ανοιχτει στην κοινωνια?", πώς δλδ θα πολεμησει την εικονα του χουλιγκαν και του βανδαλου χωρις ιδεολογια, που συστηματικα προβαλουν κ καλλιεργουν τα σκατοκαναλα, που αποτελουν ενα τεραστιο - σε απηχηση- οπλο του εχθρου. Αρκετα βηματα γινανε απο συντροφους της ΕΣΕ στο χωρο του συνδικαλισμου και απο την ΑΚ (των οποιων το "μαζι με την κοινωνια" αποτελει συνθημα) σε κινηματα πολης και οικολογικες δρασεις. Επισης πολυ ομορφες ηταν και οι κινησεις με τα παρκα του κεντρου αλλα και οι απαλλοτριωσεις στα Σ-Μ (που για εμενα δεν ητανε μονο επικοινωνιακες ή συμβολικες - τα παιδια που τις κανανε καλουσαν τον κοσμο να το κανει κ ο ιδιος).
    Ωστοσο ειναι σαφες οτι ο μεσος Ελληνας, αυτος που μπορει να μας υποστηριζε ολοψυχα και να παλευε μαζι μας, αν ηξερε ποιοι ειμαστε και γιατι παλευουμε, ξερει οτι "αναρχικος ειναι ενας που δεν πιστευει σε τπτ και σπαει περιουσιες"! Ωστοσο,ο αριστερος και ελευθεριακος χωρος με την εξελιξη της τεχνολογιας απεκτησε ενα σημαντικο οπλο: το Ιντερνετ και την αντιπληροφορηση!! Και μην υποβαθμιζουμε την αξια των σελιδων αντιπληροφορησης - οι εκατομμυρια επισκεψεις και συμμετοχες την επιβεβαιωνουν. Αλλωστε ηταν ενας τροπος στα εξεγερσιακα γεγονοτα του Δεκεμβρη να συντονιστουν οι διαφορες δρασεις και να οργανωθει η πιτσιρικαρια που συμμετειχε ενθουσιωδως! Τα παιδια βεβαια ειναι ενα στοιχημα αν θα μεινουν κοντα μας μετατρεποντας το αντιμπατσικο μισος σε ενσυνειδητη πολιτικη πορεια ή μεγαλωνοντας θα συμβιβαστουν κ θα επιστρεψουν στην κανονικοτητα. Ενα στοιχημα πολυ σημαντικο (καθως αυτοι θα αποτελεσουν την κοινωνια του μελλοντος) που απο ολους εμας εξαρταται να το κερδισουμε.
    Τελος, οσον αφορα την εικονα προς τα εξω, δεν εχω απαντησεις...κι εγω το εχω θεσει πολλακις σε συντροφους α/α αλλα δεν εχω καταληξει καπου. Ενα σιγουρο ειναι οτι πρεπει να περιοριστει η ατομικη βια - ξεκαυλωμα, πχ. τα πεσιματα στις διμοιρίες του ΠΑΣΟΚ καθε σ/κ που τα πληρωνει ο κοσμος στο παρκο και δεν προσφερουν ΤΙΠΟΤΑ. Ωστοσο πρεπει να λαμβανουμε υποψη μας οτι πολλες τετοιες ενεργειες γινονται απο την εξεγερμενη απο περσυ νεολαια, οι οποιοι ουτε "αναρχικοι" μπορουν να χαρακτηριστουν (αλλο απλη αντιμπατσικη βια, αλλο αναρχικες πρακτικες), αλλα ουτε και μπορει καποιος να την κατηγορησει για την οργη και το μισος της για την εξουσια. Ενα μεγαλο ζητουμενο οπως ξαναειπα ειναι να συνειδητοποιηθει αυτη η νεα γενια και να μην συμβιβαστει και σαπισει, οπως η "γενια του χαους" του 80.
    Αυτα απο εμενα σε μια πρωτη φαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. POLITIKO KAFENEIO 4
    ΥΓ. Μια τοσο ενδιαφερουσα συζητηση θα επρεπε να λαβει χωρα σε ενα μεσο που χρησιμοποιουν κυριως κινηματικοι χωροι που χρησιμοποιουν πολιτικη βία, οπως το ιντιμιντι. Στο ιντι πριν 5-6 χρονια, θα γινοτανε μια πολη καλη κουβεντα με ανταλλαγη επιχειρηματων απο ολες τις πλευρες. Στο σημερινο ιντι δυστυχως, αν δοκιμασεις να ανεβασεις κατι τετοιο, οι απαντησεις που θα παρεις θα ειναι απο βρισιες μεχρι χαρακτηρισμους "κνιτης" και "συνασπισμενος" ( οι πρωτοπορειες και τα αναρχοιερατεια ξερουν ακομα και τι ιδεολογια εχεις, ακομα κ αν δεν το ξερεις εσυ!)

    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    παρά τό ότι έχω άλλη θέση γιά τήν βία(η φύση τού αναρχισμού δέν είναι βίαιη καί καμμία βία δέν είναι "λογική" ή "αλόγιστη"),σίγουρα η καταναλωσή της γιά αυτοσκοπό καί θέαμα ακυρώνει σήμερα τήν πρόσβαση τών αναρχικών στήν κοινωνία.
    Στήν σωστή κατεύθυνση τό κείμενο δείχνει πώς στόν αναρχικό χώρο υπάρχουν ,ευτυχώς,άτομα πού θέλουν νά ακούσουν καί νά συζητήσουν χωρίς νά θέλουν νά επιβάλλουν τήν εξουσία τού "αλάθητου" καί τήν βία τής "μοναδικής" αποψής τους επάνω στήν άλλη άποψη!
    Ελπίζω αυτή η μέρα νά μήν αργήσει όπου όλοι θά μπορέσουν ΑΦΟΒΑ(κυρίως αυτό) καί στήν πράξη καί όχι στά λόγια, ΠΟΛΥΜΟΡΦΑ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΑ νά καταθέσουν τήν γνώμη τους γιά τό "πώς θά πάμε" πρός τούς "νοικοκυραίους" καί "μικροαστούς" καί όχι εναντιά τους μέ πρακτικές πού σπρώχνουν μιά κοινωνία όλο καί πιό δεξιά,όλο καί πιό πολύ στούς εξουσιαστές καί στήν ιδιώτευση......
    μέ εκτίμηση καί συντροφικότητα
    Παπαδόπουλος Παναγιώτης(Κάϊν)


    Schizomorph
    Κατ'αρχας θαλεω να συγχαρω τους ανθρωπους που εξεθεσαν εδω τους προβληματισμους τους. Χαρηκα παρα πολυ που ειδα μια τοσο οριμη συζητηση. Ομολογουμενως δεν διαβασα ολα τα σχολια (γιατι συγχρονως δουλευω και διακοπτομαι). Κατι αναλογο με το σχολιο που ανοιξε το θρεντ σκευτομαι εδω και 10 χρονια, οταν απομακτυνθηκα λιγο πολυ απο τον αναρχισμο. Ενα πραγμα που θελω να συμπληρωσω εχει προελθει απο 2 διαφορετικες συζητησεις που ειχα με συνομιλικους μου (ειμαι 30αρης). Οταν ετυχε να συζηταμε για δεκεμρη και οι 2 ξεχωριστα, ανεφερθηκαν σε 2 θεματα: 1ον, πως γηνεται να υπαρχει μασονικη στοα απεναντι απο την βιλλα και να μην εχει γηνει τιποτα γι'αυτο και 2ον, οτι υπαρχει ενας 'υποκοσμος' στα εξαρχεια που σε συννενοηση με γνωστους επιχειρηματιες της περιοχης εκβιαζουν μαγαζια και πουλοουν προστασια με την απειλη οτι το μαγαζι τους θα καει στα επομενα επισοδια.
    Πριν με κραξετε να πω οτι τιποτα απο τα παραπανω δεν εχω δει με τα ματια μου. Ειναι ομως φημες, ισως και συκοφαντιες, που κυκλοφορουν πολλα χρονια τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. POLITIKO KAFENEIO 5
    Petros
    ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΗ ΒΙΑ, ΜΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΒΙΑΙΩΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ Ή ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ"
    Ο ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ!!! ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ 100%, ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΕΒΕΤΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ!
    ΑΡΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΝ.
    ΑΠΛΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ "ΜΥΑΛΟ" ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ "ΧΕΡΙΑ"!
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ(ΚΡΑΤΟΣ=ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ=ΚΟΜΜΑ). ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΥΘΕΙ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ . ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΔΙΑΠΡΑΤΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ!!! ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΑ (ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΜΟΛΟΤΩΦ! ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ!).
    ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑ: "ΑΣΦΑΛΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ ΛΟΓΙΚΗ, ΩΣΤΟΣΟ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΣΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ">


    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ
    καταρχήν υπάρχει η βια του κράτους,πολύμορφη και επιθετική. Κάθε οργανωμένη και δημοκρατικά συγκροτημένη αντίδραση των μαζών δεν μπορεί πάρα να είναι αντιβία, και να είναι δικαιολογημένη.
    Η αντιβία όμως συχαίνεται το θέαμα και δεν κουβαλάει μύθους.
    Είναι ενεργητική, παραγωγική, δεν καθοδηγείται απο το μίσος άλλα απο την αγάπη. Κατά συνέπεια είναι αμυντική, δεν θέλει να καταστρέψει αλλά να δημιουργήσει.
    Κάθε αντιβία που παίζει με το θέαμα, που δρα στο όνομα των κολασμένων, δίχως αυτούς ή στο όνομα αυτών ή που χρησιμοποιεί το πλήθος ως εργαλείο τους μεταλλάσσεται σε αστική βία που αν βρει τρόπο και χώρο θα μετατραπεί σε εξουσία επι του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. POLITIKO KAFENEIO 6
    ALEXANDRA
    Αυτή η καραμέλα ''Καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται '', νομίζω ότι χρειάζεται συζήτηση. Αυτό το φαινόμενο της γενίκευσης, που όλο και πιο πολύ μπαίνει καθημερινά στη ζωή μας, είναι σίγουρο ότι κάποιους εξυπηρετεί. Είναι εύκολο να γενικεύεις, τα βάζεις όλα σε ένα καζάνι κι έτσι ''καθαρίζεις''.
    Αν οι ''νοικοκυραίοι'' καταδικάζουν τη βία απ'όπου κι αν προέρχεται, τότε θα έπρεπε να καταδικάζουν τη βία πάνω απ' όλα του ίδιου του κράτους.Επιλέγουν όμως να καταδικάσουν, μονάχα τη βία κάποιων κουκουλοφόρων και όχι μόνο αυτό, αλλά τους εντάσουν κι όλας, έτσι, χωρίς στοιχεία, σε συγκεκριμένους χώρους και ομάδες σπιλώνοντας τον αγώνα τους. Γιατί ? Γιατί πολύ απλά τους βολεύει.
    Και τι σημαίνει επίσης η λέξη καταδικάζω ? Ό,τι σημαίνει μάλλον και η άλλη γενίκευση '' Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη'', η οποία όμως δεν συνοδεύεται ποτέ από κάποια εισαγγελική έρευνα ή μία παραίτηση.Έτσι και η καταδίκη, παραμένει μονάχα στα λόγια και ΠΟΤΕ στα έργα.
    Η άλλη πάλι γενίκευση ''Η βία στρέφεται κατά της δημοκρατίας'' πόση υποκρισία και πόση παραπλάνηση άραγε περιέχει ? Και μήπως η δημοκρατία, καλώς ή κακώς, δεν γεννήθηκε μέσα από τη βία ? Και ποια είναι η δημοκρατία που τώρα κάποιοι υπερασπίζονται ? Η δημοκρατία της αστυνομοκρατίας ? Ή της επίθεσης εναντίον όλων των κεκτημένων των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια ? Ή εκείνης των σκανδάλων, της μίζας και της λαμογιάς ?
    Αμ η άλλη γενίκευση ''Είμαστε κατά του πολέμου'', τι εφεύρημα κι αυτό ! Κι έτσι αυτόματα όλοι γίνονται φιλειρηνιστές, ακόμα κι αυτοί που βομβαρδίζουν αμάχους ή στέλνουν στρατεύματα για ''ειρηνικούς'' όπως λένε σκοπούς.Πόσο καλά βολεύονται όλοι ! Θύτες και θύματα το ίδιο πράγμα. Ίσα κι όμοια.
    Αν ψάξουμε ακόμα πιο πολύ σύντροφοι, θα βρούμε κι άλλες, πολλές γενικεύσεις που μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν αφορμή για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων.
    Μου άρεσε κι εμένα αυτός ο διάλογος και νομίζω ότι η συνέχισή του θα είναι επικοδομητική για όλους μας.


    Επισκέπτης
    η βία του θεάματος (ή θεαματική βια) είναι το μόνο που απασχολεί τους μπάχαλους 9προσοχή όχι τους αναρχικούς)!!! Ούτε κινήματα, ούτε κοινωνικές επαναστάσεις ούτε τίποτα!!1
    Αλήθεια που ήταν όλοι αυτοί οι "υπερεπαναστάτες" την πέμπτη?

    TROTSKISTIS 2
    ...Η επανάσταση δεν περιλαμβάνει “λογικά” την τρομοκρατία το ίδιο όμως δεν περιλαμβάνει “λογικά” την ένοπλη εξέγερση. Τι βαθιά κοινοτυπία! Μα, αντίθετα, η επανάσταση απαιτεί από την επαναστατική τάξη να βάλει όλα της τα μέσα σε ενέργεια για να πετύχει τους σκοπούς της: με την ένοπλη εξέγερση, αν χρειαστεί. Με την τρομοκρατία, αν αυτή είναι αναγκαία. Μια επαναστατική τάξη που κατέκτησε την εξουσία με το όπλο στο χέρι, έχει καθήκον να συντρίψει με τη βία όλες τις προσπάθειες που θα κάνουν για να της την αποσπάσουν. Όπου αντιμετωπίζει έναν εχθρικό στρατό θα του αντιτάξει το δικό της στρατό....
    ____________________________________________________________
    ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝ ΤΡΟΤΣΚΙ:

    "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΥΝΙΣΜΟΣ"
    (GOΟGLE-ΒΙΒΛΙΑ ΤΡΟΤΣΚΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΑΠΟ ΤΟ http://www.phorum.gr/ 1

    stratos5
    Αφού η βία δεν είναι αξιωματικά κάτι κακό γιατί θεωρείς ότι η κρατική βία, έτσι όπως την διατυπώνεις, είναι κάτι κακό.
    Αφού "ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το κοινό τους συμφέρον" δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία που θα λειτουργεί χωρίς νόμους, χωρίς νομοθέτες, χωρίς αστυνομία, χωρίς στρατό, χωρίς δικαστήρια, χωρίς ποινές .....
    Ο αναρχισμός βασίζεται στο να καταλάβουν όλοι ποιο είναι το κοινό καλό και έτσι να ζουν όλοι αρμονικά χωρίς να τους επιβάλλεται τίποτα.

    pan
    useyourfuckinbrain12 έγραψε:
    δεν καταλαβαίνω αν είναι αναδημοσίευση αυτό αλλά απαντώ σα να το έχεις γράψει εσύ.
    Λοιπόν αυτό δεν είναι πολιτικό κείμενο. Είναι ένα πόνημα υπέρ της βίας.
    Ιδιαιτέρως, η βία αντιλαμβάνεται με θεϊκούς όρους, για αυτό και το κείμενο δεν έχει πολιτική φιλοσοφία αλλά θρησκευτική.
    Τι να κάνεις λοιπόν για να σταματήσει η θρησκευτική δοξασία.
    Διαβάζουμε επαναστάτες. Διαβάζουμε μεγάλους πολιτικούς άντρες. Σημειώνουμε σε όλα αυτά τι θεώρησαν σημαντικό και γιατί αυτά επικρατούν στις μέρες μας
    Διαβάζουμε πολιτική φιλοσοφία. Όταν συμμετέχουμε σε πολιτικά δρώμενα αφήνουμε τις ατομικές μας εμμονές κατά μέρους.
    Αν αυτά τα σημεία εφαρμοστούν ή έχουν αποδοχή ως αρχές στην πλειοψηφία του κόσμου μας
    υπάρχει μια περίπτωση να μετατραπεί αυτό το κίνημα σε πολιτικό κίνημα
    και υπάρχει κι άλλη μια περίπτωση, να αποκτήσει κάποια υποτυπώδης σχέση με το κοινωνικό είναι και γίγνεσθαι.
    Μέχρι τότε; Μέχρι τότε όση αποδοχή έχουν οι χουλιγκάνοι βάζελοι και τα αιτήματα τους στην κοινωνία και στους ανθρώπους που θέλουν να μπουν σε μια επαναστατική διαδικασία, άλλο τόσο μπορεί αυτή η θρησκευτική δοξασία χαρακτηρισμένη από εμμονές θεματολογία. Δηλαδή καμία κοινωνική επιρροή, κι όσο πηγαίνουμε σε συνειδητά κομμάτια ταξικής αντίστασης, τόσο μικρότερη η επιρροή. Κι αντίστροφα, αυτή η ανάλυση έχει για προνομιακό πολιτικό χώρο τα ασυνείδητα καθυστερημένα κομμάτια της κοινωνίας και την ιδιώτευση.

    useyourfuckinbrain12
    εσυ απο όλο αυτο το κειμενο,αυτο που βρηκες ειναι ενα πονημα ΥΠΕΡ της βιας;
    οτιδηποτε δεν ειναι γραμμενο απο το κομμα αδυνατεις να το κατανοησεις;

    etc.etc.
    ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ
    ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
    ΜΑΛΑΚΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ

    Ίφιδα
    Για μένα πάντως το κύριο ερώτημα είναι το εξής: Θέλουμε τον κόσμο μαζί μας ή προτιμάμε να πορευόμαστε μόνοι μας; Είμαστε με την κοινωνία ή προτιμάμε την κοινωνία του θεάματος;
    Κατά τη γνώμη μου, το δεύτερο.
    Φυσικά αυτό είναι μονόδρομος από τη στιγμή που οι αντιεξουσιαστές δεν έχουν μια στοιχειωδώς δομημένη πρόταση, που να μπορεί να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί μετά την κατάλυση της εξουσίας που επιδιώκουν.
    Πράγμα που έχει ως συνέπεια να εκλαμβάνεται και η αντιβία ως μια μορφή αντισυντήρησης.
    Είναι ένας μάλλον αδιέξοδος αντικατοπτρισμός και τίποτε περισσότερο.
    Το μόνο ανατρεπτικό -και σε κάποιο βαθμό ελπιδοφόρο- στοιχείο, είναι ότι μερικοί αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο αντικατοπτρισμός είναι ουσιαστικώς κάτι στείρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΑΠΟ ΤΟ http://www.phorum.gr/ 2

    pan
    εσυ απο όλο αυτο το κειμενο,αυτο που βρηκες ειναι ενα πονημα ΥΠΕΡ της βιας;
    οτιδηποτε δεν ειναι γραμμενο απο το κομμα αδυνατεις να το κατανοησεις;όχι υπέρ της βίας. υπέρ της ατομικής απολίτικης βίας. για τη βία συνωμοτικών ομάδων.
    εκτός κι αν υπάρχει μία έστω πρόταση που να μη μιλάει εμμέσως για τα καλά και τα κακά της βίας. ή κάνει άμεση αναφορά πάνω στα καλά και τα κακά της βίας. δεν υπάρχει τίποτα άλλο
    απολύτως τίποτα άλλο.
    και τον κόσμο που θέλει να προσελκύσει, με τη διαχείριση της βίας λέει θα το κάνει! η πνευματική φτώχεια κυκλοφορεί πάντα ένοπλη, καθ ότι δεν μπορεί να καταλάβει τι όπλο είναι η κοινωνική ζύμωση.
    αυτές οι λογικές είναι από τη γέννηση τους καταδικασμένες σε ήττα. αυτό το καταλαβαίνει σήμερα, ο αρχικός γραφέας. πολύ αργά όταν είσαι φορέας αυτού του καταγγέλεις. όταν γαλουχήθηκε μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα βίας και θεοποίησης της, οτιδήποτε κι οποιοσδήποτε δεν θεωρεί επαναστατική τη βία συνωμοτικών ή ένοπλων ομάδων, έχει αποκλειστεί.
    να ξέρεις και να το απαυθύνεις σε αυτόν που έγραψε αυτό το κείμενο. γιατί θα προσδιορίσει και την πολιτική του συνέχεια.
    μόλις κάνει την κριτική του λίγο πιο συγκεκριμένη κι αρχίσει να κατηγορεί όχι αορίστως τη βίαιη δράση, αλλά συγκεκριμένα, θα εκδιωχτεί. κακήν κακώς σαν κρυπτοσταλινικός. άκου αναρχικός που να ζητάει κεντρική οργάνωση των αναρχικών! τι σταλινόμουτρο, άσε που αν θέλει κοινωνική οργάνωση, δεν χρειάζεται να είναι στους επαγγελματίες της αυτοοργάνωσης δηλαδή της ανοργανωσιάς! θα πάει στο πάμε, στο κκε, στα συνδικάτα! κάπου τέλος πάντων μακριά από τους ανοργάνωτους. απλά τώρα κατάλαβε το πολιτικό αδιέξοδο αυτός.
    αν θυμάσαι μετά το ρεσάλτο σου ανέφερα ότι πάνω σε αυτή τη λεπτή γραμμή θα κινηθείτε. όχι γιατί το σκεφτήκατε πολιτικά, αλλά γιατί το ξύλο δεν το αντέχεις και πολύ. ειδικά αν δεν έχεις ιδεολογία.
    να τη λοιπόν η αρχή του κουβαριού. χιλιάδες αναρχικοί να λένε θα σας κάψουμε και να επτοιμάζουν επι μήνες την "εκδίκηση" και να μην κατεβαίνουν ούτε 500 και να μη συμμετέχουν ούτε 200 άσχετοι πιτσιρικάδες, χωρίς καν εξοπλισμό. ούτε μία πόρτα δεν μπορούσαν να σπάσουν! το ξύλο δεν το αντέχεις για πολύ. ειδικά αν δεν έχεις ιδεολογία. άντε το πολύ πολύ οι πιο παλικαράδες , αυτοί που για κανέναν λόγο δεν θα ανέβαλλαν την εκδίκηση τους, στο τέλος κρύφτηκαν πίσω από τα φουστάνια φοιτήτριων προκειμένου να αδειάσουν το πολυτεχνείο! τι θέαμα!
    να σου πω και την "επόμενη μέρα" της σημερινής; θα διαλύσουν γιατί η κεντρική οργάνωση είναι νομοτέλεια από έναν πολιτικό φορέα που θέλει να είναι κοινωνικά αποτελεσματικός. και μόλις θα πάει να οργανωθεί αυτός ο χώρος, έχει αποκυρήξει τις ιδέες του.
    φυσικά η διάλυση δεν θα είναι απόλυτη, υπάρχει πολιτική πίεση σοβαρού μέρους της αστικής τάξης για την ύπαρξη τέτοιων χώρων ύπαρξης "βίαιων" εκδηλώσεων που είναι πάντα "καρικατούρα του εαυτού τους". μόνο που θα κινείται στο γνωστό του χώρο, με όπλα, απαγωγές, ληστείες κλπ κλπ αυτοοργανωμένα.
    ΓΑΛΗ
    pan, το κείμενο που παρέθεσε ο user δεν είναι απολογία της (αντι)βίας.
    Προσπάθεια απολογισμού είναι.
    pan
    απολογισμού της βίας. πρέπει να την αναφέρει τη λέξη "βία" σε κάθε πρόταση. όταν λοιπόν ο απολογισμός σε κάθε πρόταση περιέχει μία συγκεκριμένη λέξη, ε είναι καταφανές για τι απολογισμό μιλάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΑΠΟ ΤΟ http://www.phorum.gr/ 3

    ΓΑΛΗ
    Μα για τη βία μιλάει, αυτήν τη λέξη θα χρησιμοποιήσει.
    Δηλαδή αν χρησιμοποιούσε την έκφραση "ακραίες αντιδράσεις που είναι αναγκαίες στα πλαίσια της αγωνιστικής αντίδρασης ενάντια στο καπιταλιστικό γίγνεσθαι" θα ήταν καλύτερα
    ΑΙΝΕΙΑΝ06
    ...και τελος παντων οταν καποιος επικαλειται την βια , θα πρεπει να ειναι σε θεση να αντιμετωπισει και τις συνεπειες αυτης
    Οσο δικαιωμα εχει ο ...επαναστατης αναρχικος να ασκει βια εναντια στο συστημα και στους υποστηρικτες του , αλλο τοσο δικαιωμα εχει και ο ανθρωπος του συστηματος και το ιδι το συστημα να ασκει βια εναντια στους πολεμιους του
    pan
    για τη βία λοιπόν σωστά.
    για να χρησιμοποιούσε άλλες εκφράσεις θα έπρεπε, να ασχοληθεί με κάτι άλλο πλην αυτής της απολίτικης βίας, της "καρικατούρας" της βίας όπως την λέει ο ίδιος. με κάποιοι πολιτικό ή κοινωνικό θέμα
    Όταν όμως όλη σου η ανάλυση είναι η αναγκαιότητα ή μη της καρικατούρας της βίας συνομωτικών και προβοκατόρικων ομάδων, σημαίνει πως δεν υπάρχει πολιτική, υπάρχει βία, υπερταξική, αταξική, απολίτικη και τίποτα άλλο. βία υπό μορφή φετίχ και τίποτα άλλο.
    και η θεματολογία είναι η μία και μόνη θεματολογία σε αυτούς που ζητάνε τη φετιχοποίηση της απολίτικης τυφλής βίας. άλλο θέμα, όπως το λέει κι ο γραφών που πέφτει ωστόσο στο ίδιο λάθος, δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει σε αυτούς τους χώρους


    Το συστημα το πολεμουν οσοι δεν βολευονται απο αυτο και το υπερασπιζοντι οσοι βολευονται απο αυτο !!!
    Ίφιδα
    Πιστεύω πως η Βία δεν είναι εξω-ανθρώπινο φαινόμενο αλλά βαθιά ανθρώπινο και πως αναλόγως της σφοδρότητας και της έντασής της αποβαίνει περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική (Θετικά ή Αρνητικά).
    Η Βία δεν είναι αξιωματικά κάτι κακό κι όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο μάλλον πάσχουν από ηθικισμό.


    Άλλο η πρώτη πρόταση, άλλο η δεύτερη.
    Ναι η Βία είναι χαρακτηριστικό έμβιου όντος άρα και του ανθρώπου, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλό να την ασκεί γιατί
    η Βία είναι αξιωματικά κάτι κακό, είναι βία, φόνος, λεηλασία, ληστεία, κάνεις κάτι κακό σε κάποιον άλλον. Ταυτοχρόνως η Ζωή και η Ιστορία μας έχουν δείξει ότι η Βία σαν εργαλείο ορισμένες φορές ειν αναγκαίο, όπως μια επανάσταση, η Βία απέναντι σ αυτόν που σε καταδυναστεύει για την ελευθερία σου, η αυτοάμυνα κλπ.
    Πουθενά στην ιστορία του ανθρώπου δεν συνέβησαν αλλαγές χωρίς τη χρησιμοποίηση Βίας


    Ξεχνάς τους υπαίτιους για επίσης μεγάλες αλλαγές την Παιδεία και τον Πολιτισμό.
    Αν όντως καταδικάζουμε τη Βία από όπου κι αν προέρχεται, τότε γιατί δεν βγαίνει ο Καρατζαφέρης να καταδικάσει τη Βία του Κολοκοτρώνη στην Άλωση της Τριπολιτσάς κατά την Επανάσταση του 1821;


    Αν δεν κάνω λάθος, αυτή τη φράση την χρησιμοποίησε πρώτη η αριστερά, από ‘κει και πέρα η Βία όπως ξέρουμε έχει πολλά πρόσωπα και πολλές αιτίες. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την επανάσταση του 1821, το γαλλικό μάη και το Πολυτεχνείο με αυτά που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβρη. Άλλες αιτίες, άλλες συνθήκες, άλλοι εχθροί, άλλα αποτελέσματα. Όσοι το κάνουν διαπράττουν Ύβρι απέναντι σ αυτούς τους αγώνες.
    Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει κάποιος τη διαφορά μεταξύ της δολοφονίας ενός Δικτάτορα και της δολοφονίας ενός Διαδηλωτή.
    Η Βία έχει επίπεδα, συμπεριέχει αξίες, φορτία ηθικής
    Αφού λοιπόν καταλαβαίνεις τη διαφορά γιατί κάνεις το ίδιο λάθος παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΑΠΟ ΤΟ http://www.phorum.gr/ 4

    Ποιος μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά πως ο περυσινός Δεκέμβρης θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς βίαια φαινόμενα όταν όλο το προηγούμενο διάστημα βιαζόταν διαστρωματικά η ελληνική κοινωνία από την Αστυνομική Αυθαιρεσία των Πραιτόρων και Πολιτικάντηδες βυσσοδομούσαν παντοιοτρόπως επί του Εκλογικού Σώματος;
    Ακόμα και το γεγονός της εν ψυχρώ εκτέλεσης ενός Ανθρώπου από σφαίρα Κρατικού Υπαλλήλου είναι τόσο βίαιο, που όσοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τα επακολουθούντα γεγονότα ως ανεξήγητα και υπερβολικά, φαντάζομαι πως σήμερα θα έχουν αλλάξει γνώμη.


    Η Ελληνική κοινωνία ρε Μπρέιν δεν βιαζόταν από την Αστυνομική Αυθαιρεσία, αλλά από τη φτώχια, τη διαφθορά, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία κλπ.
    Πρώτα μας βιάζουν όλες οι άλλες Αυθαιρεσίες, Κυβερνητικές, Βουλευτικές, Δικαστικές, Κοινωνικές κλπ και μετά η Αστυνομική Αυθαιρεσία.
    Επιμένω στη γνώμη που είχα από τότε, τα γεγονότα ήταν υπερβολικά για πολλούς λόγους, αλλά κανένας τους δεν είχε σχέση με το παιδί που σκοτώθηκε. Ως τέτοιες μπορώ να θεωρήσω, μόνο τις πορείες των μαθητών και γονιών τους, δασκάλων και απλών ανθρώπων. Όλα τα υπόλοιπα που συνιστούν και την υπερβολή έγιναν για άλλους λόγους κι όχι για τον Αλέξη.
    Επιπροσθέτως, είναι και λιγο αστεία η συζήτηση περί Αστυνομικής Αυθαιρεσίας επί Καραμανλή, όχι ότι δεν υπήρχαν περιστατικά, αλλά καμιά σχέση επί κυβέρνησης Σημίτη, δεν ξέρω τι ηλικία είχες τότε, αλλά και κει είχαμε νεκρούς, είχαμε σκασμένα λάστιχα αγροτών κατ εντολή, είχαμε ξυλοδαρμό συνταξιούχων κι άλλα τραγικά.
    Προφανώς μπορεί να είναι Βίαιος ο Αναρχικός, όπως το ίδιο Βίαιος μπορεί να είναι ο Φιλελεύθερος, ο Δεξιός, ο Σοσιαλιστής, ο Κομμουνιστής, ο Εθνικοσοσιαλιστής…


    Εμένα πάντα θα μου φαίνεται περίεργο πως μπορεί ένας Αναρχικός να υποτάσσεται σε μια Αρχή όπως είναι η Βία. Οι άλλοι όλοι σε κάποια Αρχή προσδοκούν εξ ορισμού.
    Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της ιδεολογίας είναι το Φαντασιακό της αντιπροσώπευσης μας μέσω των εκλογών. Κάθε τέσσερα χρόνια υποχρεούσαι να ψηφίζεις και το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές πρέπει να έχεις το στόμα σου κλειστό ή και ανοιχτό αν θες, αρκεί βέβαια να συμφωνείς με τις επιταγές των κυβερνώντων

    Ακριβώς γι αυτό είναι αστείο να συμβάλλουμε στο κουτόχορτο που μας ταῒζουν περί δημοκρατίας. Δεν έχουμε δημοκρατία σήμερα γι αυτό κι είναι επίσης αστείο να βλέπεις ορισμένους αντι(;)εξουσιαστές να τα βάζουν μαζί της.

    Συνήθως όταν κρατάς κάτι, κάποιους, έχεις Δύναμη. Ο Ησίοδος στην περίφημη θεογονία του παρουσιάζει το Κράτος να έχει ως αδέρφια τη Βία…


    Αρχές … μιας που μπήκες σ αυτή τη διαδικασία δες κάτι που ελπίζω να σου φανεί ενδιαφέρον και να μη το γράφω τζάμπα.
    Στον Προμηθέα Δεσμώτη, τον οποίο Προμηθέα έχουν μεταφέρει και καρφώσει στο βράχο, ο Ήφαιστος, το Κράτος και η Βία, λέει κάποια στιγμή:
    «Ναι, με τη θέλησή μου έφταιξα και δε τ αρνιέμαι! Πηγαίνοντας ενάντια στη δική του (Δία) θέληση μονάχος μου προκάλεσα τη συμφορά μου. Δεν γινόταν όμως να σωπάσω βλέποντας τα πάθη των ανθρώπων. Έκλεψα τη φωτιά μέσα σε νάρθηκα και τους τη χάρισα κι έγινε αυτή η σωτηρία τους. Μεσ’στις σπηλιές τριγυρνούσαν πριν όπως τα αγρίμια…δεν είχαν νοημοσύνη, τους έδωσα συνείδηση, τους χάρισα σκέψη. Είχανε μάτια μα δεν έβλεπαν, αυτιά είχαν μα δεν άκουγαν…εγώ τους έδειξα να μελετούν τον ουρανό, των άστρων τις ανατολές και δύσεις. Εγώ ανακάλυψα για χάρη τους τους αριθμούς την πιο τρανή σοφία. Τα γράμματα και πώς να τα συνθέτουν μεταξύ τους για να κρατάνε ζωντανή τη μνήμη που ειν η πηγή δημιουργίας…ποιος άλλος μπορεί να πει ότι προσέφερε όλες τις τέχνες στους ανθρώπους.» Τόσα καλα και ιδανικά δεμένα απ το κράτος και τη βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΠΟ ΤΟ http://www.phorum.gr/ 5
    η Έννομη Τάξη είναι Γέννημα του Κράτους

    Η Έννομη Τάξη ειν η ανάγκη μιας κοινωνίας ανθρώπων. Όταν πολλοί άνθρωποι ζουν μαζί, για να ζουν καλά, πρέπει να υπάρχουν νόμοι που να αποτρέπουν από φόνους, κλοπές, βιασμούς κ.λ.π. Εσύ κι εγώ και η πλειοψηφία της ανθρωπότητας ούτε θα δρούσε έτσι ούτε θα ήθελε να είν το θύμα. Δυστυχώς όμως δεν είν όλοι οι άνθρωποι έτσι. Γι αυτό θα πρέπει να προστατεύονται οι πολλοί που δεν κάνουν κακό σε άλλους ανθρώπους απ τους λίγους. Λογικό δεν είναι; Ο Νόμος και η Τάξη λοιπόν και πάλι είν εργαλεία, τα οποία αν χρησιμοποιηθούν σωστά θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για μια ιδανική κοινωνία.
    Ο Μάης του ’68 και ο Δεκέμβρης του ’08 δεν μπορούν να ξανασυμβούν παρά μόνο ως καρικατούρα του εαυτού τους.

    Μην το κάνεις αυτό…δεν ντρέπεσαι να συγκρίνεις; Τι μαζικότητα είχε το ένα τι το άλλο; Τι είδους άνθρωποι το αποτελούσαν; Ποια η σύγκριση στο ιδεολογικό υπόβαθρο; Και τέλος πιά η σύγκριση στο αποτέλεσμα; Έλεος ρε Μπρέιν, κόφτε το.
    Η περυσινή οργή που υπέκρυπτε συσσώρευση κοινωνικών προβλημάτων στον ψυχισμό του καθενός από εμάς και στην σύνολη κοινωνία δεν μπορεί να επαναληφθεί φέτος με τον ίδιο τρόπο.

    Η περσινή οργή εμφανίζεται συνεχώς και στην καθημερινότητα του απλού ανθρώπου για πολλά άλλα ζητήματα.
    Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι για πολλούς λόγους, πολύ καιρό τώρα. Θύμωσε και πέρσι για το παιδί, στεναχωρήθηκε, το συζήτησε, το καταδίκασε αλλά δεν έσπασε, δεν έκαψε.
    Αυτοί που βρήκαν αυτή τη δικαιολογία και τα έσπασαν είναι έφηβοι και νεαροί με τις αντίστοιχες ορμόνες και την κατάλληλη πλύση εγκεφάλου, «αναρχικοί», «αντιεξουσιαστές», καθυστερημένοι χούλιγκαν, αλλοδαποί, κλέφτες, κακοποιοί.
    Και σπάσατε τι; Όχι το Σύστημα, όχι το Κράτος, αλλά τις πόλεις και τα του λαού.
    Γι αυτό και ήσασταν μόνοι κι έρμοι μερικές χιλιάδες ταραξίες. Γι αυτό και ο λαός, η κοινωνία δεν σας ακολούθησε, κι όχι μονο δε σας ακολούθησε αλλά σας καταδίκασε.
    Έτσι κι αλλιώς ο Δεκέμβρης ’08 ξεπέρασε οποιοδήποτε κίνημα του Α/Α χώρου και της ευρύτερης Αριστεράς, αφού ήταν κάτι αυθόρμητο, α-ιδεολογικοποιημένο

    α)Επειδή λες και της ευρύτερης αριστεράς δε φαντάζομαι να βάζεις και το Πολυτεχνείο μέσα. β) αυθόρμητο για κάποιους ίσως..κατα τ άλλα δεν ήταν και πολύ αυθόρμητο μιας που χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα για να «ξεσηκώσουν τα πλήθη» γ) α-ιδεολογικοποιημένο λες και σωστά γι αυτό δε θα πρεπε να συγκρίνεις τον περσινό θλιβερό Δεκέμβρη με τα υπόλοιπα
    και το βασικό του αίτημα ήταν μια μεγάλη ερώτηση που περίμενε απάντηση. Κανένας δεν μπόρεσε να δώσει την απάντηση. Ένα χρόνο μετά επικρατεί η ίδια κατάσταση

    Πολλοί έδωσαν απαντήσεις και δεν επικρατεί η ίδια κατάσταση με πέρσι. Όπως είδες, το περσινό σας εγχείρημα ώθησε σε περισσότερη αστυνομοκρατία με τις ευλογίες της πλειοψηφίας.
    Όσο κι αν συγκρούεσαι με την Αστυνομία ή θρυμματίζεις Τραπεζικά Τζάμια δε θα καταφέρεις τίποτα,

    Αχ αυτή η επιλεκτική μνήμη.
    http://eleftheriahtipota.blogspot.com/

    Αι στο καλό, δεν είναι δικό σου; Τότε βγάλε το όνομά σου, εκτός κι αν συμφωνείς.

    Επίσης η Αστυνομία είναι και πάλι ένα εργαλείο στα χέρια λάθος ατόμων. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι όλη η Αστυνομία είναι διεφθαρμένη, κι ότι είναι φταίει η ανώτερη αρχή και οι άνθρωποι που δίνουν τις εντολές κι όχι οι υπάλληλοι των 800γιούρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. AΠΟ ΤΟ http://www.phorum.gr/ 6

    Όλο το κείμενο όμως κάνει πάλι το λάθος να μείνει στη Βία και στον τρόπο αντίδρασης κι όχι στο τί προτείνετε για μετά. Γιατί τελικά δεν έχει μόνο σημασία να γίνει η αλλαγή αλλα και το τι θα επακολουθήσει. Τι ακολούθησε μετά το 21 τί μετά το ’68 τι μετά το Πολυτεχνείο; Γιατί όπως θα καταλάβεις απαντώντας σ αυτές τις ερωτήσεις έγιναν κάποιες αλλαγές μέσω της Βίας αλλά πού μας οδήγησαν; Σε μια νέα τάξη στην οποία και πάλι η πλειοψηφία αδικήθηκε για τις τσέπες των λίγων πλουσίων. Άρα αν μπορεί να πολεμηθεί κάπως αυτό το σύστημα ένας ειν ο τρόπος βασικά, Παιδεία. Παιδεία για να μην γίνει το αποτέλεσμα ενός «Πολυτεχνείου», «οικογενειακή ολιγαρχία α.ε.». Παιδεία για να ξέρεις τι κοινωνία θέλεις, να έχεις Πολίτες κι όχι Υπήκοους κι αφού βρεις τι θέλεις αν για την αλλαγή χρειάζεται Βία θα την πράξεις, αλλά προς το σωστό στόχο.
    navajo
    Ωραίο το κείμενο.
    Έχω την εντύπωση πως τον τελευταιο καιρό, αυξάνονται αναλογες τοποθετήσεις και προβληματισμοί.
    Αυτό ίσως να δείχνει πως κάτι αρχίζει και "κινείται" στον Α/Α χώρο, αναζητούνται νεες προσεγγίσεις, μπαίνουν υπο αίρεση εγκλωβιστικές μονομανίες, επαναξιολογούνται πρακτικές.
    Ωραία πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 1

    WORST ENEMY
    Πολύ ωραίο άρθρο! Γενικώς ενδιφέροντα αυτά που λέει για την κρατική βία και την βία γενικότερα (με βρίσκουν σύμφνωνο πάνω κάτω δηλαδή)
    Εννόειται πως η αντίληψη των "νοικοκυραίων" (καναπεδάκιδων θα λέγε ο βαν) για τον συγκεκριμένο χώρο, είναι τελείως λαναθασμένη για να μη πω άκυρη και άσχετη...

    Τώρα για τον τρόπο με τον όποιο θα αλλάξει αυτή, και για το πως θα γίνει ενημέρωση κλπ θέλει πολύ συζήτηση και πράμα ακόμη κι όχι 5 σειρούλες που αφιερώνει ο συγγραφέας

    AXEL
    Όντως πολύ ωραίο άρθρο, ιδιαίτερα για την ανάλυση που κάνει επί της βίας.

    HELLENA
    Το σκεπτικό αυτό με βρίσκει σύμφωνη και ειδικά στο σημείο που παρουσιάζει το Κράτος ως τη πηγή της βίας αλλά το θέμα είναι κατα πόσο άρθρα σαν αυτό θα μπορέσουν να κάνουν όλους αυτούς τους νοικοκυραίους που αναφέρει να αλλάξουν τρόπο σκέψης.

    BEFORE THE DAWN
    Ριχτε μια ματια στον "Εμφυλιο πολεμο στη Γαλλια" και στο "Κρατος και Επανασταση".
    Χωρις να αδικησω το σεντονι που παραθετεις φιλε ΒΑΝ, τα δυο αυτα βιβλιαρακια ειναι must για τη σχεση κρατους-βιας-ταξικης παλης και επαναστασης. Και ανεκτιμητη κληρονομια για την ανθρωποτητα

    MANSON 21
    Kαταπληκτικό κείμενο. Συμφωνώ μέχρι τελείας.

