Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΠΟΛΛΕΣ ΚΟΥΝΕΒΕΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΝΕΡΝΗΣΗΣ...



ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ

Αφιερωμένο στην κ. Πετραλιά που ανασυγκροτεί, λέει, τις Επιθεώρησεις Εργασίας

Καθαρίστριες υπό διωγμόν


Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, η αποδόμηση των σταθερών εργασιακών σχέσεων παντού, και, τέλος, η ανάθεση σε ανεξέλεγκτους εξωτερικούς εργολάβους, όλο και μεγαλύτερων τομέων της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, συγκροτούν τον προγραμματικό μύθο του έως πρότινος παντοδύναμου οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Μ' αυτά μας πότισαν την τελευταία 20ετία "εκσυγχρονιστικές" και "σεμνές και ταπεινές" κυβερνήσεις, υποσχόμενες "ανταγωνιστικότητα", μεγάλους ρυθμούς "ανάπτυξης" και "ευημερία". Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.

Τις καταστροφικές συνέπειες τέτοιων πολιτικών μεθοδεύσεων περιγράφει η πιο κάτω μικρή ιστορία "καθημερινής τρέλας" σε δυο σχολεία της πρωτεύουσας, το 8ο Δημοτικό και το 1ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Αττικής.

Μέχρι τώρα ξέραμε για τα κακοπληρωμένα προγράμματα δήθεν επαγγελματικής κατάρτισης STAGE, για τους ανακυκλούμενους φτωχούς και ανασφαλείς "συμβασιούχους" και πρόσφατα -με αφορμή τη δολοφονική απόπειρα κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα- μάθαμε για την εκτεταμένη μεσαιωνικού τύπου εκμετάλλευση των εργατριών και των εργατών που επικρατεί στα "συνεργεία καθαρισμού", τα οποία νοικιάζει το Δημόσιο από τις καλοπληρωμένες εργολαβικές εταιρείες. Μας ήταν ωστόσο πολύ δύσκολο να διανοηθούμε ότι πλέον υπάρχουν και καθαρίστριες, εργαζόμενες στο Δημόσιο, απλήρωτες κι ανασφάλιστες, θύματα της μετάβασης σε ένα νέο δουλοκτητικό καθεστώς που έχει ήδη θεσπιστεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Ας δούμε την χρονική εξέλιξη των γεγονότων, όπως μας τα εξέθεσε η κ. Πόπη Μέλλιου, πρόεδρος της 6ης Σχολικής Επιτροπής Δήμου Ηρακλείου Αττικής:

* Επί 15 χρόνια υπάρχει το καθεστώς εποχικής απασχόλησης καθαριστριών στα σχολεία. Εργάζονταν με συμβάσεις έργου 10μηνης διάρκειας (υπογεγραμμένες από τον προϊστάμενο της τοπικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης - εν προκειμένω από το γραφείο Α'βάθμιας Νέας Ιωνίας), ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ και πληρώνονταν -με χρήματα του υπουργείου Εσωτερικών (Περιφέρεια)- από τη Σχολική Επιτροπή.

* Μετά την εφαρμογή της πολιτικής Παυλόπουλου (με το γνωστό Π.Δ. 164/2004) όσες καθαρίστριες δεν "κέρδισαν" μια σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, και παρέμειναν στις 10μήνες συμβάσεις μίσθωσης έργου, υποτίθεται ότι θα πληρώνονταν, με τους τεράστιους μισθούς των 200 - 500 ευρώ το μήνα, από το υπουργείο Παιδείας, πάλι μέσω της Σχολικής Επιτροπής.

* Στις 4/9/2007 σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), των υπουργείων Οικονομίας και Παιδείας, καθορίζει το ύψος της αμοιβής "κατά διδακτικό έτος" και ως ημερομηνία εφαρμογής σημειώνει αναδρομικά την 1/4/2007.

* Ομως, δεν φτάνει ούτε σεντς στις Σχολικές Επιτροπές. Oι καθαρίστριες πληρώνονταν "παρατύπως", με πρόχειρες αποδείξεις, από άλλα κονδύλια της Επιτροπής.

* Στις 22/4/2008 με έγγραφό του το υπ. Παιδείας αποφασίζει επιτέλους να πληρώσει τις καθαρίστριες, χωρίς ωστόσο να καθορίζει περίοδο αναφοράς (δηλαδή για ποιο ακριβώς διάστημα δίδονται τα συγκεκριμένα χρήματα).

* Σε απάντηση της Περιφέρειας Β' Αθήνας του υπ. Παιδείας -μετά σχετικό ερώτημα της κ. Μέλλιου- μαθαίνουμε ότι "οι αμοιβές των καθαριστριών σας με σύμβαση μίσθωσης έργου θα διατεθούν για τη χρονική περίοδο από 1/9/2007 έως 30/6/2008". Προφανώς το υπουργείο δεν επιθυμεί να πληρώσει τους δεδουλευμένους μισθούς τριών μηνών των καθαριστριών! Αλλά αυτό είναι πταίσμα μπροστά στα επόμενα.

* Στην τρέχουσα σχολική περίοδο ξεκινά και η εφαρμογή του νέου νόμου (3699/26/9/2008), των κυρίων Παυλόπουλου (Εσωτερικών), Στυλιανίδη (Παιδείας), Αλογοσκούφη (Οικονομίας) και Αβραμόπουλου (Υγείας), σύμφωνα με τον οποίο το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης προχωρά: "Ο καθαρισμός των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται από το προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις (σ.σ. και που το "πετσοκόβουν" όπου το βρούν μπροστά τους), μπορεί να ανατίθεται σε καθαριστές - καθαρίστριες ή συνεργεία καθαρισμού με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας ενός διδακτικού έτους. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να καθορίζεται, εκτός του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και εποπτευόμενος οργανισμός ή φορέας που θα συνάπτει τις συμβάσεις αυτές με τους αναδόχους" (άρθρο, 36, Ν. 3699/2008).

* Στο νέο πνεύμα -όπου η καθαρίστρια μεταλλάσσεται σε "ανάδοχο" έργου ή καλύτερα ο καθαρισμός των σχολείων περνά σε "ανάδοχες" εταιρείες καθαρισμού ενοικιαζόμενων εργατών- έρχεται με άλλο έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας να υποδείξει την Ανώνυμη Εταιρεία Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε), ως την αρμόδια αρχή που θα υπογράφει στο εξής τις συμβάσεις με τους "εργολάβους καθαρισμού" (υπουργική απόφαση 140122/δ4/30-10-2008).

* Αλλά φαίνεται ότι μέχρι να "μεταλλαχθεί" η κάθε καθαρίστρια σε ενοικιαζόμενη εργάτρια του κάθε "επιχειρηματία καθαρισμού" (τον οποίο θα επιλέξει -με "διαφανείς" διαδικασίες, οπωσδήποτε- και με τον οποίο θα συμπράξει η ΟΣΚ Α.Ε.), πρέπει κατ' αρχήν η εργάτρια να εξοντωθεί. Προς τον προϊστάμενο του 3ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας απευθύνεται στις 21/11/2008 η κ. Μέλλιου, διαπιστώνοντας τις αλλεπάλληλες παρανομίες των λεγόμενων αρμοδίων αρχών: "Μέχρι σήμερα δεν έχω παραλάβει τις συμβάσεις των καθαριστριών". "Στα σχολεία εργάζονται από 1/9/2008 έως σήμερα οι καθαρίστριες που είχαν προσληφθεί για την περασμένη χρονιά, απλήρωτες και ανασφάλιστες. Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το τι συμβαίνει με το ζήτημα αυτό, καθώς και για το πότε θα μεταφερθούν από το Υπουργείο Παιδείας στη Σχολική μας Επιτροπή τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Επίσης θα ήθελα να με ενημερώσετε για το πότε θα καταβάλει το Υπουργείο Παιδείας τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές για τις εργαζόμενες που η Σχολική Επιτροπή έχει ήδη καταβάλει για τη χρονική περίοδο 1/4 - 30/6/2007".

* Ο Προϊστάμενος του 3ου Γραφείου, ευρισκόμενος προ αδιεξόδου, κοινοποιεί αμέσως την αναφορά της κ. Μέλλιου στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και υπογραμμίζει ότι "καλέσαμε τις καθαρίστριες με μίσθωση έργου οι οποίες εργάζονταν την περσινή χρονιά να υπογράψουν σύμβαση", αλλά "επειδή ως συμβαλλόμενο μέρος για την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης έργου έχει οριστεί η ΟΣΚ Α.Ε. και μέχρι να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα αυτή δεν μπορούμε να κοινοποιήσουμε τα αντίγραφα των νέων συμβάσεων (...) σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες". Με απλά λόγια εφόσον απαγορεύεται να υπογράφει πλέον συμβάσεις το υπουργείο Παιδείας με τις καθαρίστριες και αγνοείται η τύχη της ΟΣΚ Α.Ε, δηλαδή της νέας, αρμόδιας για αυτού του είδους τις συμβάσεις, αρχής, πώς θα πληρώνει αμοιβές και ΙΚΑ μια Σχολική Επιτροπή;

* Παραμονές των τελευταίων Χριστουγέννων, στις 22/12/2008, ο Γενικός γραμματεάς του υπ. Παιδείας Δημήτρης Πλατής επιλαμβάνεται του θέματος, δίνοντας μια νέα νεοφιλελεύθερη ώθηση στα πράγματα: "Ενόψει ρύθμισης για την καταβολή αμοιβής στις καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου", ζητά από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να μεριμνήσουν "όπως αύριο 23/12/2008, οι σχολικές επιτροπές, να αρχίσουν να καταβάλλουν στις καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου, από 2/10/2008 την αμοιβή τους, χωρίς να γίνει παρακράτηση του Φ.Π.Α".

Για όσους δεν κατάλαβαν, το υπουργείο Παιδείας απασχολεί χωρίς συμβάσεις, απλήρωτες και ανασφάλιστες καθαρίστριες, από την αμοιβή των οποίων ...χαρίζει τον αναλογούντα Φ.Π.Α. Σαν να λέμε, όταν κάποτε τις πληρώσουν, ή θα προσκομίσουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών Δ.Π.Υ (ως απόδειξη της ατομικής εργολαβικής τους σχέσης με το Δημόσιο, άντε και χωρίς ΦΠΑ), ή θα "προσληφθούν" ως ενοικιαζόμενες εργάτριες σε εταιρείες - ανάδοχες για τον καθαρισμό των σχολείων, οι οποίες θα συνάψουν συμβάσεις με την ΟΣΚ Α.Ε. και θα δώσουν στις καθαρίστριες κάποτε τα ψίχουλα που "ελεύθερα" θα συμφωνήσουν μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου