Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Eκπομπή "Brainessance" (17/10/2015)



"Brainessance" (17/10/2015)
Κάθε Σάββατο 14:00-15:00 Στο Μεταδεύτερο (http://www.metadeftero.gr/)
Μια συζήτηση με τον Παναγιώτη Καλαμαρά των εκδόσεων
 "Ελευθεριακή Κουλτούρα".

3 σχόλια:

  1. Ελευθεριακέ καλησπέρα,

    έχω κάποιες ενστάσεις με τον καλαμαρά και ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου

    στο 15ο λεπτό μιλάει για τα νέα μέσα παραγωγής βιβλίων όπου έχουν αντικαταστήσει παραδοσιακά επαγγέλματα όπως ο σελιδοποιός και άλλα..

    τα μηχανήματα πιστεύω δεν δημιουργούνε ανεργία. Απλά αντί τα μηχανήματα να τα εκμεταλλευτεί η κοινωνία για να ξεκουραστεί και να δουλεύει λιγότερο, τα εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο για παραγωγή πλούτου.

    Με το σφυρί χτίζεις σπίτι, με το σφυρί σπας και κεφάλι που λέει μια παροιμία.


    Ως προς την τεχνοφοβία επισυνάπτω ένα κομμάτι άρθρου που διάβασα πρόσφατα. Το άρθρο έχει τίτλο ¨μήπως το ίντερνετ διαμορφώνει άβουλους πολίτες;¨

    ............................Αναφέρει την ανησυχία του Σωκράτη -όπως παρουσιάζεται στον «Φαίδρο» του Πλάτωνα- ότι η διάδοση της γραφής θα οδηγήσει τους ανθρώπους να μην ασκούν τη μνήμη τους και να δέχονται πληροφορίες χωρίς την κατάλληλη διδασκαλία. Αλλά και τον 15ο αιώνα, η εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο προκάλεσε αντιδράσεις από λογίους που φοβούνταν ότι η διαθεσιμότητα των βιβλίων θα έκανε τους ανθρώπους «διανοητικά οκνηρούς» και θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες στην κοινωνική δομή...............

    και πάλι εδώ κολλάει η παραπάνω παροιμία



    τέλος στο 9ο λεπτό μιλάει για την ανηθικότητα της αναδημοσίευσης και λίγο μετά για το ότι ο πλούτος δεν είναι κακός... σε εκείνο το σημείο κάτι συμπληρώνει αλλά δεν ακούγεται καθαρά.

    πίστευα ότι ένας εκδότης ελευθεριακών εκδόσεων βιβλίων κριτικής σκέψης θα είχε διαφορετική άποψη ως προς την αναδημοσίευση.

    αυτή η αναδημοσίευση επειδή απευθύνεται σε ευρύ κοινό ίσως βοηθήσει στη χειραφέτηση της κοινωνίας.

    Ως προς τον πλούτο ..; ο πλούτος σαν έννοια δεν περιέχει μέσα του την ανισότητα; την κοινωνία των τάξεων;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, για τον πλούτο κάνει πλάκα. Στο σημείο που δεν ακούγεται λέει ακριβώς αυτό που λες εσύ, ότι δηλαδή έχει σημασία πως δημιουργείται ο πλούτος βέβαια και για αυτό αν παρατηρήσεις στο τέλος της πρότασης που δεν ακούγονται τα λόγια του, γελάει.

    Στα άλλα δύο θέματα που θίγεις, δεν συμφωνώ με τον Παναγιώτη, εικδικά στο θέμα της τεχνολογίας αλλά έχει ένα σημείο σημαντικό σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και κάτω απο ποιό οικονομικό συστημα δημιουργείται. Κατα τα υπόλοι θα συμφωνήσω μαζί σου.
    Τώρα, σε ό,τι αφορά τα λεγόμενά σου για την ελεύθερη διακίνηση των βιβλίων, ιδεών κτλ θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου αν μιλούσαμε για έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο, που δεν τον πολυενδιαφέρει η διάδοση των βιβλίων του από το διαδίκτυο. Εδώ όμως μιλάμε για έναν μικρό εκδοτικό οικο, που προσπαθει να σταθεί στα πόδια του κάτω από αντίξοες συνθήκες κι έχει μια ιστορία στις αναρχικές εκδόσεις.
    Δεν δικαιολογώ τα λεγόμενα του Παναγιώτη, απλά τα αιτιολογώ.
    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου αλλά κάποιες φορές πρέπει να κοιτάμε και τις ειδικές γραμμές.
    Έχουν κι αυτές σημασία χωρίς να σημαίνει ότι όλοι στη θέση οποιουδήποτε θα έκαναν το ίδιο.
    Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε ευχαριστώ πολύ και γω
    να ΄σαι καλά και καλή συνέχεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή