Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Μερικές Συγκυριακές Σκέψεις...

Nα γράψω κάτι χωρίς να λαμβάνω υπόψιν μου τις ουρές (ή τις μη ουρές) στα Α.Τ.Μ. και στα βενζινάδικα, χωρίς να λαμβάνω υπόψιν μου τις διάφορες ιστορίες και σενάρια για το αν είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να μάς πάει στη δραχμή εξαρχής ή όχι, αν οι Ευρωπαίοι είχαν σχέδιο και ποιό ήταν αυτό, αν, αν, αν... 
Αν οποιοσδήποτε γνωρίζει για κάποιο σχέδιο, να το πει και να το θέσουμε στην πολιτική μας κρίση, ώστε να βγάλουμε πλέον ασφαλή συμπεράσματα.
Με εικασίες όμως, εξωγήινα σχέδια και σύγχρονους αστικούς μύθους δεν παράγεται πολιτική σκέψη αλλά ανέξοδο και απολίτικο κουτσομπολιό.
Να μιλήσουμε λοιπόν σύμφωνα με τα γεγονότα, λαμβάνοντας υπόψιν μόνον αυτά, γεγονότα βέβαια που διυλίζονται μέσα από ρεπορτάζ, δημοσιογραφικές ερμηνείες και κανείς τελικά να μην γνωρίζει αν στο τέλος υπάρχει όντως κάτι ως... γεγονός (αν δηλαδή έχει γίνει) ή αν πρόκειται για εικασίες, ερμηνείες, ψέμματα.
Γιατί κανείς από εμάς δεν βρίσκεται μέσα στις διαπραγματεύσεις, κανείς δεν έχει μιλήσει κατ΄ιδίαν με όλους αυτούς για να γνωρίζει από πρώτο χέρι. όλοι μας λαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε πληροφορίες από κανάλια, σταθμούς, διαδίκτυο.
Τηλεόραση δεν παρακολουθώ, άρα μόνο μέσω του διαδικτύου μαθαίνω τί γίνεται- λόγω δε έλλειψης επαρκούς χρόνου, όχι όσο θα ήθελα, ίσως μάλιστα κι όχι όσο θα έπρεπε. 

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Μια Συζήτηση Με Τη Σίσσυ Δουτσίου (Ηθοποιό & Ποιήτρια)

Το εισαγωγικό μουσικό απόσπασμα είναι από το τραγούδι "Passion" Των
Ethereal Blue.
Μια Συζήτηση 10/06/2015) Με Την Ηθοποιό & Ποιήτρια Σίσσυ Δουτσίου.
Την ευχαριστώ πολύ που αποδέχθηκε την πρόταση για αυτή τη συζήτηση. 

Επίσης ευχαριστώ τον φίλο Λευτέρη Βασιλόπουλο, που κάπου μέσα στον Δεκέμβρη του 2014 σε ένα καφενείο των Εξαρχείων μού δώρισε και επέμενε να διαβάσω την πρώτη ποιητική συλλογή της Σίσσυς Δουτσίου "Προσβολή Δημοσίας Αιδούς" . 


Η Συζήτηση έγινε στο Θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθίας 27 & Πλαταιών στον Κεραμεικό: http://theatroparamithias.blogspot.com/

Πληροφορίες για την Σίσσυ Δουτσίου, ποιήματα, παραστάσεις της κ.α. μπορείτε να βρείτε εδώ: http://ecstaticpoetrysemeli.blogspot.gr/




Θέματα:


- Ποιήτρια ή Ηθοποιός; (01:10)

- Ποίηση & Θέατρο
(Αλληλοεπιδράσεις)
(02:24)


- "Ηθοποιός Σημαίνει Φως..." (05:07)


- Θέατρο & Εγωιστικές Συμπεριφορές (07:59)


- Αλληλεπίδραση Ηθοποιού-Σκηνοθέτη (11:02)


- Η Διαχρονική Υποκριτική Ματιά (13:38)


- Η Μονοτονία Στο Θέατρο (16:15)


- Θέατρο & Εμπορευματοποίηση/Αφομοίωση
(Μερικές Σκέψεις)

- Τρία Θεατρικά Έργα
(Επιλογή & Ύφος)

- Τρία Θεατρικά Έργα
(Επιδράσεις/Προσεγγίσεις/Αφορμές)

- Περί Αστροφυσικής... (43:49)


- Αστροφυσική & Θεατρική Τέχνη (49:10)


- Τέχνη & Ουτοπία (51:00)


- Τέχνη & Πολιτική (55:10)


- Περί Τηλεόρασης & Αφομοίωσης (56:37)


- Στρατευμένο Θέατρο
(Μερικές Σκέψεις)

- "Προσβολή Δημοσίας Αιδούς" (01:08:11)


- Νάνος Βαλαωρίτης... (01:10:05)


- Οργιαστική Ποίηση... (01:11:16)


- Έρωτας, Γαμήσι, Καύλα (01:12:04)


- Περί Μελοποιημένης Ποίησης (01:15:03)


- Θαυμαστές... Επιρροές (01:16:22)


- "Να Μην Ζήσουμε Σαν Δούλοι"
- "Έρωτας & Χάος"

- Ατομική Εξέγερση & Συλλογική Επανάσταση
(Μια Πολιτική Κουβέντα)

- "Πρέπουσες Συμπεριφορές" (01:47:41)


- Σύγχρονος Εγχώριος Πολιτισμός (01:50:18)


- Τα Επόμενα Σχέδια (01:57:42)


- Περί Κινηματογράφου (01:58:55)


- Ποίηση ή Υποκριτική; (01:59:51)

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Μέρες Χημείου 85, O Aνατρεπτικός 'Xώρος' Tη Δεκαετία Του '80




19-20 Ιουνίου 2015
Στην κατάληψη κτήματος Πραποπούλου, Προφήτη Ηλία 49, στον πεζόδρομο, έναντι εισόδου θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων από την κατάληψη του Χημείου του 85, διοργανώνουμε ένα διήμερο αφιερωμένο στην δεκαετία του 80.
Μια δεκαετία που πολλές/οι από εμάς, βρέθηκαν να κάνουν τα πρώτα βήματά τους προς την κατεύθυνση της ατομικής χειραφέτησης, ριζοσπαστικοποίησης και εξερεύνησης και του πολιτικού χώρου που λέγεται αναρχικός.
Οι εισηγήσεις και η κουβέντες που θα ακολουθήσουν θα περιστραφούν γύρω από τις εξής θεματικές:

• χρονικό παρουσίασης κινηματικών γεγονότων που διέτρεξαν τη δεκαετία του 80.

• κοινωνικές εντάσεις και αμφισβητήσεις στα χρόνια της "αλλαγής".

•νεανική αντικουλτούρα και punk εναντίωση.

•αναρχικός χώρος: θεωρητικά στίγματα και οργανωτικές απόπειρες.

•κινήματα επιθυμίας, διεκδίκηση δικαιωμάτων, πειραματισμοί αντιπληροφόρησης.

•κρατική βία- κοινωνική αντιβία.

•από την "πλατεία" στο Χημείο.

• 9/5/1985 κατάληψη στο Χημείο.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ
'80
(φωτογραφίες, προκηρύξεις, αφίσες, έντυπα)

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Μαρξ & Μπακούνιν Για Το Σοσιαλιστικό Κράτος (Μια Συζήτηση Με Τον Γιώργο Ρούση)

Η Συζήτηση Απομαγνητοφωνημένη.

Τη Συζήτηση μπορείτε να δείτε εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=cossT-7UUr8


Ελευθεριακός: Βρίσκομαι στο σπίτι του κυρίου Ρούση, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,είμαι από το blog "Ελευθερία ή Τίποτα", ο Ελευθεριακός, και θα κάνουμε μια συνέντευξη για το βιβλίο "Μαρξ-Μπακούνιν για το Σοσιαλιστικό Κράτος", δηλαδή με αφορμή αυτό το βιβλίο.
Κύριε Ρούση νομίζω ότι η μελέτη σας γύρω από το Σοσιαλιστικό Κράτος σε αυτό το βιβλίο είναι πολύ σημαντική, γιατί θέτει ως στόχο της να υπενθυμίσει στους Σοσιαλιστές, που προσδιορίζονται ως επαναστάτες, την κοινή τους προοπτική για τη μελλοντική κοινωνία. Επειδή υπάρχουν διάφορες απόψεις κυρίως Αμερικανών στοχαστών, όπως λόγου χάρη του Τσόμσκι, ότι ο Μπακούνιν είχε επηρεαστεί περισσότερο από τη Φιλελεύθερη παράδοση παρά από τη Σοσιαλιστική, κατά πόσο πιστεύετε πως ισχύει κάτι τέτοιο;

Ρούσης: Δεν μπορώ να σου απαντήσω με ακρίβεια, γιατί πιστεύω ότι και ο Mαρξ έχει επηρεαστεί από τη Φιλελεύθερη παράδοση και όλοι οι σοσιαλιστές στοχαστές είχαν επηρεαστεί από τα θετικά της Φιλελεύθερης Παράδοσης, άσχετα αν στη συνέχεια πήγαιναν να την ανατρέψουν. Άλλωστε, εδώ, θέτει η ερώτηση και το θέμα της αντιπαράθεσης του Μαρξ με τον Μπακούνιν, όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζουν την Διαλεκτική.
Η Διαλεκτική δεν σημαίνει πέρασμα από το μαύρο στο άσπρο χωρίς να αφήνονται ίχνη του μαύρου στο άσπρο, δηλαδή η προηγούμενη υπάρχουσα κατάσταση αφήνει τα ίχνη της και σε ένα βαθμό μεταφέρεται, έστω και μεταλλαγμένη, στην καινούργια, αυτό σημαίνει Διαλεκτική.
Άρα, και ο Μαρξ και ο Μπακούνιν είναι επηρεασμένοι από τη Φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων και από τη Φιλελεύθερη σκέψη. Στον Μπακούνιν αυτό είναι πιο ισχυρό, ίσως, στο πώς βλέπει το άτομο σε σχέση με την κοινωνία, ή ακριβέστερα τη φυσική κατάσταση σε σχέση με την κοινωνική κατάσταση, ή σε σχέση με το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Όταν δηλαδή- υποθέτω αργότερα θα έχεις κάποια ερώτηση σε σχέση με τις προϋποθέσεις που χρησιμοποιεί ο Μπακούνιν στην αντιπαράθεσή του με τον Μαρξ για το κράτος, αυτό νομίζω παίζει κάποια σημασία, δηλαδή το κατά πόσο ο Μπακούνιν θεωρεί πιο σημαντική τη φύση του ανθρώπου, τη φύση της ελευθερίας, την πρωτόγονη, αν θέλεις να την πούμε έτσι κατάσταση, σε αυτό είναι περισσότερο επηρεασμένος από ό,τι ο Μαρξ, όπως και στο ζήτημα της ελευθερίας για παράδειγμα, από τη Φιλελεύθερη σκέψη και άρα ως προς αυτό ο Τσόμσκι μπορούμε να πούμε ότι έχει δίκιο.

"O Μαρξ Γεννήθηκε Νωρίς" - Μια Συζήτηση Με Τον Γιώργο Ρούση


Η Συζήτηση Απομαγνητοφωνημένη
Τη Συζήτηση μπορείτε να δείτε εδώ:


Ελευθεριακός: Είμαι από το blog "Eλευθερία ή Tίποτα", ο Eλευθεριακός και βρίσκομαι στο σπίτι του κ. Ρούση για να κάνουμε μια κουβέντα με αφορμή το βιβλίο του "Ο Μαρξ Γεννήθηκε νωρίς". Κύριε Ρούση ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία.

Γ. Ρούσης: Εγώ ευχαριστώ για τη διαφήμιση που κάνεις στο βιβλίο, γιατί όπως καταλήγουμε με τα Μ.Μ.Ε. νομίζω ότι πρωτοβουλίες σαν τη δική σου θα είναι από τις λίγες που θα προβάλουν τέτοιου είδους στοχασμούς.


Ελευθεριακός: Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. Ρούσης: Άλλωστε πραγματικά είναι το αγαπημένο μου βιβλίο, δηλαδή θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό που έχω γράψει- χωρίς να σημαίνει ότι είναι σημαντικό- το πιο σημαντικό για μένα, γιατί είναι και το θέμα ευρύ και νομίζω ότι είναι το καταστάλαγμα μιας ζωής που μελετάω τον Μαρξισμό εν πάσει περιπτώσει, όσο μπόρεσα να τον καταλάβω.


Μια Συζήτηση Με Τον Φώτη Τερζάκη

Η Συζήτηση Απομαγνητοφωνημένη

Τη Συζήτηση μπορείτε να δείτε εδώ:

Ελευθεριακός: Θέλω να σε ρωτήσω το εξής: στους κύκλους σεμιναρίων και ανοιχτών διαλέξεων της "Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών" έχουν εξεταστεί κατά καιρούς πεδία όπως Οικονομία, Φιλοσοφία, Θρησκεία, Ποίηση, Κινηματογράφος. Ποιός είναι ο στόχος των σεμιναρίων αυτών, πρώτον· και δεύτερον, υπάρχει κάποιο σκεπτικό που σχετίζει τα γνωστικά αυτά αντικείμενα μεταξύ τους;

Τερζάκης: Καταρχάς είναι κι άλλα πεδία που έχουνε παρουσιαστεί… Αισθητική Θεωρία, ας πούμε, κάποιοι κύκλοι πάνω στον Ινδικό πολιτισμό και στον Σινοϊαπωνικό πολιτισμό, με άξονα τον Βουδισμό βέβαια οι τελευταίοι, επίσης ένα μάθημα στην εθνολογία και ιστορία των Προκολομβιανών πολιτισμών της Αμερικής, που έκανε δυο χρονιές ο Μαρίνος Βλέσσας...

Ελευθεριακός: Μάλιστα.

Μια Συζήτηση Με Τον Σάββα Μιχαήλ

Η Συζήτηση Απομαγνητοφωνημένη

Εδώ μπορείτε να τη δείτε:




ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
Ελευθεριακός: Είμαι μαζί με τον κ. Σάββα  Μιχαήλ, γ.γ. του Ε.Ε.Κ. για να κάνουμε μια κουβέντα γενικά για την Αριστερά, για τον Τροτσκισμό και για κάποια άλλα πράγματα. Κύριε Μιχαήλ ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

Σ. Μιχαήλ: Εγώ ευχαριστώ Σύντροφε.

Ελευθεριακός: Η πρώτη ερώτηση είναι η εξής: Κάποιοι λένε πως είναι λάθος να κρίνουμε την αποτυχία της Σοβιετικής Ένωσης μέσω μιας συγκεκριμένης ιδιαίτερα προσωποπαγούς περιόδου, όπως ο Σταλινισμός, γιατί αυτό αποτελεί μη μαρξιστική διαλεκτική, αφού με αυτόν τον τρόπο δεν αναζητούμε τις αντικειμενικές συνθήκες και στρεφόμαστε στα πρόσωπα. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως ο Σταλινισμός είναι διαλεκτικό φυσικό επακόλουθο της γραφειοκρατικής κοινωνίας που ιδρύθηκε επί Λένιν. Ποια είναι η γνώμη σας;

Mια Συζήτηση Με Τον Μιχάλη Κωνσταντάτο (Σκηνοθέτης)

Η Συζήτηση Απομαγνητοφωνημένη
Τη Συζήτηση μπορείτε να δείτε εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=bDxB0Xu7TH8

Ελευθεριακός: Είμαι ο Ελευθεριακός από το blog "Ελευθερία ή Τίποτα" και είμαι μαζί με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτο για να κάνουμε μια κουβέντα για την τέχνη, τη σκηνοθεσία, την πολιτική κ.α.
Μιχάλη σε ευχαριστώ πολύ που αποδέχτηκες την πρόσκληση.
Μ.Κ.: Εγώ σε ευχαριστώ.

Κινηματογράφος: Μια Ολοκληρωμένη Τέχνη

Ελευθεριακός: Αν σου ζητούσε κάποιος να αντιστοιχίσεις την τέχνη του σκηνοθέτη- αν είναι τέχνη- με κάποια άλλη, θα επέλεγες αυτήν της ποίησης, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της μουσικής ή κάποια άλλη;
Μ.Κ.: Όλα αυτά εμπεριέχονται στον κινηματογράφο.
Νομίζω ότι η σύνθεση όλων αυτών που προανέφερες είναι ο κινηματoγράφος.

Αντόνιο Γκράμσι (Μια Συζήτηση Με Τον Γ. Ρούση)

Την Απομαγνητοφώνηση έκανε η Μαρία Αμπεριάδου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθειά της.
Τη Συζήτηση μπορείτε να δείτε εδώ: 

Ελευθεριακός: Είμαι από το blog "Ελευθερία ή Τίποτα" ο Ελευθεριακός και είμαι μαζί με τον κύριο Ρούση, με αφορμή το νέο του βιβλίο "Από την κρίση στην επανάσταση, πόλεμος θέσεων" που αφορά στον Γκράμσι, για να κάνουμε μια κουβέντα για τον Γκράμσι και πώς μπορούν να επικαιροποιηθούν οι σκέψεις του.
Κύριε Ρούση ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Γ. Ρούσης: Εγώ θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, γιατί τελικά είναι το τρίτο, αν δεν κάνω λάθος, βιβλίο μου που παρουσιάζεις και είσαι ο μόνος που το κάνει και το κάνεις εκτεταμένα και με πολύ καλό τρόπο και μου δίνεται και μία ευκαιρία να μιλήσω ο ίδιος για το βιβλίο μου και όχι άλλοι, όπως γίνεται στις παρουσιάσεις.
Θεωρώ ότι η συμβολή σου ως προς την προώθηση- δεν εννοώ την εμπορική, εννοώ της σκέψης μου- είναι σημαντική και σε ευχαριστώ για αυτό. 

Ελευθεριακός: Να είστε καλά.
Ήθελα να ρωτήσω, καταρχήν, αν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η σκέψη του Γκράμσι περί πολέμου θέσεων, συνείδησης, ιδεολογικής ηγεμονίας, τον φέρνει κοντά στον ουτοπικό σοσιαλισμό, στη "Σχολή Της Φρανκφούρτης", ή ακόμα και στο αναρχικό ρεύμα, στην αναρχική σκέψη.

Γ. Ρούσης: Μου έβαλες πολλά μαζί…

Ελευθεριακός: Ναι…

Γ. Ρούσης: Η σκέψη του Γκράμσι για τον "πόλεμο θέσεων" εννοείς συγκεκριμένα;

Ελευθεριακός: Εννοώ, και για τον "πόλεμο θέσεων".