    ELLANOR
    Ωραίο κειμενακι, σηκώνει συζήτηση φυσικά, αν βρω χρόνο μπορεί να απαντήσω στον ίδιο τον δημιουργό του στο blog κάποια στιγμή.
    Κατα τ' άλλα, και σχετικά με τον τίτλο του θρεντ: μπορεί οι αναρχικοί αυτοί καθεαυτοί να μην είναι κακοί, ωστόσο στην Ελλάδα θα λέγα πως ναι, οι περισσότεροι απο όσους δηλώνουν αναρχικοί είναι απλά "κακοί αναρχικοί".

    TIMEOUS
    Οι περισσοτεροι απ'οσους δηλωνουν αναρχικοι δεν νομιζω οτι ειναι απλα "κακοι αναρχικοι". Πολλοι που κατεβαινουν στις πορειες σπανε, ναι, μπορει να φαινονται ως τετοιοι, αλλα δεν νομιζω να δηλωνουν αναρχικοι.
    Οσο για το αρθρο, πολυ ωραιο και συμφωνω σε πολλα σημεια

    MANSON 21
    Ο Ellanor κάνει λάθος και με το post του αυτό επιβεβαιώνει απόλυτα το point του παιδιού που έγραψε το άρθρο.. Ότι δηλαδή, δυστηχώς, ο Α/Α χωρος, παρά τις ουσιαστικές δράσεις του παραμένει απόμακρος από την κοινωνία και τελικά το μόνο που μένει είναι τα μπάχαλα. Και για να ξεπεραστεί αυτό χρειάζεται πολλή "εσωτερική" δουλειά στον χώρο..

    ELLANOR
    Manson, μήπως με το "κακοί αναρχικοί" έχω κατά νου αυτό ακριβώς που λέει το παιδί στο άρθρο?

    MANSON 21
    Ρε Ellanor sorry αλλά επειδή με μπερδεύεις δεν το αναλύεις λίγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 2

    WORST ENEMY
    Διαφωνώ πάρα πολύ σ' αυτό που λες, ότι ο χώρος αυτός δεν έχει να προσφέρει τίποτα ή ότι δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτα στην Ελλάδα μέχρι τώρα και γι' αυτό καταφεύγει στη βία...Μη τα ισοπεδόνουμε όλα...υπάρχουν και πάρα πολύ σοβαρά άτομα στον χώρο που προσπαθούν διαρκώς για το καλύτερο και με τέτοια λόγια γαμιέται η οποιαδήποτε προσπάθεια έχουν κάνει...Κι αν ο κάθε τρίτος δεν έχει αντιληφθεί κάτι τέτοιο λυπάμαι, μπορεί να βγει έξω στο δρόμο και να διαπιστώσει κάποια πράγματα...Σίγουρα βέβαια τα αποτέλεσματα θα μπορουσαν να ταν απίστευτα καλύτερα και δυστυχώς δεν είναι...οι λόγοι για τους οποίους δεν συμβαίνει αυτό είναι πάρα μα πάρα πολλοί και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να διορθωθεί αυτό έξισου πολλοί και δεν πρέπει ο κόσμος να τα παρατάει

    RED PYRAMID
    Μα το ζήτημα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν για το καλύτερο και που καταλαβαίνουν τι είναι αναρχία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή θα αλλάξουν μυαλά σε όσους αυτοαποκαλούνται αναρχικοί αλλά είναι μπάχαλοι, ή θα διαχωριστούν απο αυτούς -το πώς είναι δικό τους πρόβλημα- ώστε να μην πέρνει η μπάλα ολόκληρο τον αναρχικό χώρο. Όσο δεν κάνουν κάτι για αυτό τότε είναι μέρος του προβλήματος και οι ίδιοι.
    Αν με το να κατέβει κανείς στο δρόμο εννοείς να συμμετέχει σε διαδηλώσεις, είναι κάτι που το έχω κάνει στο παρελθόν. Αυτά που γράφω βγαίνουν απο αυτά που είδα σε αυτές τις διαδηλώσεις και απο συζητήσεις με ανθρώπους που είτε ήταν του χώρου είτε είχαν ασχοληθεί με το όλο ζήτημα. Και πάλι πάντως, απο τη στιγμή που κάποιος θέλει να κάνει γνωστή τη στάση του απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας, είναι δικιά του ευθύνη να βγούν οι απόψεις του σωστά προς τα έξω, η κοινωνία απο μόνη της να κατέβει στους δρόμους δεν έχει την υποχρέωση.
    Όσο για αυτό που έγραψε ο ChrisP, απο όσο ξέρω δεν είναι νόμιμο τουλάχιστον σε αυτή τη χώρα ή σε άλλες δυτικές χώρες να έχεις κάοιο σκλάβο. Αν κάνω λάθος ας πεί κάποιος το αντίθετο


    WORST ENEMY
    @pyramid: Mακάρι να ήταν τόσο εύκολο να διαχωριστείς από αυτό που προβάλλεται εξαιτίας των παρακρατικών που εσκεμμένα κάνουν ότι κάνουν για να χαλάσουν την εικόνα του αναρχικόυ....λέω τώρα ένα παράδειγμα...ή να βγάλεις τελείως έξω από το παιχνίδι πρετεντέρηδες και λοιπούς

    HELLENA
    Βασικά για να εστιάσω στο τίτλο του thread πιστέυω ότι στην Ελλάδα τα ΜΜΕ θέλουν να δώσουν στον κόσμο μια συγκεκριμένη εικόνα για τους αναρχικούς, ότι δηλαδή εδώ υπάρχουν μόνο αυτοί οι αναρχικοί που καταστρέφουν τα πάντα κ άρα ο αναρχισμός είναι από μόνος του μια κακή έννοια. Εξάλλου αυτό φαίνεται στην αντίδραση που έχουν πολλοί άνθρωποι μόλις ακούσουν τη λέξη "αναρχικός". Κατευθείαν στο μυαλό τους έρχεται η εικόνα του κουκουλοφόρου που σπάει κ διαλύει ό, τι βρεί μπροστά του. Αλλά αυτή η εικόνα είναι λανθασμένη γιατί βάζει όλους τους αναρχικούς στο ίδιο τσουβάλι. Φυσικά τα κανάλια όμως θα πάνε σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και θα φροντίσουν να δείξουν αυτούς τους αναρχικούς κ μετά να μας δείξουν πώς φροντίζει το Κράτος για όλα και πώς επαναφέρει την τάξη. Δε συμφέρει να δείξουν το πόσο καλά περνάνε με τα χρήματά μας αυτοί που μας κυβερνούν. Είναι κάπως σαν αντιπερισπασμός όλο αυτό, οι δημοσιογράφοι ξέρουν καλά μόνο πώς να διογκώνουν μια κατάσταση. Κ ετσι ο κόσμος τα πιστεύει όλα μέσα στην άγνοιά του. Καταπίνει αμάσητο ό,τ ι του σερβίρουν. Όπως είπε κ κάποιος παραπάνω, καλό είναι να διαβάσουμε ένα-δυο βιβλία, να καταλάβουμε τι γίνεται, για ποιόν λόγο συμβαίνει ό, τι συμβαίνει και να αντιληφθούμε ορισμένες ιδεολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 3

    MANOS 87
    Εγώ από την άλλη διάβασα το κείμενο με εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί ομολογουμένως γνωρίζω ελάχιστα για το χώρο καθότι δεν έχει μπει ποτέ κανείς στον κόπο να συγκεκριμενοποιήσει τίποτα στα κοινωνικο-πολιτικά θέματα, όμως πάλι το μόνο που διάβασα ήταν αοριστολογίες και γενικεύσεις. Και κυρίως ένα ανούσιο κείμενο, το οποίο βέβαια ήταν αρκετά μετριοπαθές και συνεπώς δεν έλεγε τίποτα κακό κάπου.

    **Τα παρακάτω που θα πω λοιπόν, αφορούν το συγκεκριμένο κείμενο και όχι το Α/Α κίνημα.**

    Πρώτα απ' όλα είναι ένα κείμενο που αναλώνεται σε χίλια-δύο πράγματα, πλατιάζει, δε φείδεται λέξεων -και καλά κάνει, δε βρίσκω κάτι κακό σε αυτό- και παρόλα αυτά ως προς το ποιος ακριβώς είναι ο στόχος του αναρχισμού και πως περίπου θα επιτευχθεί αυτός, τότε το μόνο που βρούμε μέσα κάπου στο τέλος είναι αυτό:
    Quote:
    Δε θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συζητήσουμε για την ίδρυση Αναρχοσυνδικαλιστικού φορέα; Είναι κάτι εντελώς ουτοπικό; Δε θα μπορούσαμε μέσα από το Διάλογο να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους πσρέμβασης στην καθημερινότητα;
    Δε θα το σχολιάσω βέβαια, είναι προφανές το τι θέλω να πω.
    Δεύτερον, όντως η δημοκρατία (εντάξει σε εισαγωγικά δε με πολυνοιάζει) που βιώνουμε έχει άπειρα προβλήματα. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Όντως μπορεί να μην είναι καν βιώσιμη και να υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αλλαγή. Δε θα το κρίνω εγώ αυτό. Αυτά όμως συμβαίνουν στην πράξη. Ο συγκεκριμένος τύπος προσπαθεί (με αφελή κατά τη γνώμη μου επιχειρήματα, όπου αγνοούνται βασικές αρχές όπως ο διαχωρισμός των εξουσιών κτλ) να αποδείξει ότι το κράτος (το οποίο btw προέρχεται από το κρατέω-κρατώ= εξουσιάζω, επικρατώ και όχι από το κρατάω με τη σημερινή του έννοια), το δημοκρατικό κράτος, είναι "κακό" και απάνθρωπο σα θεσμός. Εντάξει, δε νομίζω ότι χρειάζομαι εγώ για να αποδείξω ότι στην ουσία της και στην τέλεια μορφή της, η εξουσία στη δημοκρατία πηγάζει από το λαό. Το έχουν πει άλλοι καλύτερα από μένα και δε θα μπω καν στον κόπο. Θα μπορούσε όμως άνετα να επιχειρηματολογήσει για το τι συμβαίνει στη χώρα μας (ή στην Ευρώπη γενικότερα ή οτιδήποτε) και να πει για όλα τα καρκινώματα της δημοκρατίας εδώ. Και να προσπαθήσει να βρει και από που προέρχονται, αν ήθελε να το προχωρήσει περισσότερο.Τότε θα είχε δίκιο, δε θα είχα τίποτα να του πω. Όμως αυτά που λέει, απλά δεν ισχύουν.
    Τρίτον, εντοπίζει το πρόβλημα του Α/Α στο marketing όπως είπε κάποιος πριν. Στο πως πλασάρονται στον "νοικοκυραίο", την οποία λέξη δεν ξέρω αν τη λέει υποτιμητικά όπως η συντριπτική πλειοψηφία, αλλά εδώ θα κρίνω το συγκεκριμένο κείμενο όπου δε διακρίνεται κάτι τέτοιο. Δεν είναι δεδομένο όμως ότι ο καθένας όταν βιώνει μια κατάσταση που τον εξαθλιώνει, που τον υποβιβάζει, θα αντιδράσει αργά ή γρήγορα; Ή τουλάχιστον, δε θα εναντιωθεί σε αυτούς που αντιδρούν. Δε νομίζω να περιμένει το "μάρκετινγκ" των Α/Α να το συνειδητοποιήσει. Ή αν είναι τόσο ηλίθιος όσο φημολογείται, τότε το να τον πάρεις με το μέρος σου με τα ίδια μέσα που τον παίρνουν με το μέρος τους οι άλλοι, δηλαδή με παιχνίδι εντυπώσεων, δε σε κάνει καλύτερο από τους άλλους.
    Αυτά εν ολίγοις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 4

    CHRIS P
    Διαφωνώ στην τελευταία παράγραφο. Διότι ο "νοικοκυραίος" (ούτε αρνητική ούτε θετική φόρτιση από μένα) που εξαθλιώνεται καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον συμβιβασμό και στην διεκδίκηση ή οποία με τη σειρά της μπορεί να είναι ατομική ή συλλογική. Ασχέτως χώρου (αναρχικού, αριστεράς κτλ.) για την δημιουργία κινήματος, το οποίο συνιστά ντε φάκτο συλλογική διεκδίκηση, πρέπει να πείσεις τον κόσμο για τη δίκαιο των αιτημάτων αφενός και για την το ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την διεκδίκησή τους.
    Συνεπώς αυτό το μάρκετινγκ πού τόσο αρνητικά έχει χαρακτηριστεί σαν έννοια (και όχι αδικώς πολλές φορές) δεν είναι ακριβώς ασήμαντη υπόθεση. Σε μια κοινωνία θεάματος μπορείς είτε να δρας στο περιθώριο είτε να βρείς τρόπους να κάνεις τη δράση σου γνωστή. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ποιοι τρόποι μπορεί να είναι αυτοί, αναγνωρίζω όμως ως μεγάλο όπλο το internet.
    Aπό κει και πέρα όσον αφορά στο κείμενο καθαυτό, είναι προφανές ότι πρόκειται για εσωτερικόκείμενο κριτικής για τον Α/Α χώρο το οποίο δίνει μια βάση σκέψης ώστε να τεθούν στόχοι και να προταθούν πρακτικές για την επίτευξή τους.
    NIGHT SKY
    Ακριβως τις ιδιες σκεψεις και συζητησεις με αυτα που γραφει το κειμενο εχω κανει και εγω.
    Για μενα ο Αναρχισμος ειναι το ιδανικο κοινωνικοπολιτικο συστημα μεσα στο οποιο θα ηθελα να ζω.
    Παρ'ολα'αυτα, αυτη η απραξια ή και αδιαφορια των αναρχικων συλλογικοτητων να διαδοσουν τις υπεροχες ιδεες και αξιες του Αναρχισμου στην ευρυτερη κοινωνια, ειναι που αποθαρρυνει πολυ κοσμο απο το να οργανωθει στον χωρο.
    Και ειναι πραγματικα κριμα να μην αναπτυσσονται οι καταλληλες πρακτικες (ειτε απο αδιαφορια ειτε απο εσωτερικες διαφωνιες), ωστε να γινουν γνωστες οι αναρχικες θεωριες και αντιληψεις στον κοσμο ο οποιος τελικα μενει με μια τελειως λανθασμενη εικονα για το ποια ειναι η ιδεολογια και η φιλοσοφια ενος (συνειδητοποιημενου) αναρχικου.

    LEPER JESUS
    Γενικώς, πάντως ας μη λέμε πράγματα ''απλά για να τα πούμε''. Και αναφέρομαι για παράδειγμα σε κάτι τέτοιο:
    Παρ'ολα'αυτα, αυτη η απραξια ή και αδιαφορια των αναρχικων συλλογικοτητων να διαδοσουν τις υπεροχες ιδεες και αξιες του Αναρχισμου στην ευρυτερη κοινωνια, ειναι που αποθαρρυνει πολυ κοσμο απο το να οργανωθει στον χωρο.
    Δηλαδή, είσαι τόσο απόλυτος. Φυσικά δε θα αγιοποιήσω το αναρχικό κίνημα στην Ελλάδα (αυτό έλειπε). Αλλά ας μην περνάμε στο άλλο άκρο. Που τη βλέπεις την απραξία και την αδιαφορία; Συναυλίες, εφημερίδες, προβολές, πορείες, παρεμβάσεις, καταλήψεις, ελεύθερες κουζίνες και χίλια δυο άλλα. Το indymedia κάθε μέρα έχει στο ημερολόγιο δεν ξέρω και γω πόσες εκδηλώσεις. Δηλαδή, ΟΚ, ας προσέχουμε λίγο τι λέμε. Ναι, μπορεί να γίνει μια κουβέντα για την αποτελεσματικότητα όλων των παραπάνω, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που ειπώθηκε ότι οι αναρχικές συλλογικότητες έχουν απραξία/αδιαφορία. Και φυσικά αναφέρομαι σε στέκια/καταλήψεις που είναι ανοιχτά και κοινωνικά, ε.
    Τώρα γενικά για το αναρχικό κίνημα στην Ελλάδα μπορείς να μιλάς για ώρες και για πολλά θέματα. Να σημειώσω δύο πράγματα θα ήθελα:
    1. Φυσικά και κανένας αναρχικός δεν έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πως θα φτάσουμε στην ιδανική κοινωνία. Και όταν λέω συγκεκριμένο σχέδιο εννοώ βήματα, α, β, γ και τσουπ φτάσαμε. Και, αν θέλετε τη γνώμη μου, ευτυχώς που δεν υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο.
    2. Ένα θέμα για το οποίο θα ήθελα να ακούσω γνώμες από άτομα που έχουν ασχοληθεί με το ''χώρο'' είναι η θέληση του κράτους να δημιουργήσει 2 ακραίους πόλους στην ελληνική κοινωνία (ο ένας περιλαμβάνει ειρηνικές διαδηλώσεις, νομιμότητα κλπ. και ο άλλος νυχτερινά, παρανομία κλπ.) και πώς ο χώρος μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτήν την κατάσταση (δημιουργία τρίτου πόλου; όπου θα υπάρχει λίγο από εδώ και λίγο από εκεί κλπ.). Γιατί, σίγουρα θα το έχετε καταλάβει, προς τα εκεί πάει η δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 5

    NIGHT SKY
    Εχεις δικιο σε αυτα που λες και οντως ημουν αρκετα ισοπεδωτικος.
    Αλλα ολα αυτα που αναφερεις ειναι περισσοτερο για ''εσωτερικη καταναλωση'' ή τουλαχιστον θα προσελκυσουν ατομα που ηδη γνωριζουν καποια πραγματα και ηδη εχουν συνειδητοποιησει καποιες καταστασεις, ωστε να τους κανουν να ασχοληθουν με αυτες τις δραστηριοτητες που λες.
    Εννοω οτι δεν υπαρχει ενημερωση για τον κοσμο εκεινον, τον οποιο καποιοι παραπανω ονομασαν ''νοικοκυραιοι''. Που δυστυχως ή ευτυχως τα πολιτικα πραγματα της χωρας καθοριζονται σε μεγαλο βαθμο απο αυτους καθως αποτελουν την πλατια (και αβουλη) μαζα της κοινωνιας. Και η πικρη αληθεια ειναι οτι ο αναρχικος χωρος πασχει απο συγκροτημενο πολιτικο λογο και θεσεις.
    Το θεμα ειναι τι θα γινει με αυτους και πως μπορουν οι ιδεες του αναρχισμου να φτασουν στα δικα τους αυτια.
    Θα μου πεις οτι με το ζορι δεν θα κατσουν να ακουσουν αν δεν ενδιαφερθουν και οι ιδιοι απο μονοι τους να δουν ''τι παιζει'', καθως δυσκολα θα σηκωθουν απο τον καναπε να ψαξουν και την διαφορετικη αποψη περα απο την συνηθισμενη των καθιερωμενων ΜΜΕ.
    Παρ'ολ'αυτα πιστευω πως αξιζει να γινει μια τετοια ευρεια προσπαθεια ή τουλαχιστον οι ηδη υπαρχουσες δραστηριοτητες να εχουν καλυτερο ''marketing'' οπως πολυ ευστοχα ανεφεραν καποια ατομα.

    WORST ENEMY
    Eγώ πιστεύω ότι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα για να φτάσουν στα αυτιά του κοσμάκη οι αναρχικές ιδέες είναι να οργανώθουν λίγο περισσότερο τα στέκια και οι καταλήψεις πανελλαδικώς ώστε να συνεργαστούν και να προκύψει έτσι μια συλλογικότερη και μαζικότερη προσπάθεια και δράση...

    ELLANOR
    Μάνο, αν έχεις περιέργεια να μάθεις 5 πράγματα παραπάνω για τον αναρχικό χώρο και τις ιδέες του, θα σου πρότεινα να διαβάσεις κανένα βιβλίο σχετικό με το θέμα καλύτερα - κατά προτίμηση, επιστημονικού επιπέδου, για παράδειγμα κανένα βιβλίο κοινωνικών επιστημών που να αναφέρεται στον αναρχισμό, τις ιδέες, τις πρακτικές και την ιστορία του.
    Γιατί κατα τ' άλλα απο το συγκεριμένο κείμενο σαφώς δε μαθαίνει κανείς και τίποτα το τρομερό. Περισσότερο ως μια - ψύχραιμη και λογικότατη - εκμυστήρευση κάποιων απόψεων θα το χαρακτήριζα. Πάντως ναι, μια τάση στην υπερ-γενίκευση (ειδικά εκεί που λέει για το κράτος) την έχει.
    Ακόμα και έτσι, λίγο πολύ βρίσκω σωστό και ψύχραιμο τον τόνο του παιδιού που το έγραψε. Και για να γράψω και λίγο αναλύτικότερα τη γνώμη μου και να εξηγήσω τι εννοούσα πριν με τους "κακούς αναρχικούς εν Ελλάδι" που είπα... ας προσπεράσω το σημείο που λέει για το κράτος και πόσο βλαβερό είναι κλπ κλπ (παρουσιάζοντας έτσι το κράτος μας διαφεύγει ο ρόλος των πολιτών των ίδιων στην αναπαραγωγή του και πως σε τελική ανάλυση χρειάζεται και η συναίνεση για να εδραιωθεί οποιαδήποτε μορφή εξουσίας), και ας πάω στην ουσία του κειμένου για μένα:
    Στην κριτική που ασκεί στους ίδιους τους αναρχικούς. Πως, απλά, δεν προωθούν τις ιδέες τους "προς τα έξω" με τον σωστό και τον κατάλληλο τρόπο, και έτσι δεν κατορθωνουν να επηρεάσουν τις "μάζες", που τους θεωρούν "επικίνδυνους", "βάνδαλους", "αλήτες" κλπ.
    Γιατί, οκ, οι "απέξω", οι "νοικοκυραίοι" επηρεάζονται απο τα ΜΜΕ, απο τις προπαγάνδες, απο τα κόμματα κλπ, και θεωρούν ως πρόβλημα τον αναρχικό χώρο, ακόμα και ως επικίνδυνους ξέρω γω. Αυτό το ξέρουμε, δεν έχω να προσθέσω κάτι σ' αυτό. Τι γίνεται όμως με τον χώρο αυτόν εκ των έσω του? Συνήθως όσοι ασκούμε αντιπολίτευση σε κάτι τείνουμε να βλέπουμε παντού "έξω" απο μας εχθρούς και αντιπάλους, και μόνο στον δικό μας χώρο όλα είναι καλά. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τον αναρχικό χώρο, αλλά και για όλη την αριστερά στην ουσία, που επιμένει (και θα επιμένει) στις πολυδιασπάσεις και στις αντιπαλότητες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 6

    Και όπως σωστά σημειώνει ο συγγραφέας του κειμένου, και στον αναρχικό χώρο υπάρχει αυτή η πολυδιάσπαση. Αναφέρει σωστά και τον Στίρνερ και την ατομικίστικη εκείνη λογική που για μένα συνιστά πληγή του αναρχισμού και μεγάλο μέρος εκείνου που θεωρώ "κακό" σε ένα ποσοστό (το τονίζω) όσων δηλώνουν "αναρχικοί": θεωρούν πως "αναρχία" είναι μια αχαλίνωτη "ελευθερία", ένας ασύδωτος εγω-τισμός, όπου οποιαδήποτε έννοια "συμμετοχής" σε ένα κοινωνικό σύνολο και σεβασμός των κοινωνικών πλαισίων ισοδυναμεί με "περιορισμό της ελευθερίας", "καταπίεση", κλπ. (και αυτή την εικόνα περί αναρχίας περνάνε και στον πολύ τον κόσμο). Είναι καλοί στο να ασκούν κριτική στους "απέξω", αλλά όταν πρόκειται για μεταξύ τους συνεργασία, ή σε θέματα οργάνωσης ας πούμε, υπάρχει πρόβλημα.
    Έπειτα υπάρχουν "αναρχικοί" που πραγματικά πιστεύουν οτι η βία απο μόνη της αρκεί, ή το να πηγαίνουν κόντρα "στους μπάτσους" ξέρω γω, να γράφουν συνθήματα σε κανένα τοίχο ή να επαναλαμβάνουν κανένα ρητό. Πολλοί απ' αυτούς είναι ζήτημα αν έχουν διαβάσει ποτέ κανένα βιβλίο, και είναι κρίμα, γιατί για μένα - και - ο αναρχισμός χρειάζεται την παιδεία του.
    Αν ο αναρχισμός θέλει να περάσει μια θετική εικόνα στον "έξω κόσμο" για τον εαυτό του, χρειάζεται να είναι ικανός να αντιπροτείνει εναλλακτικές εικόνες στις εικόνες των ΜΜΕ. Όχι μόνο καταστροφή, αλλά και δημιουργικότητα. Με τον λόγο του και με τις πράξεις του. Ο πολύς ο κόσμος δε καταλαβαίνει απο θεωρίες, ούτε απο ουτοπίες, ούτε απο το τι είπε ο Προυντόν ή ο Μπακούνιν, ή τι έγινε το 36 στην Ισπανία ξέρω γω. Ο πολύς κόσμος βλέπει και ζει το τώρα μόνο, και απο αυτό επηρεάζεται. Ο Λένιν το 17 δεν είχε μιλήσει για "σοσιαλισμό" στους Ρώσους. Είχε μιλήσει για "ψωμί και γη για όλους". Αυτό το σύνθημα έπιασε στον κόσμο.
    Και επίσης χρειάζεται αυτή η ικανότητα συνεργασίας, που ούτε ο αριστερός χώρος εδώ που τα λέμε την έχει και ιδιαίτερα, και που προσωπικά δε ξέρω αν μπορώ να ελπίζω σε τίποτα
    BACILLUS Ντάξει. Μεταξύ άλλων, ξέχασε να αναφέρει στο κείμενο του πως η γη είναι στρογγυλή.
    MANSON 21
    Αν και μια χαρά τα λέει ο Έλλανορ θα ήθελα να προσθέσω μερικά πραγματάκια επί του πρακτικού για να γίνουν κατανοητά μερικά πράγματα:
    Οι αναρχικοί στην Ελλάδα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
    1) Αυτούς που ανήκουν στην Αντιεξουσιαστική Κίνηση, την πιο σοβαρή οργάνωση αναρχικών κατά την άποψή μου αν και έχω σοβαρές ενστάσεις μαζί της.
    2) Τους λεγόμενους "μαύρους", δηλαδή άτομα που δραστηριοποιούνται σε διάφορα στέκια, καταλήψεις και συλλογικότητες και
    3) Τους ανένταχτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 7

    Στις δυο πρώτες κατηγορίες θα βρεις μόνο σοβαρά άτομα. Δεν θα βρεις ούτε απλά, ανιδεολογητα μπαχαλάκια, ούτε μηδενιστές, ούτε ατομικιστές. Θα βρεις άτομα που ξέρουν τι θέλουν και είναι συνειδητοποιημένοι. Άλλωστε είναι ο χώρος έτσι που για να μπει κάποιος στην διαδικασία να ασχολείται με συνελεύσεις, παρεμβάσεις κτλ μόνο σοβαρά πολιτικοποιημένος αναρχικός μπορεί να είναι. Στην αριστερά μπορεί να βρεις και ενταγμένους αριστερούς που δεν είναι συνειδητοποιημένοι και αυτό ισχύει λόγω του ότι οι "μηχανισμοί μάρκετινγκ" είναι πολύ πιο ανεπτυγμένοι. Στον α/α χώρο κάποιος ενταγμένος (είτε στην 1 είτε στην 2 κατηγορία) είναι και συνειδητοποιημένος (διαφορετικά άλλωστε δεν θα ήταν ενταγμένος). Στην τρίτη κατηγορία επικρατεί ένας αχταρμάς όπως γίνεται κατανοητό. Μπορείς να βρεις σοβαρά άτομα, μπορείς να βρεις και ηλίθια μπαχαλάκια που απλά δηλώνουν αναρχικοί, μπορείς να βρεις ότι να'ναι.
    Το μεγάλο κουσούρι του αναρχικού χώρου κατά την άποψη μου είναι οι κόντρες που υπάρχουν στην δεύτερη κατηγορία. Υποτίθεται πως ανάμεσα στα στέκια, τις καταλήψεις και τις συλλογικότητες υπάρχει μια αλληλεγγύη, πως ο χώρος αυτός είναι ενιαίος και πως η "διαίρεση" του σε πολλές συλλογικότητες/στέκια/καταλήψεις γίνεται για πρακτικούς σκοπους. Στην πραγματικότητα όμως μόνο έτσι δεν είναι. Δυστηχώς στην δεύτερη κατηγορία υπάρχουν πολλές κόντρες και πολλές διαφωνίες κάτι που αναγκάζει τον χώρο σε μια αμυντική στάση. Το κίνημα θα συσπειρωθεί και θα λειτουργήσει ενωτικά μόνο σε ειδικές καταστάσεις. Θα πρέπει να υπάρξει ένα φαινόμενο Δεκέμβρη, θα πρέπει να την πέσει ο Μαρκογιαννάκης στις καταλήψεις ή θα πρέπει να την πέσει ο Χρυσοχοΐδης στο Ρεσάλτο για να ενωθεί ο χώρος και να συμπορευτεί. Διαφορετικά υπάρχουν κόντρες κάτι που είναι παράλογο την στιγμή που η ύπαρξη κράτους και μόνο θα έπρεπε να αποτελεί λόγο συσπείρωσης. Αυτή η κατάσταση είναι και ο κυριότερος λόγος που στην τρίτη κατηγορία υπαρχουν και σοβαρά άτομα που δεν οργανώνονται. Βέβαια για να μην τα ισωπεδώνουμε όλα υπάρχουν και άτομα που χαλιούνται με αυτή την κατάσταση και ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία και φωνάζουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν για την πολυπόθητη ενώτητα αλλά μάλλον είναι μειοψηφία.
    Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Η δεύτερη κατηγορία πρέπει να λειτουργεί πιο ενιαία όπως ακριβώς λειτουργεί και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση (ώστε να υπάρχουν δύο πόλοι στον χώρο και όχι 100002 όπως τωρα). Έτσι θα πειστούν να οργανωθούν και οι "σοβαροί" ανένταχτοι και από την στιγμή που ο αναρχικός χώρος θα είναι ενιαίος θα μπουν στο περιθώρειο και τα ανιδεολόγητα μπαχαλάκια. Αφού λοιπόν γίνουν οοοολα αυτά θα μπορούμε να μιλάμε με σοβαρούς όρους για παρεμβατικότητα στην κοινωνία. Με την υπάρχουσα κατάσταση είναι αδύνατο ο "νοικοκυραίος" να πειστεί από τον χώρο και πάντα στο άκουσμα της λέξης αναρχικός θα βλέπει ένα μπαχαλάκι να στα σπάει. Ας γίνουν λοιπόν όλα αυτά και μετά θα μπορούμε να μιλάμε με άλλους όρους για προσέγγιση των "νοικοκυραίων". Μέχρι να γίνει αυτό, το να μιλάμε για άνοιγμα του αναρχικού χώρου στην κοινωνία είναι σαν να θέλουμε να φτιάξουμε έναν τοίχο χωρίς τούβλα, απλά και μόνο με τα τρίματα των τούβλων.

    WORST ENEMY
    Aυτό ακριβώς είχα κι εγώ υπόψην μου στο παραπάνω ποστ μου...Με υπερκάλυψες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...
    Το θέμα όμως είναι θα σοβαρευτεί καθόλου η δεύτερη κατιγορία ή αρχίδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 8

    TIMEOUS
    Originally Posted by manos87
    Ο συγκεκριμένος τύπος προσπαθεί (με αφελή κατά τη γνώμη μου επιχειρήματα, όπου αγνοούνται βασικές αρχές όπως ο διαχωρισμός των εξουσιών κτλ) να αποδείξει ότι το κράτος (το οποίο btw προέρχεται από το κρατέω-κρατώ= εξουσιάζω, επικρατώ και όχι από το κρατάω με τη σημερινή του έννοια), το δημοκρατικό κράτος, είναι "κακό" και απάνθρωπο σα θεσμός. Εντάξει, δε νομίζω ότι χρειάζομαι εγώ για να αποδείξω ότι στην ουσία της και στην τέλεια μορφή της, η εξουσία στη δημοκρατία πηγάζει από το λαό. Το έχουν πει άλλοι καλύτερα από μένα και δε θα μπω καν στον κόπο. Θα μπορούσε όμως άνετα να επιχειρηματολογήσει για το τι συμβαίνει στη χώρα μας (ή στην Ευρώπη γενικότερα ή οτιδήποτε) και να πει για όλα τα καρκινώματα της δημοκρατίας εδώ. Και να προσπαθήσει να βρει και από που προέρχονται, αν ήθελε να το προχωρήσει περισσότερο.Τότε θα είχε δίκιο, δε θα είχα τίποτα να του πω. Όμως αυτά που λέει, απλά δεν ισχύουν.

    Τρίτον, εντοπίζει το πρόβλημα του Α/Α στο marketing όπως είπε κάποιος πριν. Στο πως πλασάρονται στον "νοικοκυραίο", την οποία λέξη δεν ξέρω αν τη λέει υποτιμητικά όπως η συντριπτική πλειοψηφία, αλλά εδώ θα κρίνω το συγκεκριμένο κείμενο όπου δε διακρίνεται κάτι τέτοιο. Δεν είναι δεδομένο όμως ότι ο καθένας όταν βιώνει μια κατάσταση που τον εξαθλιώνει, που τον υποβιβάζει, θα αντιδράσει αργά ή γρήγορα; Ή τουλάχιστον, δε θα εναντιωθεί σε αυτούς που αντιδρούν. Δε νομίζω να περιμένει το "μάρκετινγκ" των Α/Α να το συνειδητοποιήσει. Ή αν είναι τόσο ηλίθιος όσο φημολογείται, τότε το να τον πάρεις με το μέρος σου με τα ίδια μέσα που τον παίρνουν με το μέρος τους οι άλλοι, δηλαδή με παιχνίδι εντυπώσεων, δε σε κάνει καλύτερο από τους άλλους.
    Για την 1η παραγραφο: Πιασε και διαβασε τους παλιους θεωρητικους, να δεις τι γραφουν περι κρατους. Το προβλημα δεν ειναι τα καρκινωματα της ελληνικης δημοκρατιας, αλλα ο θεσμος της "δημοκρατιας", οπου θεωρειται ως μεγιστη ελευθερια το δικαιωμα να ψηφιζεις για το ποιος θα σε εξουσιαζει και θα σου παταει το κεφαλι.

    Για την 2η παραγραφο: Δυστυχως ουτε καποια αντιδραση βλεπω απο τους μικροαστους ουτε καμια προθεση για κατι τετοιο. Μαλιστα συχνα κατακρινουν αυτους που αντιδρουν... Οσο για το μπολνταρισμενο, η συντριπτικη πλειοψηφια των αναρχικων πρεπει να συμφωνει μαζι σου. Χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι οτι οταν ενα παλικαρι απο την Αντιεξουσιαστικη Κινηση ειχε βγει στο mega το 2007 με αφορμη τις φοιτητικες πορειες τοτε, ειχε φαει απειρο κραξιμο απο πολλους αναρχικους.
    Quote:
    Originally Posted by red pyramid
    Μα το ζήτημα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν για το καλύτερο και που καταλαβαίνουν τι είναι αναρχία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή θα αλλάξουν μυαλά σε όσους αυτοαποκαλούνται αναρχικοί αλλά είναι μπάχαλοι, ή θα διαχωριστούν απο αυτούς -το πώς είναι δικό τους πρόβλημα- ώστε να μην πέρνει η μπάλα ολόκληρο τον αναρχικό χώρο. Όσο δεν κάνουν κάτι για αυτό τότε είναι μέρος του προβλήματος και οι ίδιοι.
    Quote:
    Originally Posted by manson21
    Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Η δεύτερη κατηγορία πρέπει να λειτουργεί πιο ενιαία όπως ακριβώς λειτουργεί και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση (ώστε να υπάρχουν δύο πόλοι στον χώρο και όχι 100002 όπως τωρα). Έτσι θα πειστούν να οργανωθούν και οι "σοβαροί" ανένταχτοι και από την στιγμή που ο αναρχικός χώρος θα είναι ενιαίος θα μπουν στο περιθώρειο και τα ανιδεολόγητα μπαχαλάκια. Αφού λοιπόν γίνουν οοοολα αυτά θα μπορούμε να μιλάμε με σοβαρούς όρους για παρεμβατικότητα στην κοινωνία. Με την υπάρχουσα κατάσταση είναι αδύνατο ο "νοικοκυραίος" να πειστεί από τον χώρο και πάντα στο άκουσμα της λέξης αναρχικός θα βλέπει ένα μπαχαλάκι να στα σπάει. Ας γίνουν λοιπόν όλα αυτά και μετά θα μπορούμε να μιλάμε με άλλους όρους για προσέγγιση των "νοικοκυραίων". Μέχρι να γίνει αυτό, το να μιλάμε για άνοιγμα του αναρχικού χώρου στην κοινωνία είναι σαν να θέλουμε να φτιάξουμε έναν τοίχο χωρίς τούβλα, απλά και μόνο με τα τρίματα των τούβλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 9

    Λοιπον, αρχικα να απαντησω στον Πυραμιδα. Συμφωνω με την προσπαθεια για αλλαγη μυαλων αυτων που απλως κανουν επεισοδια, θα ηταν πολυ καλη κινηση, αλλα απο την αλλη συνηθως πεφτεις σε τοιχο... Παραδειγμα ειναι οτι στην πορεια στις 6/12 ακουστηκε συνθημα για την ΑΕΚ...

    Οποτε πηγαινουμε στην αλλη λυση που προτεινεις εσυ και ο Μανσον, στην διαχωριση και αποστασιοποιηση των "μπαχαλων". Εδω ανοιγει μεγαλο ζητημα:
    1ον. Ποιος εισαι εσυ ωστε να αποτρεψεις καποιον απο το να διαδηλωσει μαζι σου? Δεν νομιζω να θελει κανεις αναρχικος να καταληξει σε περιφρουρημενες πορειες, σαν αυτες που κοροιδευουμε.
    2ον. Πως μπορεις να κρινεις εσυ αν ο οποιοσδηποτε πεταει πετρες επειδη ειναι καβλωμενος αεκτζης ή επειδη διαβαζει Μπακουνιν, Νετσαγιεφ κλπ κλπ και πιστευει στην επαναστατικη βια εναντια στη βια του κρατους?
    (To "εσυ" δεν πηγαινει σε καποιον απο εσας συγκεκριμενα)

    Το θεμα για μενα δεν ειναι η χρησιμοποιηση βιας και το πως θα καταφερουν οι αναρχικοι να την περιορισουν. Το θεμα ειναι να γινει επιτελους το ανοιγμα αυτο στην κοινωνια, να αρχισει να πειθεται ο κοσμος για τον σκοπο των αναρχικων και να δει οτι οι δρασεις εχουν σημαντικο λογο υπαρξης.
    Quote:
    Originally Posted by Leper Jesus
    2. Ένα θέμα για το οποίο θα ήθελα να ακούσω γνώμες από άτομα που έχουν ασχοληθεί με το ''χώρο'' είναι η θέληση του κράτους να δημιουργήσει 2 ακραίους πόλους στην ελληνική κοινωνία (ο ένας περιλαμβάνει ειρηνικές διαδηλώσεις, νομιμότητα κλπ. και ο άλλος νυχτερινά, παρανομία κλπ.) και πώς ο χώρος μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτήν την κατάσταση (δημιουργία τρίτου πόλου; όπου θα υπάρχει λίγο από εδώ και λίγο από εκεί κλπ.). Γιατί, σίγουρα θα το έχετε καταλάβει, προς τα εκεί πάει η δουλειά.
    Εχεις δικιο σε αυτο που λες για τους 2 πολους. Τουλαχιστον ετσι πρεπει να τα εχει στο μυαλο του ο μεσος ελληνας, οι κακοι μπαχαλοι αναρχικοι και οι καλοι φοιτητικοι συλλογοι κλπ κλπ που κανουν ειρηνικες πορειες.

    Νομιζω παντως πως ο αναρχικος χωρος εδω και καιρο ειναι στον 3ο πολο, με πορειες συγκρουσιακες αλλα και προπαγανδας, παρολο που οι πορειες προπαγανδιστικου χαρακτηρα δεν προβαλλονται ποτε απο τα ΜΜΕ. Την προηγουμενη βδομαδα στην Πατρα υπηρχε η πορεια την Κυριακη με τα σπασιματα (απ'οποιους και να εγιναν, λιγο με ενδιαφερει) και την Πεμπτη υπηρχε πορεια αλληλεγγυης στους συλληφθεντες με προπαγανδιστικο χαρακτηρα, κατα την οποια μαλιστα μοιραστηκαν πολλα φυλλαδια σε περαστικους (καλη κινηση για το ανοιγμα στην κοινωνια που λεγαμε).
    Αν εννοουσες κατι τετοιο με τον 3ο πολο εχει καλως, αλλιως εξηγησε το περαιτερω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 10

    KARVOU
    Originally Posted by manos87
    όμως πάλι το μόνο που διάβασα ήταν αοριστολογίες και γενικεύσεις. Και κυρίως ένα ανούσιο κείμενο, το οποίο βέβαια ήταν αρκετά μετριοπαθές και συνεπώς δεν έλεγε τίποτα κακό κάπου.
    Aυτό ακριβώς. Καταρχάς προσπαθεί να ξεκινήσει ένα "εσωτερικό" διάλογο, γράφοντας πράγματα που πολλά από αυτά θα μπορούσε να τα υποστηρίξει και κάποιος μη αναρχικός και πολλά από αυτά βρίσκουν σύμφωνους και τους μη αριστερούς. Καλή προσπάθεια να χρησιμοποιήσει όπλα σαν αυτά του Καρατζαφέρη (λαϊκισμός κι απλή καθημερινή γλώσσα και επίκληση σε πολλά πράγματα που θα κάνουν τον αναγνώστη να λέει "δίκιο πρέπει να έχει"). Θα ήταν ευχάριστο αν το παράδειγμα του το ακολουθούσαν κι άλλοι, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι να ξεκινούν αυτό τον "ιδεολογικό διάλογο" μέσα τους.

    Παρόλα αυτά, κάποιες πατατούλες πρέπει να τις πέταξε και πάμπολα ερωτήματα δημιούργησε, αλλά επειδή σε αυτό το φόρουμ είσαι καθεστωτικός και του καναπέ αν είσαι ρεφορμιστής, ας μιλήσουν όσοι συμφώνησαν με το παλληκάρι.

    Το μόνο που θα ήθελα να παρακαλέσω αν μπορεί κανείς να ελέγξει την ετυμολογία της λέξης "κράτος" (από λεξικό αρχαίων ελληνικών) γιατί αυτό είναι ένα από τα λίγα που δεν ξέρω αν έκανε πατατούλα ο συγγραφέας του κειμένου.
    Στη Θεογονία, η θεότητα "Κράτος" δεν αναφέρεται στο "κράτος" που μιλάει ο συγγραφέας, αλλά στην αφηρημένη έννοια της δύναμης (επαναλαμβάνω πως έτσι νομίζω). Το "κράτος" για το οποίο μιλάει ο άλλος πρέπει να βγαίνει από το "κρατεός" που απλά έχει κοινές ρίζες με το "κρατάω". Αν κάποιος έχει την καλοσύνη (και το λεξικό) να το κοιτάξει, θα του ήμουν υπόχρεος.
    Επίσης, Ζούγκλα, νομίζω πως ο συγγραφέας του κειμένου δεν είναι υπέρ μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ίσα ίσα υποστηρίζει κάτι πέρα από τη δημοκρατία που θα επιβάλλει (με αυτή τη μορφή κρατικής βίας που λέει) τις απόψεις και τους κανόνες της στα μέλη που μειοψηφούν.

    MANSON 21
    Originally Posted by Timeous
    Οποτε πηγαινουμε στην αλλη λυση που προτεινεις εσυ και ο Μανσον, στην διαχωριση και αποστασιοποιηση των "μπαχαλων". Εδω ανοιγει μεγαλο ζητημα:
    1ον. Ποιος εισαι εσυ ωστε να αποτρεψεις καποιον απο το να διαδηλωσει μαζι σου? Δεν νομιζω να θελει κανεις αναρχικος να καταληξει σε περιφρουρημενες πορειες, σαν αυτες που κοροιδευουμε.
    2ον. Πως μπορεις να κρινεις εσυ αν ο οποιοσδηποτε πεταει πετρες επειδη ειναι καβλωμενος αεκτζης ή επειδη διαβαζει Μπακουνιν, Νετσαγιεφ κλπ κλπ και πιστευει στην επαναστατικη βια εναντια στη βια του κρατους?
    (To "εσυ" δεν πηγαινει σε καποιον απο εσας συγκεκριμενα)
    Για το 1: Προφανώς και δεν θα απαγορεύσεις σε κανέναν να κάνει πορείες μαζί σου, ούτε θα έχεις περιφρούρηση για άλλους πλην των μπάτσων. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, δεν χρειάζεται να τα συζητάμε.
    Για το 2: Εντάξει, στον δρόμο είναι πολύ προφανές το ποιός ανήκει στην πρώτη κατηγορία και ποιός ανήκει στην δεύτερη. Άλλωστε στις πορείες και οι ίδιοι οι αναρχικοί προσπαθούν να περιορίσουν τους μπάχαλους καθώς ξέρουν πως κάνουν κακό και στους ιδιους. Δεν είναι τυχαίο πως οι πορείες στις οποίες συμμετέχουν ως επί το πλείστον αναρχικοί είναι και οι μόνες που ο αναρχικός χώρος δεν προβοκάρεται. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί είναι πιο εύκολο να ελέγχθει η κατάσταση σε αντίθεση με μια πιο μαζική πορεία στην οποία θα λάβει μέρος κάθε καρυδιάς καρύδι.
    Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω πως είμαι κατά της σύγκρουσης και με εκφράζουν μόνο οι ειρηνικές πορείες. Το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύω πως όταν το απαιτούν οι συνθήκες πρέπει να συγκρουστείς και με τους μπάτσους, πιστεύω πως το συμβολικό σπάσιμο μιας τράπεζας δεν είναι κάτι κακό κτλ. Άλλο αυτό και άλλο να σπάνε αμάξια ξέρω'γω και γενικά να γίνονται ενέργειες που είναι βούτυρο στο ψωμί των προβοκατόρων (ή ίσως να γίνονται και απο κάποιους προβοκάτορες που μπλέκονται στον όχλο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 11

    Θεωρώ λοιπόν πως ένας ενωμένος αναρχικός χώρος που μπορεί να κάνει κατανοητή στην κοινωνία την φιλοσοφία του περί σύγκρουσης (φαντάζομαι πως κανένας σοβαρός αναρχικός δεν εκφράζεται από ένα σπάσιμο ενός αμαξιού ή ενός μικρομάγαζου) θα μπορεί αυτόματα να προστατεύεται στα μάτια της κοινής γνώμης όταν γίνονται πράξεις προβοκάτσιας. Έτσι εννοώ την "διαχωριση και αποστασιοποιηση των μπαχαλων".

    LEPER JESUS
    Originally Posted by manson21
    Οι αναρχικοί στην Ελλάδα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

    1) Αυτούς που ανήκουν στην Αντιεξουσιαστική Κίνηση, την πιο σοβαρή οργάνωση αναρχικών κατά την άποψή μου αν και έχω σοβαρές ενστάσεις μαζί της.

    2) Τους λεγόμενους "μαύρους", δηλαδή άτομα που δραστηριοποιούνται σε διάφορα στέκια, καταλήψεις και συλλογικότητες και

    3) Τους ανένταχτους.

    Στις δυο πρώτες κατηγορίες θα βρεις μόνο σοβαρά άτομα. Δεν θα βρεις ούτε απλά, ανιδεολογητα μπαχαλάκια, ούτε μηδενιστές, ούτε ατομικιστές. Θα βρεις άτομα που ξέρουν τι θέλουν και είναι συνειδητοποιημένοι. Άλλωστε είναι ο χώρος έτσι που για να μπει κάποιος στην διαδικασία να ασχολείται με συνελεύσεις, παρεμβάσεις κτλ μόνο σοβαρά πολιτικοποιημένος αναρχικός μπορεί να είναι. Στην αριστερά μπορεί να βρεις και ενταγμένους αριστερούς που δεν είναι συνειδητοποιημένοι και αυτό ισχύει λόγω του ότι οι "μηχανισμοί μάρκετινγκ" είναι πολύ πιο ανεπτυγμένοι. Στον α/α χώρο κάποιος ενταγμένος (είτε στην 1 είτε στην 2 κατηγορία) είναι και συνειδητοποιημένος (διαφορετικά άλλωστε δεν θα ήταν ενταγμένος). Στην τρίτη κατηγορία επικρατεί ένας αχταρμάς όπως γίνεται κατανοητό. Μπορείς να βρεις σοβαρά άτομα, μπορείς να βρεις και ηλίθια μπαχαλάκια που απλά δηλώνουν αναρχικοί, μπορείς να βρεις ότι να'ναι.

    Το μεγάλο κουσούρι του αναρχικού χώρου κατά την άποψη μου είναι οι κόντρες που υπάρχουν στην δεύτερη κατηγορία. Υποτίθεται πως ανάμεσα στα στέκια, τις καταλήψεις και τις συλλογικότητες υπάρχει μια αλληλεγγύη, πως ο χώρος αυτός είναι ενιαίος και πως η "διαίρεση" του σε πολλές συλλογικότητες/στέκια/καταλήψεις γίνεται για πρακτικούς σκοπους. Στην πραγματικότητα όμως μόνο έτσι δεν είναι. Δυστηχώς στην δεύτερη κατηγορία υπάρχουν πολλές κόντρες και πολλές διαφωνίες κάτι που αναγκάζει τον χώρο σε μια αμυντική στάση. Το κίνημα θα συσπειρωθεί και θα λειτουργήσει ενωτικά μόνο σε ειδικές καταστάσεις. Θα πρέπει να υπάρξει ένα φαινόμενο Δεκέμβρη, θα πρέπει να την πέσει ο Μαρκογιαννάκης στις καταλήψεις ή θα πρέπει να την πέσει ο Χρυσοχοΐδης στο Ρεσάλτο για να ενωθεί ο χώρος και να συμπορευτεί. Διαφορετικά υπάρχουν κόντρες κάτι που είναι παράλογο την στιγμή που η ύπαρξη κράτους και μόνο θα έπρεπε να αποτελεί λόγο συσπείρωσης. Αυτή η κατάσταση είναι και ο κυριότερος λόγος που στην τρίτη κατηγορία υπαρχουν και σοβαρά άτομα που δεν οργανώνονται. Βέβαια για να μην τα ισωπεδώνουμε όλα υπάρχουν και άτομα που χαλιούνται με αυτή την κατάσταση και ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία και φωνάζουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν για την πολυπόθητη ενώτητα αλλά μάλλον είναι μειοψηφία.

    Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Η δεύτερη κατηγορία πρέπει να λειτουργεί πιο ενιαία όπως ακριβώς λειτουργεί και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση (ώστε να υπάρχουν δύο πόλοι στον χώρο και όχι 100002 όπως τωρα). Έτσι θα πειστούν να οργανωθούν και οι "σοβαροί" ανένταχτοι και από την στιγμή που ο αναρχικός χώρος θα είναι ενιαίος θα μπουν στο περιθώρειο και τα ανιδεολόγητα μπαχαλάκια. Αφού λοιπόν γίνουν οοοολα αυτά θα μπορούμε να μιλάμε με σοβαρούς όρους για παρεμβατικότητα στην κοινωνία. Με την υπάρχουσα κατάσταση είναι αδύνατο ο "νοικοκυραίος" να πειστεί από τον χώρο και πάντα στο άκουσμα της λέξης αναρχικός θα βλέπει ένα μπαχαλάκι να στα σπάει. Ας γίνουν λοιπόν όλα αυτά και μετά θα μπορούμε να μιλάμε με άλλους όρους για προσέγγιση των "νοικοκυραίων". Μέχρι να γίνει αυτό, το να μιλάμε για άνοιγμα του αναρχικού χώρου στην κοινωνία είναι σαν να θέλουμε να φτιάξουμε έναν τοίχο χωρίς τούβλα, απλά και μόνο με τα τρίματα των τούβλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 12

    Χμ, ομολογουμένως διαφωνώ σε πολλά. Καλύτερα, κουβέντα να γίνεται. Πάμε, λοιπόν (σημείωση: ό,τι σχολιάζω, το σχολιάζω σχετικά με τον α/α χώρο της Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα τα πράγματα ίσως να διαφέρουν και λίγο) :

    1. Καταρχήν κάτι ''τυπικό'', την ΑΚ δε θα την έλεγα ''οργάνωση αναρχικών''. Οι ίδιοι δεν αυτοαποκαλούνται αναρχικοί, οι αναρχικοί (επί των πλείστων) διαφωνούν σε πολλά μαζί τους (εξ ου και οι ξεχωριστές διαδρομές τους), οπότε η ΑΚ για μένα είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

    2. Τώρα, ''μάυροι''... Μαύρη αναρχία δε θεωρώ συλλογικότητες και στέκια αλλά πιο σκληροπηρυνικές ομάδες. Αναφέρομαι σε Θεσσ/νίκη πάντα.

    3. Ανένταχτοι... Δε βρίσκω σωστή την ορολογία. Όταν ακούω κάποιον να αυτοαποκαλείται ''ανένταχτος'' συνήθως είναι κάποιος απολιτίκ ή πολιτικοποιημένο άτομο που δε θέλει να ''χρωματιστεί''. Ε, ο αναρχικός δεν μπορεί να είναι ανένταχτος, κατά τη γνώμη μου. Έχει, μια πολιτική ιδεολογία όπως και να το κάνουμε. Γενικώς βρήκα κάπως μπερδεμένη αυτήν την ταξινόμηση του.

    4. Εννοείται ότι στις 2 πρώτες κατηγορίες δεν είναι όλοι σοβαροί, ε.

    5. Και στην αναρχία θα βρεις άτομα λόγω ''μάρκετινγκ'' (ή πιο σωστά λόγω ''lifestyle''). Ίσως και περισσότερα από την αριστερά μη σου πω.

    6. Δεν μπορώ να καταλάβω, τώρα, όλο αυτό που λέτε για κόντρες, ενοποίηση των καταλήψεων κλπ. Δε μιλάμε για γηπεδικές κόντρες (συνήθως), αλλά για πολιτικές διαφορές. Υπάρχει ένα μίνιμουμ (πολλές και φορές και μάξιμουμ) συνεργασίας, π.χ. κοινές πορείες, παρεμβάσεις κλπ., αλλά κάθε κατάληψη οφείλει να έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά. Επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι στη Θεσσαλονίκη. Η ΑΚ που αναφέρεις σαν πρότυπο οργάνωσης δεν έχει καταφέρει κάτι το ουσιώδες κατά τη γνώμη μου σε αυτόν τον τομέα. Έχει τη φιλοσοφία ''όλοι οι καλοί χωράνε, οικολόγοι, αριστεροί, αντιεξουσιαστές, προοδευτικοί μπλα μπλα μπλα'', αλλά αυτό αργά ή γρήγορα ξεφουσκώνει. Η λεγόμενη και ''λογική του μετώπου''. Για να μη φανώ σαν κράχτης της ΑΚ, ομολογώ ότι την παραδέχομαι σε κάποιους άλλους τομείς, αλλά στον τομέα της οργάνωσης τη βρίσκω εντελώς ευκαιριακή και δήθεν. Anyway, προσωπικές απόψεις οι παραπάνω, θα χαρώ να ακούσω και άλλες απόψεις.

    Α, και για την ταξινόμηση που έβαλες παραπάνω, π.χ. εγώ θα 'λεγα ΑΚ (αν θες να τους εντάξεις), στέκια/καταλήψεις, περιφέρεια. Αλλά δεν μπορώ να κάνω τις διακρίσεις που έκανες εσύ σε ''σοβαρούς και μπάχαλους''. Σοβαροί και μπάχαλοι υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες (με εξαίρεση την ΑΚ, ΟΚ).
    MANSON 21
    . ΟΚ, η ΑΚ δεν είναι ακριβώς οργάνωση αναρχικών αν και όλοι όσοι ανήκουν σε αυτή πάνω-κάτω αναρχικοί αυτοαποκαλούνται. Εντάξει, πάντως αυτό είναι μια τυπική διαφωνία όπως αναφέρεις και εσύ.
    2. "Μαύροι" είναι ξεκάθαρο πως αποκαλούνται όσοι συμμετέχουν σε στέκια, καταλήψεις και συλλογικότητες. Τι εννοείς όταν λες πιο σκλυροπηρυνικές ομάδες; Κάτι σαν τους "πυρήνες"; Δεν νομίζω.. Είναι ξεκάθαρο πως με τον γενικό χαρακτηρισμό "μαυρος" εννοούμε τους παραπάνω.
    3. Άλλη μια τυπική διαφωνία. ΟΚ, ένας αναρχικός έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για το σύστημα αλλά ας μην κολλάμε στις λέξεις. Με αυτή την λογική δεν υπάρχει κανένας ανένταχτος σε κανέναν χώρο. Ακόμα και οι απολιτικ είναι ενταγμένοι κάπου από την στιγμή που με την στάση ζωής τους έχουν πάρει θέση για όλα τα ζητήματα της κοινωνίας. Κάποιος που δεν είναι ενταγμένος σε μια αναρχική ομάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ανένταχτος. Ανένταχτοι αναρχικοί υπάρχουν και είναι αυτοί που δεν συμμετέχουν πουθενά συγκεκριμένα.
    4. Ρε συ Λεπρέ ας μην περνάμε από κόσκινο όλες τις λέξεις. Όταν λέω "σοβαροί" εννοώ "συνηδειτοποιημένα άτομα". Και ναι, πιστεύω πως με την δομή που έχει ο χώρος δύσκολα μπορείς να βρεις ένα μη συνηδειτοποιημένο άτομο σε μια κατάληψη ή σε μια συλλογικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 13

    5. Όχι.. Θα βρεις πολλά παιδάκια που δηλώνουν αναρχικοί κτλ χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς είναι, ακόμα και περισσότερους από την αριστερά ΑΛΛΑ μέσα σε καταλήψεις, στέκια και συλλογικότητες θα βρεις ελάχιστους. Με άλλα λόγια τα άτομα που βρίσκονται στον χώρο λόγω ''lifestyle''είναι ανένταχτοι (ας μην δαιμονοποιούμε την λέξη). Χωρίς βέβαια να σημαίνει πως όποιος είναι ανένταχτος έχει αυτή την ιδεολογία λόγω "lifestyle" (έχω εξηγήσει την άποψή μου στο άλλο post).
    6. Μάλλον μικροπολιτικές διαφορές θα έλεγα πως υπάρχουν. Λογικές "μικρομάγαζων" θα της ονόμαζα καλύτερα. Σίγουρα πολλές καταλήψεις και πολλά στέκια έχουν αδελφικούς δεσμούς μεταξύ τους αλλά δυστηχώς στον χώρο υπάρχουν "κλίκες". Δεν ξέρω τι ισχύει στην Θεσσαλονίκη, έχω μείνει μόνο ένα εξάμηνο εκεί και δεν μπορώ να εκφέρω απόλυτη άποψη αλλά νομίζω πως εκεί η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από της Αθήνας. Α! Και όπως θα δεις στο post μου, δεν θεωρώ την ΑΚ ΠΡΟΤΥΠΟ οργάνωσης. Έχω γράψει πως έχω σοβαρές ενστάσεις μαζί της (αν δεν είχα θα ήμουν ΑΚίτης) αλλά παρ'΄όλα αυτά την θεωρώ την πιο ΣΟΒΑΡΗ οργάνωση στον χώρο.
    LEPER JESUS
    2. "Μαύροι" είναι ξεκάθαρο πως αποκαλούνται όσοι συμμετέχουν σε στέκια, καταλήψεις και συλλογικότητες. Τι εννοείς όταν λες πιο σκλυροπηρυνικές ομάδες; Κάτι σαν τους "πυρήνες"; Δεν νομίζω.. Είναι ξεκάθαρο πως με τον γενικό χαρακτηρισμό "μαυρος" εννοούμε τους παραπάνω.
    Όπως είπα και πριν ίσως διαφέρουν κάπως τα πράγματα στην Αθήνα. Σαν μαύρη αναρχία δε θα αναφερόμουνα στην Υφανέτ π.χ. αλλά σε άτομα (ή ομάδες ατόμων) που κατεβαίνουν σε κάθε πορεία (σχεδόν) εξοπλισμένοι και με λίγο πιο αυξημένο επίπεδο βίας από το συνηθισμένο.
    4. Ρε συ Λεπρέ ας μην περνάμε από κόσκινο όλες τις λέξεις. Όταν λέω "σοβαροί" εννοώ "συνηδειτοποιημένα άτομα". Και ναι, πιστεύω πως με την δομή που έχει ο χώρος δύσκολα μπορείς να βρεις ένα μη συνηδειτοποιημένο άτομο σε μια κατάληψη ή σε μια συλλογικότητα.
    5. Όχι.. Θα βρεις πολλά παιδάκια που δηλώνουν αναρχικοί κτλ χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς είναι, ακόμα και περισσότερους από την αριστερά ΑΛΛΑ μέσα σε καταλήψεις, στέκια και συλλογικότητες θα βρεις ελάχιστους. Με άλλα λόγια τα άτομα που βρίσκονται στον χώρο λόγω ''lifestyle''είναι ανένταχτοι (ας μην δαιμονοποιούμε την λέξη). Χωρίς βέβαια να σημαίνει πως όποιος είναι ανένταχτος έχει αυτή την ιδεολογία λόγω "lifestyle" (έχω εξηγήσει την άποψή μου στο άλλο post).
    'Νταξ΄, διαφωνώ κάθετα. Υπάρχουν άτομα που είναι σε συλλογικότητες και είναι πέρα βρέχει σαν άτομα. Άτομα που αργά ή γρήγορα θα ενθουσιαστούν με κάτι άλλο. Σίγουρα η πλειοψηφία αυτών που είναι χρόνια σε τέτοιες συλλογικότητες δεν είναι έτσι, αλλά τόσα χρόνια οι ''κομήτες'' είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.
    Α! Και όπως θα δεις στο post μου, δεν θεωρώ την ΑΚ ΠΡΟΤΥΠΟ οργάνωσης. Έχω γράψει πως έχω σοβαρές ενστάσεις μαζί της (αν δεν είχα θα ήμουν ΑΚίτης) αλλά παρ'΄όλα αυτά την θεωρώ την πιο ΣΟΒΑΡΗ οργάνωση στον χώρο.
    Ναι, δεν είπες τη λέξη πρότυπο, απλώς διάβασα αυτήν τη φράση σου, και την ερμήνευσα έτσι: H δεύτερη κατηγορία πρέπει να λειτουργεί πιο ενιαία όπως ακριβώς λειτουργεί και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση .

    KIRATZOS
    Στα ον τοπικ(εχουμε ξεφυγει λιγο?)
    Οσον αφορα το γιατι ο α/α χωρος δεν εχει τη δημοφιλια που θα μπορουσε στη κοινωνια ειναι λιγο πιο συνθετο θεμα απο την οργανωση του και τι βγαινει προς τα εξω μεσω της παραπληροφορησης των ΜΜΕ η και των δρασεων του ιδιου του χωρου.Και αυτο ειναι η ιδια του η ιδεολογια και η αντιδραση σε ορισμενα πραγματα που στη κοινωνια μας ειναι παρα πολυ καλα στερεωμενα στις συνειδησεις ολων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΑΠΟ ΤΟ FORUM TOY http://www.rocking.gr/ 14

    Ενα παραδειγμα που σκεφτομουν προσφατα ειναι το πανεπιστημιο, οι σπουδες μας και ο ρολος που αυτες εχουν.Ο ρολος πανεπιστημιου ειναι να βγουμε με μια ταμπελα στη κοινωνια.Να γινουμε καλυτεροι απο τους αλλους και να εξουσιαζουμε αυτους που δεν πηγαν πανεπιστημιο η που δεν τα καταφεραν τοσο καλα.Οι καθηγητες εκτος απο την εξουσια πανω στους φοιτητες εχουν και ως στοχο την παροχη συγκεκριμενης πληροφοριας που ως ''διανοιες'' βρισκονται στο απυροβλητο..Και ενα σωρο αλλα πραγματα..Τελικα αν υποστηριζεις μια αναρχικη ιδεολογια..Τι κανεις?Συνεχιζεις τις σπουδες σου και τελειωνεις το πανεπιστημιο?Δεν το κανεις?Πως μπορεις να περασεις κατι τετοιο σε εναν ανθρωπο που ισως καταλαβαινει απο αστυνομικη βια ισως και απο κρατικη βια γενικοτερα αλλα γενικως ακολουθει μαι αριστερη λογικη των πραγματων(εστω αυτος..)..
    Να ενας προβληματισμος περα απο τη συνοχη των αναρχικων μεταξυ τους.(που εχει και συνεχεια αλλα ηθελα να δωσω το στιγμα της σκεψης μου)

    BEFORE THE DAWN
    Αναφερεσαι στο προβλημα ελλειψης "προγραμματικων θεσεων δρασης" του αναρχισμου μαλλον. Δλδ περα απο αλληλεγγυη και κινητοποιησεις σε ετερο-προσδιοριζομενα θεματα (κρατικη καταστολη, μεταναστευτικο κλπ) διερωτασαι τι εχει να προτεινειο αναρχικος χωρος περα απο καταληψεις / στεκια και πολιτιστικες πρωτοβουλιες. Υπαρχει ενα σαφες "κενο" που προσπαθει να καλυψει ο χωρος με συνεχη αντικρατικο ακτιβισμο. Το κενο αυτο προεκυψε τοσο ιστορικα οσο και στην συγχρονη εκδοχη του "μητροπολιτικου" αναρχισμου απο το '60 κ μετα. Υπηρξε παντως ενα τμημα του αναρχικου χωρου που προσπαθησε να καλυψει, θεωρητικα και πρακτικα, αυτο το 'κενο', και αυτοι ηταν ας πουμε πιο κοντα στους κομμουνιστες, παρα τις διαφοροποιησεις και συγκρουσεις: Κροποτκιν, Ντουρουτι, Γκολντμαν, οι αναρχοκομμουνιστες του πρωτου Σοβιετ της Βαυαριας...
    Βεβαια ειναι αρκετα ετεροκλητος ο χωρος και περαν της ΑΚ που προσπαθει να δωσει ενα κεντρικο στιγμα πολιτικης παρουσιας και δρασης, τα διαφορα στεκια και συλλογικοτητες δυστυχως δεν δινουν καμια συνολικη προοπτικη, ακριβως λογω ελλειψης μεθοδολογιας για το ζητημα της εξουσιας και του κρατους. Και αυτο οπως σωστα επισημαινεις δεν εξαντλειται στο "κεντρικο" ζητημα ('ακυρο-αποχη') αλλα και σε καθημερινα ζητηματα οπως πχ τη συμμετοχη ή οχι σε μια Γενικη Συνελευση Συλλογου Φοιτητων! Ας πουμε τωρα που τα διαφορα ιερατεια αξιωνουν την καταργηση του ασυλου, δεν χρειαζεται μια μαζικη απαντηση απο ΓΣ συλλογων που θα υπερασπιστουν το ασυλο? Πώς ομως θα γινει αυτο αν θεωρουν ορισμενοι οτι η συμμετοχη (και η ψηφος!) σε τετοιες διαδικασιες συνιστα "αλλοτριωση" ή "ενσωματωση"? Και αν ειναι οντως ετσι, ποιο εναλλακτικο σχεδιο δρασης προτεινεται που θα ξεπερασει επιτυχημενα αυτην την ενσωματωμενη-γραφειοκρατικη κλπ διαδικασια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Σαν ασθενης που πασχω κ εγω συγκεκριμενα απο τι το αφηνω στους υγιεις που τους αρεσουν να κανουν διαγνωσεις θαηθελα να πω και εγω κατι εαν επιτρεπετε.Τοσα λογια για να απαντηθει το ερωτημα αν η βια ειναι καλη η κακη η'αξιωματικα ηθικη η' αναλογως τη περιπτωση η' απο ποιον προς ποιον η' ειναι σχετικη και οτι ακομα και 5 εκτομ.ελληνες να συμφωνησουν παλι η βια θα χρειαστει κτλπ.
    Προφανως καποιοι απο τους γραφοντες εχουν χρησιμοποιησει βια γιατι προφανως πιστευουν στη χρηση αυτης σε ενα βαθμο δεν εξεταζω τη αιτια την δικαιολογια δεν υπαρχει για μενα διλημμα...Οταν δεν μπορεις να λυσεις το προβλημα με αυτο το που εχεις μεσα στο κεφαλι σου αλογιστα μετα το μονο που σου μενει ειναι να χρησιμοποιησεις το καυκαλο για οπλο.
    ΣΥΓΝΩΜΗ παλικαρια αλλα νομιζω οτι χρυσωνετε το χαπι στον εαυτο σας με τις δικες σας κοσμοθεωριες ακριβως οπως ξερω οτι κανουν κ οι απεναντι απο εσας.Ενταξει αν διυλιζεις και το κωνωπα μπορει να βγαλεις αλατι..Και η πιτα ολοκληρη κ ο σκυλος χορτατος ομως ΔΕΝ...Δωσατε,φαγατε,προχωρηστε στο παρακατω αλλα μην δικαιολογειτε τη βια οτι χωρις αυτην δεν μπορουν να αλλαξουν καποια πραγματα.Πιστευω οτι οποιος προσπαθει να ανατρεψει καταστασεις με βια ειναι αναγκασμενος να ζησει με την απειλη αυτης...Οι"αλλοι" δεν προκειτε να εξαφανιστουν απλως θα παρουν τη δικια σας θεση...Αυτο ομως που δεν μπορουν να προταξουν ειναι η αγαπη και η ανεκτικοτητα ανεξαρτητως φυλης κ θρησκειας.
    Με λιγα λογια θελω να πω δεν θελει "κοπο" θελει τροπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Domatio 13
    ΠΟλύ δύσκολο θέμα, αλλά κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα είναι η άσκοπη βία και το σόου που δίνουν κάποιοι. Σε συμβολικό επίπεδο την καταλαβαίνω, αλλά όταν ο συμβολισμός τείνει να γίνει ουσία, τότε υπάρχει πρόβλημα και θα συμφωνήσω μαζί σου. Αν στην "πέσει" ένας φασίστας αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσεις βία και είναι εντελώς ανθρώπινο εκείνη τη στιγμή να το κάνεις. Και στο κάτω-κάτω ο Αναρχισμός δεν είναι βία. Έτσι αμαυρώνεται, σε καμία περίπτωση δεν εξυψώνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή