Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Ο Ξένιος Δίας, Οι Μετανάστες, ο Συ.ριζ.α. Και Οι Αρχαίοι




Ο τρόπος λεκτικής αντιμετώπισης από τον Συ.ριζ.α (συγκεκριμένα αναφέρομαι στα γραφόμενα για τον θεσμό του Ξενίου Διός ή της Ξενίας Αθηνάς) του επίκαιρου θέματος των επιχειρήσεων του Κράτους εναντίον των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, επανέφερε στο μυαλό μου τις συχνές και απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις της Σύνολης Αριστεράς (Μαρξιστογενούς και Αναρχικής) για αυτό το θέμα.
Μιλώντας όμως συγκεκριμένα για την ανακοίνωση του Συ.ριζ.α θέλω να γράψω κάποια πράγματα.
Είναι επικοινωνιακά όσο και ουσιαστικά πολύ σωστό να τονίσεις την ημερομηνία (4η Αυγούστου 2012), που άρχισε αυτή η επιχείρηση και να την συνδέσεις με την αποφράδα ημέρα που επεβλήθη άλλο ένα στρατιωτικό (δικτατορικό το συγκεκριμένο) καθεστώς στην ελληνική πολιτική σκηνή του Μεσοπολέμου, αυτό δηλαδή του δικτάτορα Μεταξά. Ως εδώ καλά. Το επικοινωνιακό παιχνίδι φαίνεται εύκολο και ανεμπόδιστο.
Στη συνέχεια όμως η ανακοίνωση επιθυμεί να πληροφορήσει τον Σαμαρά για το τί σημαίνει Ξένιος Δίας κι εκεί το παιχνίδι απλώς χάνει την ουσία του.

Εξηγούμαι.

1) Το απόσπασμα περί "Ξενίου Διός" αναφέρει επί λέξει τα εξής:
"Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία εθεωρείτο πράξη αρετής. Τους ξένους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία, όπως και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης. Υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και εθεωρείτο αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους."

Αν μπείτε στο παρακάτω link θα διαβάσετε ακριβώς την ίδια παράγραφο:
 http://stardust30.wordpress.com/2008/09/23/xenioszeusoorismostisfilokseniasstinarxaiaellada/

Δικαιούμαι λοιπόν να ρωτήσω:
Με αυτόν τον τρόπο, έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο, θα αντιδράσει ένα διογκωμένο πλέον κομμάτι της Αριστεράς στις ενέργειες της κυβέρνησης;
Αντιγράφεις που αντιγράφεις, δεν μπορείς να το γράψεις με δικά σου λόγια;

Η ανάρτηση που περιέχει τα παραπάνω είναι γραμμένη το 2008.
Ίσως το συγκεκριμένο blog να ανήκει σε κάποιο στελέχος του Συ.ριζ.α, δεν το γνωρίζω.
Αυτό όμως δεν θεωρώ πως δικαιολογεί την προχειρότητα, την αντιγραφή…  

Η λεκτική αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος με επιχειρήματα, που και αστικής προέλευσης είναι και συχνά υιοθετημένης κατά ένα μεγάλο μέρος της από την Ακροδεξιά, ώστε να έχει τελικά ο Συ.ριζ.α. τη  δυνατότητα να απευθυνθεί σε ένα κοινό, που τώρα πιά είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ήταν, αφού γίνεται, πρέπει να γίνεται σωστά.
Όταν δεν επιθυμείς να προβάλεις επιχειρήματα ταξικής, διαλεκτικής υφής, αφού δεν θες αναφερθείς σε καπιταλιστικές-ανταγωνιστικές αγορές, σε μεγάλο- ή μικρό- αυτοκρατορικούς πολέμους, που οδηγούν τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων ζωτικών τόπων, τουλάχιστον κάνε το σωστά.

2) Ο Αριστερός χώρος αν είναι κάτι ή έπρεπε να είναι, αυτό το κάτι δεν μπορεί να είναι παρά Αλήθεια.
Ο Αριστερός υπηρετεί την αλήθεια του ανθρώπου, της ιστορίας, την αλήθεια της ανθρώπινης-φυσικής ύπαρξης.
Μιλώντας λοιπόν για αλήθεια- κι από όσα βέβαια γνωρίζω, γιατί μπορεί να κάνω και λάθος κι όποιος/α γνωρίζει κάτι διαφορετικό θα ήθελα να το επισημάνει- ο θεσμός της αρχαίας Ξενίας δεν απευθυνόταν σε αλλοεθνείς (βάρβαροι κατά τους αρχαίους) αλλά σε ξένους από άλλες ελληνικές πόλεις. Το ίδιο και ο θεσμός της μετοικεσίας.
Αν λοιπόν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα γνωρίζω, το να προσπαθείς να υποστηρίξεις τα αδέρφια μας τους μετανάστες με λανθασμένα και κυρίως αντεγραμμένα από blog επιχειρήματα περί Ξενίου Διός και Ξενίας Αθηνάς, είναι τουλάχιστον γελοίο και σίγουρα δεν υπηρετεί την μαρξιστική διαλεκτική που υποτίθεται ότι υπηρετείς.
Αν ο Συ.ριζ.α. ήθελε οπωσδήποτε να αναφερθεί σε αρχαίους θεσμούς ή σκέψεις θα μπορούσε να το κάνει με άλλο τρόπο, αναφέροντας για παράδειγμα σκέψεις του Επίκουρου ή του Διογένη του Κυνικού.
Νομίζω πως προχειρότητα και ανακρίβεια δεν συγχωρούνται τις μέρες που ζούμε.
Η Ταξική ανάλυση περιμένει να ειπωθεί.
Για να δούμε…

Υ.Γ.: Όποιος τυχόν με κατηγορήσει για προβοκάτορα ή ακροδεξιό, δεν έχω πρόβλημα.
Για 'μένα η Αριστερά (και ο Συ.ριζ.α. από όσο ξέρω θέλει να θεωρείται Αριστερά) είναι Αλήθεια.
Όχι προχειρότητα, όχι ανακρίβεια.

3 σχόλια:

  1. H Aριστερά συνολικά έχει αδιέξοδα φίλε Ελευθεριακέ.Ας μη στεκόμαστε τόσο στα επικοινωνιακά,χωρίς να τα απαξιώνω,αφού πρέπει η Αριστερά στον κόσμο της να του δώσει την ευκαιρία του διαλόγου από το να τον νουθετεί συνεχώς μέσα από τα νεκρά πολιτικά της γραφεία.Το θέμα είναι πώς εμείς απαντάμε στα επίδικα.Είτε μαρξικοί,είτε ελευθεριακοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλαβαίνω αυτό που λες και εν μέρει συμφωνώ. Όμως έστω και το λάθος στην επικοινωνία κάτι δείχνει.
    Εκτός αυτού βγαίνει μετά στην τηλεόραση ο κάθε ακροδεξιός ή φασίστας και τους ταπώνει, γιατί αυτό που λένε είναι ανακριβές και τελικά αναληθές.

    Εμείς δεν απαντάμε μέσω κομμάτων. Προσπαθούμε να απαντήσουμε με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη.
    Προσπαθούμε να απαντήσουμε εμείς οι ίδιοι στα καθημερινά μας προβλήματα και στο μελλοντικό μας όραμα.
    Κάνουμε ό,τι μπορούμε, έστω κι ελάχιστα πράγματα, δεν εχει σημασία.
    Η Κομματική Αριστερά αν θέλει βοηθάει, συμπαρίσταται, στέκεται αρωγός.
    Αν πάλι δεν θέλει ή έχει το νού της στο- και καλά- κεντρικό πολιτικό παιχνίδι, είμαι σίγουρος πως θα τη βρούμε την άκρη κι ίσως να τη βρούμε και πιό εύκολα φίλε TheFunkyKingston

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΤΣΙ ΕΔΙΩΞΕ o Σαμαράς ΤΟΥΣ Έλληνες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή