Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Η ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ...


Στα μάτια μου οι άνθρωποι των "μεσαίων" απόψεων είναι πιο επικίνδυνοι από τους ακραίους. Τον ακραίο ξέρεις πως να τον αντιμετωπίσεις. Γνωρίζεις τι θέλει, πως και προς τα που θέλει να πάει. Ο μεσαίος τι θέλει; Έχει καταλάβει κανείς;

"Ποιος είναι τελικά αυτός ο «μεσαίος χώρος»; Ποιοι άνθρωποι τον αποτελούν; Σε ποιούς απευθύνονται;

ΔΡΑΣΗ
Άκουγα τον Κοντογιαννόπουλο στο Κόκκινο να λέει, ότι στον νέο πολιτικό φορέα «Δράση» είναι όλοι άνθρωποι της κοινής λογικής και πως αυτός είναι ο κοινός τους τόπος, δηλαδή η πίστη τους στην κοινή λογική. Nα ρωτήσω κάτι ρε παλικάρια; Ο Μάνος είναι κι αυτός της κοινής λογικής; Γιατί θυμάμαι, ότι για τα γεγονότα του Δεκέμβρη είχε προτείνει την επέμβαση του στρατού αν δεν τα καταφέρει η αστυνομία. Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι το Δεκέμβρη πολύς κόσμος ένιωσε απειλούμενος από ό,τι συνέβαινε, τότε ναι, το αίτημα του Μάνου αναφερόταν στην κοινή λογική. Κοινή, κύριοι της Δράσης μπορεί να είναι, λογική δεν είναι. Γιατί μια λογική που μαγειρεύεται από τα μέσα ενημέρωσης και χωνεύεται από όλους μας στα δελτία των οκτώ, μπορεί να είναι μόνο κοινή, αλλά όχι λογική. Θα ήθελα να ξέρω και την άποψη του Νίκου Δήμου για την «κοινή λογική» του Στέφανου Μάνου περί επεμβάσεως του στρατού, αλλά και για τα έργα και τις ημέρες του Κοντογιανόπουλου στο υπουργείο Παιδείας επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Για τη Νέα Δημοκρατία τι να πω; Το πράγμα μιλάει από μόνο του. Οι υποσχόμενοι την Επανίδρυση του Κράτους και την Επανένωση του Μεσαίου Χώρου, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαψεύσουν τις υποσχέσεις τους. Και καλά, για την Επανίδρυση του Κράτους… κάτι κατάφεραν να κάνουν. Περισσότερη Αστυνομία, Μεγαλύτερη Καταστολή, Υπουργίσκοι και Βουλευτάδες με σκληρό, γελοίο, επικίνδυνο Κρατικό Λόγο και όχι μόνο (ποιος μπορεί να ξεχάσει Πολύδωρες και Γιακουμάτους;) και διάφορα άλλα. Κατάφεραν να Επανιδρύσουν το Αστυνομικό Κράτος, αλλά για το υπόλοιπο Κράτος ούτε κουβέντα… μόνο πράξεις. Πώληση ΟΤΕ, Λιμανιών, Ολυμπιακής και πάει λέγοντας. Φαίνεται ότι αυτά δεν είναι Κράτος για τους κυρίους της Νέας Δολοπλοκίας, αλλά κάτι άλλο, εξωκρατικό.

ΠΑ.ΣΟ.Κ
Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ η ιστορία με το μεσαίο χώρο είναι παλιά. Με αριστερά συνθήματα βγήκε ο Ανδρέας το ’81, το μεσαίο χώρο υπηρέτησε τελικά. Δίδαξε το νεοέλληνα ότι δεν φταίει για τίποτα και σε τίποτα, τόνωσε το αίσθημα του ωχαδερφισμού. Θα μου πει βέβαια κάποιος, πως η χώρα ερχόταν από την δικτατορία και μια κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας τότε Νέας Δημοκρατίας και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξέφραζε τον κυνηγημένο από την επάρατη δεξιά Έλληνα αριστερό. Μπορώ καλόπιστα να τα δεχτώ όλα αυτά. Αλλά ποιος ξεχνάει το πρόγραμμα των 100 ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το λαϊκισμό του κομματικού του λόγου και την εφημερίδα πρότυπο, την ΑΥΡΙΑΝΗ; Αν όλα αυτά δεν είναι η αποθέωση του Μέσου Νεοέλληνα και του Μεσαίου Χώρου τότε τι είναι; Αριστερή συνθηματολογία και μεσαία πολιτικάντικη λογική.
Για τα χρόνια του Σημίτη, το μόνο που μπορώ να πω σημειολογικά, είναι ότι τα χρόνια διακυβέρνησής του αποτέλεσαν τις γενέθλιες ημέρες των μέσων Γιάπηδων, που αργότερα εξελίχθηκαν σε στυλοβάτες του συστήματος και υποστηρικτές του «δούλευε και μη ερεύνα». Το ότι είχε υποστηρικτές και από ανθρώπους που ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία είναι ενδεικτικό, αν όχι αποδεικτικό, της προσπάθειας ικανοποίησης όλων.

Κ.Κ.Ε.
Είναι το κόμμα του μέσου επαναστάτη, του ανθρώπου που μεγάλωσε με τις ιστορίες του εμφυλίου και των εξοριών στα ξερονήσια (ή τα έζησε ο ίδιος), που καθαγίασε στο μυαλό του την Σοβιετική Ένωση και ό,τι συνέβη στα χρόνια της Παντοδυναμίας του Ανατολικού Μπλόκ. Ο Μέσος Επαναστάτης έχει το μέσο μαρξισμό του, τη μέση επιχείρησή του, τη μέση λογική του και την μέση προοπτική του για το όραμα του κομμουνισμού. Δεν μπορεί να ξεφύγει από τα κομματικά όρια, δεν επιτρέπεται. Γιατί αλλιώς ο μέσος κουκουές μεταμορφώνεται στα μάτια του κόμματός του σε ακραίο, αιρετικό και τελικά απόβλητο.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Είναι το μέσο ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή καλύτερα στέκεται μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Κ.Κ.Ε. Στα πλαίσια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α υπάρχουν συνιστώσες με ωραίες απόψεις και εξίσου σημαντικές δράσεις, όμως χάνονται κάτω από το σύννεφο των συνασπισμένων, που προβάλλονται στα κανάλια και διαχειρίζονται την υπόσταση του ενωτικού εγχειρήματος.

ΛΑ.Ο.Σ.
Είναι το μεσαίο κόμμα του εθνικιστικού χώρου. Ο Καραμανλής το μέμφεται ως ακραίο και ο Μιχαλιολάκος της Χρυσής Αυγής κατηγορεί τους Ομοϊδεάτες του ως προδότες του Πατριωτικού Χώρου.
Τι να πει κανείς για το κόμμα που αρχικά «ξεσήκωσε» με τον λόγο του ξεχασμένα απομεινάρια του βασιλοχουντικοεθνικοπατριωτισμού και στην πορεία κόπτεται για τις Δημοκρατικές Διαδικασίες και την εφαρμογή τους; Το ότι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία έφτασε στο σημείο να αποδέχεται τις απόψεις των Πλεύρη (υιός), Βορίδη και Γεωργιάδη ως υποστηρικτικές της, αυτό λέει πολλά.

2 σχόλια:

  1. Nα σου πω τη γνώμη μου για το τι εννοούν μεσαίο χώρο...
    Τον μέσο οικογενειάρχη που πρώτο του μέλημα πρέπει να είναι το σπίτι και το αυτοκίνητο που, επειδή δε μπορεί να το αγοράσει, θα πάρει δάνειο από την τράπεζα που τόσα καλά προσφέρει στην (υπ)ανάπτυξη! Ζούμε στη χώρα που ανάπτυξη θεωρείται η κατανάλωση!!!
    Ο μέσος έλληνας είναι αυτός που κοιτάζει τη δουλίτσα του και πληρώνει αδιαμαρτύρητα ό,τι μαλ...α του επιβάλουν χωρίς να αμφισβητεί το σύστημα.
    Ο μέσος έλληνας είναι αυτός που αποδέχεται ότι η (κάθε) κυβέρνηση κόπτεται για το καλό της χώρας, άρα και το καλό του, δεν την αμφισβητεί και δεν καταλαβαίνει τι παιχνίδια παίζονται... αφού δε βλέπει πέρα από τη μύτη του!
    Κοινώς είναι ο μέσος συμβιβασμένος με την κατάντια του πολίτης, που δε θα κάνει τίποτα αξιόλογο για να διεκδικίσει κάτι καλύτερο για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του... Είναι ο οπαδός της κλασσικής θεωρίας "ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο κ.λος μας".
    Κοινώς είναι ο μαλ...ς της υπόθεσης που δέχεται αδιαμαρτύρητα (σχεδόν) τα πάντα και γι αυτό τα περισσότερα κόμματα που προσβλέπουν στην εξουσία απευθύνονται σ' αυτόν. Επειδή είναι το όνειρο κάθε εξουσίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή