Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Μιχαήλ Μπακούνιν (Μια Συζήτηση Με Τον Γιάννη Καρύτσα)


Το εισαγωγικό μουσικό απόσπασμα είναι από το "Intro" των Kill The Cat.

Μια Συζήτηση (17/02/2019) για τον Μιχαήλ Μπακούνιν με τoν Γιάννη Καρύτσα με αφορμή το βιβλίο του "Μιχαήλ Μπακούνιν-Ο Κόσμος Του Και Το Έργο Του" από τις εκδόσεις 'Αρδην.
Τον ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή της πρότασής μου, ώστε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, όπως και για το δώρο που απλόχερα μου προσέφερε.
Ευχαριστώ τον φίλο και σύντροφο Σπύρο Κάτσαρη από τις εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος για την αμέριστη βοήθεια του.
Τέλος, ευχαριστώ τον φίλο και σύντροφο Βασίλη Ζαμπίκο (Κροταλίας & Ηχοβρύχιο) για την άριστη ηχητική κάλυψη της συζήτησης αυτής και την πολύ σημαντική τεχνική (κι όχι μόνο) βοήθειά του.


Θεματολογία

- Η Προϊστορία Του Βιβλίου (1:49) - Η Επιρροή Του Οικογενειακού Περιβάλλοντος (5:53) - Η Παραίτηση Από Το Τσαρικό Πυροβολικό (Στάνκεβιτς-Μπελίνσκι- Ρούγκε/Δεξιός & Αριστερός Χεγκελιανισμός)
(8:48) - "Η Ηδονή Της Καταστροφής Είναι Ταυτόχρονα Μια Δημιουργική Ηδονή" (Καταστροφή & Δημιουργία)
(13:33) - Η Επιρροή Της Σκέψης Του Βάιντλινγκ (18:48) - Η Επιρροή Της Σκέψης Του Προυντόν (21:33) - Σλαβικό & Πολωνικό Ζήτημα (Μπακούνιν & Εθνικισμός)
(22:56) - Οι Πρώτες Μυστικές Εταιρίες (30:27) - "Εξομολόγηση Προς Τον Τσάρο" - "Η Υπόθεση Του Λαού: Ρομανώφ, Πουγκατσέφ ή Πεστέλ" (Ιστορική Προσέγγιση & Πολιτική Ερμηνεία)
(31:50) - Φανέλι & Πισακάνε (41:46) - "Συνασπισμός Ειρήνης & Ελευθερίας" (44:30) - Σεργκέι Νετσάγιεφ-Μιχαήλ Μπακούνιν (Ιστορική Προσέγγιση & Πολιτική Ερμηνεία)
(48:29) - Η Εργασία Κατά Τον Μιχαήλ Μπακούνιν (1:04:59) - Η Διεθνής Ένωση Εργατών (Ιστορική Προσέγγιση & Πολιτικές Τάσεις)
(1:12:54) - "Συλλογική Δικτατορία" & "Δικτατορία Του Προλεταριάτου" (Περιεχόμενο & Σύγκριση)
(1:17:14) - Μιχαήλ Μπακούνιν & Ουτοπικοί Σοσιαλιστές (1:28:52) - Το Θέμα Της Επιστήμης Κατά Τον Μιχαήλ Μπακούνιν (1:30:49) - Σοσιαλισμός & Ελευθερία (1:32:31) - Το Θέμα Της Τεχνολογίας Κατά Τον Μιχαήλ Μπακούνιν (1:34:01) - Το Επαναστατικό Υποκείμενο Κατά Τον Μιχαήλ Μπακούνιν
(1:34:55) - Η Παρισινή Κομμούνα Κατά Τον Μιχαήλ Μπακούνιν (1:37:04) - Περί Των Μυστικών Εταιριών (1:40:06) - Το Συνέδριο Της Χάγης (Ιστορικό Πλαίσιο / Ο Μαρξ & Η Διαγραφή Του Μπακούνιν)
(1:42:24) - Αντισημιτισμός-Αντιγερμανισμός (1:52:47) - Τα Τελευταία Χρόνια Της Ζωής Του Μιχαήλ Μπακούνιν (1872-1876) (1:58:45) - Η Πολύπλευρη Πολιτική Σκέψη & Δράση Του Μιχαήλ Μπακούνιν
(2:11:22)

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικη κουβεντα! Μου ελυσε αποριες χρονων.
    Πολλα μπραβο και στους δυο.
    Το ζητημα της δικτατοριας του προλεταριατου παραμενει ακομα ενα αμφιλεγομενο σημειο. Με βαση την "κριτικη του προγραμματος της Γκοτα" ο Μαρξ στη διατυπωση "δικτατορια του προλεταριατου" φαινεται να απεχει πολυ απο ενα λενινιστικου τυπου προλεταριακο κρατος και να φαιρνει περισσοτερο στις λαικες πολιτοφυλακες της παρισινης κομμουνας. Σε μια επιστολη που ειναι δημοσιευμενη στο βιβλιο ο Ενγκελς λεει ελευθερια και κρατος ειναι εννοιες ασυμβατες. Παρ ολα αυτα στη συζητηση αφηνεται να εννοηθει οτι πριν το μαρασμο του κρατους κατι μεσολαβει. Τι ειναι τελικα αυτο; Αν ειναι οι συνελευσεις των εργατικων συμβουλιων που λειτουργουν αμεσοδημοκρατικα εχει καμια διαφορα απο μια αναρχικη λογικη;
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, σωστά, αλλα οι διατυπωσεις των Μαρξ-Ένγκελς για την δικτατορία του προλεταριάτου δεν είναι μόνο αυτές, βρίσκονται κι αλλού. Αυτο που μεσολαβεί πριν τον μαρασμό του Κράτους είναι ένα άλλο κρατος, που δεν ειναι όμως αστικό αλλα εργατικό. Εκεί κατά τους ανρχικούς βρίσκεται και ο κίνδυνος, αυτό. το εργατικό κράτος να κυριαρχήσει και τελικά να μην μαραθεί ποτέ. Αν ειναι οι συνελευσεις των εργατικων συμβουλιων που λειτουργουν αμεσοδημοκρατικα, όπως αναφέρεις, όχι κατά τη γνώμη μου δεν έχει μεγάλη διαφορά από τις αναρχικές λογικές. Πάντως, το θέμα που θίγεις είναι τεράστιο και σίγουρα δεν μπορεί να λυθεί από εδώ ούτε κι εγώ βέβαια είμαι βαθύς γνώστης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή